Вестник Труд

"Народните избраници избягаха и от своя последен работен ден"

За 4 години мандат 40-ото народно събрание е приело 718 законодателни документа. Сред тях са две поправки в конституцията, 6 нови кодекса с приетия в последния работен ден вчера Семеен кодекс, както и 97 чисто нови закона. Това отчете вчера председателят на Народното събрание Георги Пирински. Той се похвали и с постиженията в парламентарния контрол, въпреки че опозицията цял мандат го хулеше, че не допуска и бави питанията към премиера Сергей Станишев и министри. Пирински призна, че не се е справил с гласуването с чужди карти, отсъствията от залата и това, че парламентът е държавната институция с най-нисък рейтинг. Докато течеше отчетът обаче, в последния си работен ден депутатите си бяха тръгнали два часа преди официалния край на заседанието.

"Приеха поправката "Калфин и Кунева"

Народното събрание одобри вчера на първо и второ четене  измененията в закона за избиране на членове на Европейския парламент, която опозицията кръсти "поправка Калфин и Кунева". Според нея мандатът на избраните депутати, заемащи друга изборна длъжност към момента /каквито са външният министър Ивайло Калфин и еврокомисарят Меглена Кунева/, се прекратява чак с встъпването в пълномощията им на членове на Европейския парламент.

"ГЕРБ издигат син кмет в Пиринско"

Над 10 мажоритарни депутати в бъдещия парламент от ГЕРБ ще означават добър резултат. Такава задача постави председателят Цветан Цветанов, обявявайки водачите на листи и личностите, които ще се борят за победа на парламентарния вот. Лидерът Бойко Борисов не е кандидат за депутат, защото има ангажимент към София, допълни Цветанов и обясни, че партията е заложила на много нови лица, необременени и недискредитирани в политиката. Хора като депутата Лъчезар Иванов щели да заемат избираеми места в листите. В листите попадна и кметът от СДС на Разлог Любен Татарски.

"Кредиторите обсъждат съдбата на "Кремиковци"

Планът за оздравяване на "Кремиковци" трябва да бъде предложен за одобрение до 29 юни. Това стана ясно вчера на събранието на кредиторите на дружеството. Според синдика на "Кремиковци" Цветан Банков обаче срокът за изготвянето му е нереалистично кратък. Затова било напълно възможно такъв план да не бъде подготвен навреме и да се поиска отсрочка.

"Омъжих се в Смолян, сега искам и за Смолян"

Интервю с министъра по европейските въпроси Гергана Паси. Тя е мажоритарен кандидат и водач на листата на НДСВ в Смолян. В публикацията се посочва, че в понеделник идват експертите на Еврокомисията за подготовка на годишния доклад за правосъдието и вътрешния ред. Паси очаква този доклад в края на юли или началото на септември. И коментира: "Много работа бе свършена от онзи печален доклад преди година, надявам се сега всичко постигнато да бъде отразено. Много процеси са започнати и през следващата година ще дадат реален резултат - промените в Закона за обществените поръчки, забраната на заменките, приложението на Закона за конфликт на интереси, на Закона за финансирането на партиите, работата на специализираните звена в прокуратурата. Следващото правителство, каквото и да е то, трябва да има за приоритет изпълнението на целите и приключването на механизма за сътрудничество и оценка с Еврокомисията".

Вестник Стандарт

"Намират по-лесно дом за сирачетата"

Децата от домове ще могат да намират нови родители по-лесно, решиха депутатите вчера. Ако майката или бащата на малчуганите не ги потърси до шест месеца, те ще могат да се осиновяват автоматично. Освен това ще могат да намират ново семейство и без съгласието на родителите си, ако те не се грижат за тях.

В рубриката "Прогнози" Васил Тончев от социологическата агенция "Сова Харис" посочва, че ГЕРБ имат потенциал гласовете им да нараснат с над 10% при по-висока избирателна активност. Но в дясното пространство те имат доста конкуренти върху тези гласове. За разлика от тях БСП фактически няма конкуренция във вота, даден за ляво управление. Боряна Димитрова от "Алфа рисълч" прогнозира 55-58% активност на вота за национален парламент, което означава около 3,7-3,8 млн. души да пуснат бюлетина.

Вестник Дума

"950 лева средна заплата до 2013 г."

Това е едно от записаните послания в представените вчера управленски проекти на БСП за периода на следващия мандат - 2009-2013 г. В проекта си за социална политика социалистите обещават още създаването на 100 хил. работни места в икономиката до края на 2012 г., както и трайно задържане на равнището на безработицата под 7,5 на сто. При ново управление на БСП в проекта е записано, че минималната пенсия трябва да стане 200 лева, а средната 400-450 лева. Това е един нов план за силна и стабилна България, коментира лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев.

Вестник 24 часа

"Часове преди листите нов бунт срещу Мартин"

Нов бунт се надигна в СДС броени часове преди регистрацията на сините листи, след като бе съобщено, че лидерът Мартин Димитров ще води 24-и МИР-София, вместо избрания на вътрешните избори главен секретар Иван Сотиров. Чу се и че Румен Христов отпада в Русе, въпреки че победи на вътрешния вот. Христов се води близък до ДПС и екслидера Пламен Юруков. Затова вчера по спешност сини активисти събраха подписка с искане за извънреден национален съвет. Масло в огъня наля и споразумението за подкрепа на Синята коалиция за БНД, които може да получат и мажоритарни места. СДС обаче има решение да не се събира с бившите царисти.

"Най-скъпата евродепутатка - Надежда Михайлова"

Точно 470 349 лева, вложени в реклама по телевизията, струва единственият засега евродепутат на Синята коалиция - Надежда Михайлова. Четиримата от "Коалиция за България" са "по-евтини" - по 280 455 лева всеки. За петимата ГЕРБ-ери са изхарчени едва по 20 406 лева. ЛИДЕР и РЗС не успяха да вкарат свой човек в Европарламента дори и срещу повече от по 400 000 лева, платени за реклама по тв ефира

Вестник Новинар

"Възможна е коалиция ГЕРБ-БСП-НДСВ"

Мнение на Владимир Каролев, икономически консултант на НДСВ. В интервю той пресмята, че такава коалиция би могла да държи 75% от парламентарното присъствие. "В този момент може да звучи невероятно, продължава Каролев, но по време на криза е много важно да има стабилно мнозинство и да се мисли за трайно и добро управление."

Вестник Сега

"Търсят "високопоставен" посредник в корупционна афера"

Прокуратурата търси "високопоставен" съучастник на арестувания в четвъртък за предлагане на подкуп бизнесмен Росен Маринов. 30-годишният преуспял мъж вече е обвиняем, след като бе задържан при акция на ДАНС, защото предложил 100 000 лева на шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров. Има данни за трети замесен в случая, който посредничил между Маринов и Димитров, обяви вчера градският прокурор на София Николай Кокинов, без да уточни кой е заподозреният.

"Инфлацията в България съвсем заглъхна"

Българската икономика регистрира 0,3% дефлация през май, а с натрупване от началото на годината поскъпването е 1%. Май е поредният месец, през който потребителските цени не се покачват. Миналата година по това време натрупаната от началото на годината инфлация беше вече 4,7%. На практика това е поредното доказателство за изпадането в рецесия. През май 2009 г. са поевтинели всички видове стоки и услуги с няколко изключения: цигарите и алкохолът, които са поскъпнали с незначителните 0,4%, и облеклото и обувките - с 0,3 на сто.

Вестник Монитор

"Преливат 350 млн. евро от "Струма" в "Тракия"

Сумата от 350 млн. евро от бюджета на автомагистрала "Струма" се пренасочва за автомагистрала "Тракия" за отсечката Стара Загора-Карнобат. Парите са отпуснати по Оперативна програма "Транспорт". Това стана ясно по време на представянето на списъка с транспортни проекти, които ще получат помощ от европейските фондове. БТА