Вестник Труд

"Боядисали в розово БМВ-та за армията"

При посещение във военното министерство премиерът Бойко Борисов открил две розови беемвета. Колите били черни, но ги пребоядисали по времето на Николай Свинаров. Чиновници разказвали, че нежният цвят бил заради роклята на Надя Свинарова, дъщеря на бившия министър, която отишла на абитуриентския си бал с едното беемве, посочва вестникът.  Който твърди това, ще се срещнем с него при прокурор. Нека да пишем по-сериозни неща. От това, че се говорят нелепости, положението няма да стане по-добро в държавата, заявил бившият военен министър.

"Закриват Българския енергиен холдинг"

Цитиран да казва това е премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия, че холдингът е ненужен и ще бъде закрит. "Не искам да ми пеят ми-фа-сол в енергетиката", са думите на премиера. Не може премиерът да взима 2000 лева, а тези чиновници дори до 10 пъти повече, казал още той. Аз съм убеден, че някой от бившите министри ще получи присъда, може и условна, но ще получи. Това го показват нещата, които са правили. В това бунище са заровени милиарди, то трябва да се разгроми, за да тръгнем напред. Аз съм убеден, че след пет-шест месеца ще се видят резултатите, казал още Борисов.

"Фирмите се жалват от свитото търсене"

Българският бизнес бил в момента с най-песимистични нагласи относно подобряване на състоянието на икономиката ни от началото на кризата, фирмите отчитат и едни от най-лошите си резултати за последните месеци. През следващата половин година фирмите у нас не очакват подобряване, а по-скоро влошаване на възможностите за правене на бизнес. През август бизнес климатът в страната се понижава 1,3 пункта, като достига до най-ниското си равнище след започналото от октомври миналата година влошаване на икономиката в България. Най-големи песимисти са компаниите от строителния отрасъл.

ЦСКА показа в Москва на целокупния български футбол пътя към Европа - как се играе, как се брани клубна чест, как се побеждава в европейския стил на тези отбори, по които въздишаме всеки уикенд пред телевизорите. Дописката е по повод победата над емблемата на руския спорт "Динамо". За първи път от много години видяхме роден клубен отбор, гостувайки на мощен съперник, да излезе без страх и да го срази с футболни аргументи - да постигне целите си със самочувствие и класа, посочва авторът. "И най-важното - със състав, в който половината не са и помирисвали европейските турнири, а треньорът няма и година практика", допълва той.  Футболът ни ражда и отглежда таланти, въпросът е да не бъдат стъпквани заради поредния гастрольор от чужбина, призовава изданието.
 
Вестник Дума

Военният министър Николай Младенов съобщи, че дава на прокуратурата три сделки, съобщават изданията. Едната е за скрита приватизация на спортни имоти на МО. Другата е за купуване на американска строителна машина за изграждане на хангари и халета за 13 млн. лв., от която нямало нужда. Третата сделка е за сключване на договор с фирма "Фасилити" за осъществяване на развлекателна дейност в почивните бази на МО до 2011 г. За тези сделки ще бъдат разследвани бившите военни министри Николай Свинаров и Николай Цонев.

Вестник Сега

Прокуратурата се сети за 3 дела срещу бивш военен министър. Те са за делата на Цонев между 1999 и 2000 г., когато бил управител на "Снабдяване и търговия" и директор на "Управление на доставките" при МО, уточнява изданието.

Вестник Новинар
  
"Борисов и Путин си говорили като хора с "черни колани"

В телефонен разговор в четвъртък Путин казал: Знам, че имате черен колан по карате, аз имам по джудо, искам така да водим разговора вече с вас. Путин поискал ясен отговор за бъдещето на съвместните енергийни проекти. Двамата се договорили да се срещнат на 1 септември в полския град Гданск, където ще бъде отбелязана 70-годишнината от началото на Втората световна война.

Вестник Стандарт

Путин ще посети България през ноември. За нас са важни и "Южен поток", и "Набуко". Те ще гарантират, че ще получаваме газ. Двата проекта не са конкурентни, за нас са изгодни и двата, уточнява премиерът.

Вестник 24 часа

"Биг Брадър на границите лови контрабандата"

Тотално видеонаблюдение на граничните пунктове ще бори контрабандата по границите, станало ясно вчера след среща между МВР, митниците и НАП.

Рекордно малко ще бъдат първокласниците тази година - 59 596 са записалите се до момента. Данните са на шефката на дирекция "Координация и контрол на средното образование" в просветното министерство Мукаддес Налбант. Миналата година те са били 63 237, през 2007/2008-а - 67 309, а през 2006-2007-а - 69 221. Само в София на училище ще тръгнат близо 9500 деца. Миналата учебна година са отпаднали 8820 деца, посочила в анализа си Налбант. Това било по-малко от предходната, когато с чина се разделили 14 457, и от 2006-2007-а, когато се отказали 19 639. Причината е общото намаляване на децата, като най-масово поводите били социални и семейни. Следвали отсъствията, а само единици си отивали за слаб успех. Най-много ученици загърбвали чина между пети и осми клас.

Вестник Монитор

Проектът за видеонаблюдение тръгва след 2 месеца от българо-турската граница. Обмисляме вариант за интегриран подход при реализирането на видеонаблюдение на граничната зона особено що се отнася до най-проблемната зона - Капитан Андреево, казал след срещата вътрешният министър Цветан Цветанов. От думите му станало ясно, че Капитан Андреево ще бъде първият пункт, който ще се оборудва с видеонаблюдение в реално време. Идеята е кадрите от наблюдението да се предават не на граничния пункт, а директно в централата на агенция "Митници". Системата ще осигури и 24-часов контрол върху работата на граничари и митничари. "На този етап видеонаблюдението е правено на парче, няма камери там, където работят митнически и гранични служители, често записите от тях не могат да се ползват заради лошо качество", казал Цветанов.

Вестник Капитал

"Магистрала "Тракия" ще е готова през 2012 г"

Това казва в интервю изпълнителният директор на НАПИ Димитър Иванов. По думите му магистрала "Марица" ще е завършена през 2013 г., а "Струма" ще е готова на две трети. Той казва също, че до 2020 г. ще има магистрала Варна-Бургас и от София до границите с Македония и Сърбия.
   
Основната тема на седмичника днес е "Ефирни войни: как и защо големите телевизии кръстосаха антени в невиждана досега борба за пазарни дялове".

Вестник Експрес

През юни и юли около 200 български роми са пристигнали във Финландия и са потърсили официална защита от властите, като се позовава на бюлетин, издаван в Брюксел от Европейския ромски информационен офис. БТА