Вестник Труд

"Нови лекарства за сърце и хепатит в безплатния списък"

От днес в списъка с лекарствата, които здравната каса плаща за домашно лечение ще бъдат включени още 6 медикамента и 20 нови форми на вече покривани препарати. До вчера в листата имаше около 1200 безплатни лекарства. А списъкът с безплатните медикаменти за болниците се увеличава с около 100 - т.е. стават над 1700.

"Чака ни от 1 до 2.9 млрд. лева дефицит"

Това прогнозираха икономистите от групата Макро Уоч вчера. Според тях държавата трябва да предприеме спешно допълнителни мерки за намаляване на разходите, за да се гарантира макроикономическата стабилност на страната. Валутният борд е една от най-одобряваните институции в България, обявиха от Макро Уоч. 55 на сто от българите са "за" фиксирания курс на лева към еврото и едва 15% - "против". Според макроикономистите паричната система не трябва да се пипа до влизането на страната ни в еврозоната.

"Предсрочни избори или експертно правителство"

Посочва се, че искането за предсрочни избори наесен има предимството, че настоява за ясен политически облик, воля, отговорност и програма. Въпросът обаче е дали и след избори наесен ситуацията няма да се повтори. Твърде вероятно е в състояние на безвластие да се усили корпоративният вот, тъй като при задаващата се сянка на безработица работниците ще станат още по-зависими от своите работодатели. Също така вероятно е да се усили практиката на покупко-продажба на гласове. Вариантът експертно правителство изглежда по-приемлив. Той отлага за неопределено време решаването на патовата ситуация и позволява да се предприемат антикризисни действия на базата на съгласие. Един от недостатъците на този вариант обаче е, че няма да позволи търсене на политическа отговорност за провали, злоупотреби, корупция. При слабо експертно правителство ще са слаби МВР и ДАНС, с което за пореден път ще се провали опитът да се сложи ред в държавата.

"Борисов: Депутатите не трябва да имат имунитет"

В новия парламент ГЕРБ ще промени изборния закон, ще свали имунитета на депутатите, те ще ходят на работа и няма да гласуват с чужди карти, обеща в понеделник вечерта в Русе лидерът на партията Бойко Борисов. За да падне имунитетът на депутатите обаче, трябва промяна в конституцията, която става с поне 180 депутатски гласа. Вчера в София кметът на столицата каза, че колкото и опонентите му да купуват, да наливат гласове и да лъжат, ГЕРБ ще победи на изборите. "Притеснява ме да не направят тези машинации да ни спрат за пълно мнозинство", добави той.

Вестник Сега

"Новите паспорти ще са двойно по-скъпи"

Това стана ясно при демонстрацията на биометричните паспорти в Института за специална техника към МВР вчера. Още догодина ще бъдат подменени около 2 млн. и 800 хил. паспорта и лични карти, обяви вътрешният министър Михаил Миков. БТА