"Труд". "Не виждам голям ефект и резултат от разработката "Лиана", защото голяма част от лицата, които са засечени по нея, вече не са на длъжности, които могат да генерират корупция." Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на въпрос на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. Разработката "Лиана" търсеше черни каси в ДПС. "Липсата на политическа воля е попречила да бъде разкрита обективната истина. Получената оперативна информация не е материализирана в годни доказателства", каза Цветанов. И добави, че "изминалото време и прекомерното публично говорене е допълнителен фактор, пречещ на събирането на доказателства".

"Сред полицаите пак зрее бунт срещу МВР", акцентира "Сега". Само два месеца след като ГЕРБ пое властта, в МВР зрее недоволство от промените, които правителството прокарва в сектора за сигурност. Полицаите негодуват, че само малка част от исканията им за тяхната лична сигурност и решаване на битови проблеми са включени от вътрешния министър Цветан Цветанов в проекта за промени на закона за МВР, който Министерския съвет прие в сряда. На 27 септември е планиран пореден масов протест в София.

"БСП е със сломен дух. Страшно е!", признава в интервю за "Труд" Илияна Йотова, евродепутат от БСП. "Трудно е може би за вярване, но хората на БСП са направо убити! И не от това, че сме изгубили едни избори, това е демокрация, а от цялата отровна атмосфера, в която всички, които се свързват с БСП, живеят. Атмосфера безпросветна, която ни кара всички да се чувстваме еднакво виновни. Затова сега имаме нужда от силна личност, която да може да удари с юмрук по масата и да каже: дотук бяхте с вашите обвинения, оттук нататък започват нашите решения! Ако на конгреса отново минем с общите приказки, с познатите послания - нищо не сме свършили. И оттук нататък на БСП й предсоят много трудни месеци", прогнозира Илияна Йотова.

"Първанов не искал интриги", пише "Труд". Антикризисният доклад, изготвен от експерти и учени от БАН за президента Георги Първанов, вчера бе представен на специално организиран форум. Политици, банкери, икономически експерти и бивши министри се отзоваха на поканата  на държавния глава за дискусия. Той изрази задоволството си, че документът е ускорил изработването и обявяването на правителствения план за действие. Първанов отрече, че с доклада си цели да наложи свой политически проект. Задачата на деня трябвало да бъде насочена към подобряване събираемостта на данъците, а не към тяхната промяна. "Сега не трябва да се решава въпросът "за" или "против" плоския данък", каза президентът. В дискусията сблъсъкът трябвало да бъде на идеи, а не на интриги. Управителят на БНБ Иван Искров отправи най-остри критики срещу част от тезите в доклада. "В него се намеква за възможно одържавяване на банки. Това е провокация. И то в момент, когато има възстановяване на доверието, връщане на парите в банките и понижаване на лихвите", отбеляза Искров. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков рязко смекчи тона, с който коментира доклада по-рано през седмицата. Няма да залагаме дефицит в бюджета, каза той. В изказването си на форума министър-предеседателят Бойко Борисов подчерта необходимостта от балансиран бюджет в края на годината. Той допълни, че ако правителството успее да го постигне, това ще бъде стимулирано догодина от Европейската комисия.

"Започваме преговори с Русия за АЕЦ "Белене", информира "Монитор". Две работни групи се създават по проекта "Южен поток", а за АЕЦ "Белене" започват преговори. Това обяви на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след неколкочасови разговори с руския енергиен министър Сергей Шматко. "Проведохме интензивни и много интересни разговори по големите проекти с руско участие в България, както и за договорите за доставка на газ до 2013 г. Впечатлен съм от министър Шматко, мислим по един и същи начин за работата по големите енергийни проекти, които трябва да се основават на прозрачност, ясна структура и финансиране", заяви Трайков.

"Кризата замразява възрастта за пенсии", съобщава "Труд". В състояние на криза няма да се правят никакви реформи по отношение на пенсионната възраст. Това заяви вчера социалният министър Тотю Младенов по време на форум "България и единния пазар на Европейския съюз", организиран от Икономическия и социален съвет. Тази и следващата година приоритетите на правителството ще бъдат свързани с мерките за излизане от кризата, допълни той.

"Половината пари на фонд "Българска гора" са източени", научаваме от "Сега". 2,5 пъти по-скъпо е плащано за възстановяване на декар гора през фонд "Българска гора", в сравнение със сумите, отпускани за същата дейност от агенцията по горите. Това съобщи вчера в НС депутатът от ГЕРБ Атанас Камбитов, след като парламентът гласува на първо четене поправки в Закона за горите. С проекта се закрива фондът, в който досега влизаха парите от доплащания за заменките, от такси и който досега е раздал 9,7 млн. лева.

"10 000 всеки месец на улицата", алармира "Стандарт". 10 хиляди  българи са останали на улицата през август. Тревожната статистика е на Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните в бюрата по труда достигна 300 хиляди. Безработните са с процент повече в сравнение с юли. 16 на сто от уволнените са работили в търговията, 7 на сто в строителството. Голям процент съкратени има в преработващия сектор. Парадоксалното е, че в тези браншове са обявени най-много свободни работни места. Най-ниска е безработицата в столицата - едва 2,2 на сто.

"Премиерът: Не може банкерите да получават повече от мен", извежда в заглавие "Сега". Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че "банкерите не могат да вземат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг". Той участва в извънредна среща на Европейския съвет, която изготви обща позиция на ЕС за предстоящата среща на Г-20 в Питсбърг идната седмица. Една от нейните теми ще бъде как да се ограничат бонусите на банковите мениджъри.

"Искаме науката и фондовете от ЕС", пише "24 часа". Името на следващия български комисар ще бъде обявено на 3 октомври, но това няма да е Меглена Кунева. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов в Брюксел вчера. Премиерът съобщи, че в четвъртък е провел неофициални консултации за възможните бъдещи отговорности на българския комисар. Той поиска на страната да бъде даден ресорът за регионалната политика, в който влиза разпределението на структурните и кохезионните фондове; науката, технологиите и иновациите или политиката на разширяване и добросъседство. На упрека на премиера Борисов, че е мълчала за грешките на тройната коалиция, еврокомисарят Меглена Кунева отговаря: "Премиерът не е дискутирал това с мен. Еврокомисията не е съд или прокуратура. Когато едно правителство греши, се отива на избори или се уведомяват съответните органи."

"Еврокомисар ли? - Както кажеш, бате Бойко!", е заглавието в коментарната рубрика на "Труд". В традиционната седмична анкета на изданието последният зададен въпрос бе: "Кой трябва да бъде българският еврокомисар?" Отговорите на над 460 души, които са се включили досега в допитването, показват категорично мнение, че това трябва да е Меглена Кунева /52%/. Само 7 на сто са посочили за наш бъдещ еврокомисар настоящия министър на външните работи Румяна Желева. 28 процента са отговорили "Който си хареса Бойко Борисов". 11% смятат, че важното е да е достоен човек. Едва 2 на сто не могат да преценят.