България може да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз в Люксембург през октомври за продължаващи нарушения на общото законодателство в областта на околната среда, съобщила вчера еврокомисар Меглена Кунева, цитирана под глава от "Труд". Възможно е наказание, защото София няма съответстваща на европейските стандарти система за съхраняване и преработка на отпадъците. На 30 септември колегиумът на комисарите се събира на редовното си месечно заседание по процедурите за нарушения срещу различните страни членки. Очаква се ЕК да обяви решенията си за България в началото на октомври, казва Кунева. Евентуалното дело може да трае колкото досегашната процедура - 2 г., а размерът на възможната глоба не може отсега да се предвиди. Това би бил първият случай на започнато дело срещу страната в близо тригодишното й еврочленство, коментира "Труд".

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков освободи изпълнителния директор на одитната агенция Райка Онцова, съобщават изданията. Близо две седмици писмата, с които Брюксел на практика връща оценките за съответствие на оперативните програми "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Транспорт" и "Техническа помощ" са били скрити от премиера Бойко Борисов, отбелязва "Класа" под глава. Документите са изпратени на 12 и 13 август т. г. чрез европейската информационна система, а адресати са изпълнителният директор на ИА "Одит на средствата от ЕС" и управляващите органи на оперативните програми. За съществуването на тези писма съобщи едва в понеделник, 24 август, Денис Абът, говорител на еврокомисаря по регионална политика.

Предвиждаме първото външнополитическо посещение на министър-председателя да бъде не къде да е, а в Брюксел, и той да се срещне с всички европейски институции там, да представи много голяма част от екипа - с него ще пътуваме още осем министри от кабинета. Това казва в интервю за "Класа" външният министър Румяна Желева.

Пред същото издание Юлиана Николова, която от 1 септември ще заеме поста секретар на Съвета за управление на еврофондовете, казва: "Заради върнатите оценки за съответствие се забавя самото усвояване на европейските фондове и това е големият проблем. А в средата на другата година започва оценка на целия процес, тогава ще се гледа кой колко е оползотворил от ресурса и ще има преразпределение на средствата".

Затрупан съм от жалби по европроекти, казва пред "Труд" Евгени Ангелов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му трябва да се види дали "Кремиковци" има шанс да реализира нов оздравителен план и реално да проработи. Не бива да се позволява повторна задлъжнялост към държавните фирми - не може всички да печелят на гърба на държавата, казва Ангелов.

"Строителството на магистрали трябва да тръгне. За това е нужно парите от Брюксел да бъдат деблокирани. От това, което тук чух, мисля, че в момента България върви с големи крачки по този път. Необходимите реформи вече са започнали". Това казва в интервю за "24 часа" Гюнтер Бекщайн, бивш премиер на Бавария.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, правосъдният - Маргарита Попова, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев и антимафиот номер 1 Станимир Флоров заминават за САЩ в края на септември, пише "Стандарт" под глава. С тях ще бъде и главният прокурор Борис Велчев. Вашингтон отправи покана към отбора на Бойко Борисов за борба с мафията, пише изданието под заглавие "Наш десант във ФБР".

Трима българи били хванати в Пескара, област Абруцо в Италия, да клонират кредитни и банкоматни карти, съобщава "24 часа". Михаил Илиев (38), Стоян Добрев (33) и Никола Добрев (35) са пратени в затвора "Сан Донато" по обвинения за незаконно използване на чужди кредитни карти и за незаконно сдобиване с кодове за достъп до информативни системи. Според Пощенската полиция в Абруцо българите вече изместват в този вид измами румънците, пише изданието.

Капиталът за регистрация на ООД пада от 5000 на 2 лв., пише "Дневник" под глава. Регистрираме фирма само срещу 2 лв., извежда и "Новинар". Да може да се регистрира фирма и с два лева капитал, предвиждат промени в Търговския закон, приети вчера от правителството. Сега минималният капитал за отваряне на ООД е 5000 лева. Намаляването му беше едно от обещанията на ГЕРБ в предизборната програма, припомни вицепремиерът Симеон Дянков. Това е второто намаление на капитала за регистрация на най-масовите дружества. Преди това той беше 50 000 лв. Според международни проучвания в 75 държави, включително и Великобритания, няма минимален капитал за регистрацията на фирма, посочва "Труд".

Осигуровките падат с 2 процента догодина след като Министерският съвет одобри Средносрочната фискална рамка и основните допускания за периода 2010-2013 г, акцентира "Пари". Правителството е заложило косвеният данък да бъде намален с още 1 на сто за периода 2011-2013 г. ДДС може да бъде намалено с общо 5 на сто в рамките на 2010 г. Това ще се обсъжда догодина на 15 юни и всичко зависи от това как се развие икономиката ни. Министър Симеон Дянков уточни, че фискалната рамка е приета при заложен спад на БВП от 2 на сто за 2010 г.

През следващата година ще бъдат отделени 500 млн. лева за пенсии и още 220 млн. за т. нар. вдовишки пенсии, пише "Монитор" под глава, като се позовава на премиера Бойко Борисов, който представи макрорамката на бюджета. "Земя" пък слага под глава думите на социалния министър Тотю Младенов, че увеличение на работни заплати, пенсии и социални плащания ще има едва след 15 юни догодина.

Бойко Борисов чупи рекорда на Симеон Сакскобургготски в началото на мандата с 64 на сто доверие и е номер едно в челната десетка на политиците. Това сочи проучване на "Галъп Интернешънъл", цитирано в "24 часа". След Борисов е президентът Георги Първанов - с 52 на сто доверие, следван от вътрешния министър Цветан Цветанов - 47 процента, и еврокомисарят Меглена Кунева - 46 процента. Бившият премиер Сергей Станишев е 13-ти - с 20 на сто доверие в него. БСП изживява една от най-големите си електорални кризи с 13.8 на сто симпатизанти през август. ГЕРБ има 46.3 на сто.

20 ревизори ще преглеждат сметките на старото правителство, съобщава "Труд". Вчера Сметната палата започна два одита в Министерския съвет, разпоредени й от парламента. Единият одит е за финансовото управление на бюджета, а другият - на изпълнението на бюджета на МС от началото на 2009 г. до идването на власт на ГЕРБ.

Да продадем вредни емисии за 1 млрд. евро като мярка срещу липсата на средства в хазната, предлага от страниците на "Труд" шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него е необходим и засилен натиск върху сенчестия бизнес. Освен данък за яхти и скъпи коли, президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев предлага необлагаемият минимум да се върне.

Банда измамници се опитали да продадат с фалшиво пълномощно сграда, чийто собственик е фирмата "Агрохолд" на Васил Златев, баща на бизнесмена Валентин Златев, съобщава "24 часа". Имотът е на ул. "Сан Стефано" 6 в София и в него преди време се намирало украинското посолство. Никой в МВР и прокуратурата не се наел да коментира информацията, излязла покрай вчерашното официално съобщение за задържана престъпна група за имотни измами. Уличените са били задържани в кантората на столичен нотариус в момент на изповядване пак с фалшиво пълномощно на друга сделка с апартамент в жк Св. Троица, чиято данъчна оценка е 63 хил. лв.