Водеща новина за вестниците днес е решението на бивши министри от БСП в кабинета "Станишев" да се откажат от амнистията за ръководни кадри, срещу която от ГЕРБ се обявиха "против".

"Сергей пише на Борис Велчев: Отказваме амнистия!" е озаглавена публикацията по темата в "24 часа". Десетимата първи в БСП - бившите министри от левицата начело с лидера и експремиер Сергей Станишев, които сега са депутати, се оставят в ръцете на главния прокурор, обяснява изданието. Всички те до края на седмицата ще напишат декларации до Борис Велчев с отказ да се възползват от Закона за амнистията, ако има обвинения срещу тях. Своето намерение настоящите червени депутати са заявили по време на семинара на БСП в курорта "Боровец". "Дневник" припомня, че преди дни правителството сезира Конституционния съд за Закона за амнистията, който според новите управляващи "спасява" политиците от предишната власт. От БСП обаче заявиха, че текстовете се тълкуват превратно, нищо не пречи бивши министри например да бъдат осъдени, но ГЕРБ си търси оправдания, тъй като няма доказателства за никакви престъпления.

"24 часа" извежда и друг акцент от двудневната среща на левицата - искането на БСП минималната заплата да стане 280 лева или да се въведе необлагаем минимум в размер на настоящата минимална работна заплата от 240 лева. Двете мерки са взаимозаменяеми и ще компенсират повишаването на акциза на енергоносителите от 1 януари догодина, което ще удари хората с най-ниски доходи, е доводът на БСП. Социалистите обаче са отрекли това да е отстъпление от плоския данък, който правителството на Станишев въведе. Във връзка с това искане на БСП в рубриката "Позиция" на "Труд" Пламен Енчев коментира, че днес социалистическата партия - в ролята си на опозиция, е много по-социална и загрижена за доходите на най-ниско платените хора, отколкото по времето, когато е била на власт и можела да го направи.

Под въпрос е дали БСП може да прави истински избор между платформи и лидери, които не са продукт на апаратно моделиране и финансови възможности. Това казва в интервю за "Сега" депутатът от Коалиция за България и лидер на лявото крило в БСП Янаки Стоилов.

ДПС няма да издигне свой кандидат на частичните избори за кмет на София, но ще подкрепи някоя от номинациите. Това извежда като акцент "Труд" от интервю със заместник-председателя на партията Касим Дал. За вестника Дал казва, че най-големият проблем на ДПС сега е, че партията е в почти пълна изолация и за това трябва да се вземат мерки.

Лидерът на РЗС Яне Янев се противопостави на новосъздадената партия "Мюсюлман демократичен съюз", като се позова на Конституцията, която забранява партии на верска и етническа основа, пише "24 часа". Янев ще пусне днес сигнали до ДАНС и прокуратурата, с които ще настоява да бъдат снети показания на учредителите на партията. "Стандарт" информира, че "Атака" също е призовала прокуратурата да разследва новата партия. Вестник "Атака" пък цитира лидера на партията Волен Сидеров, според който "Мюсюлман демократичен съюз" е провокация и зад нея стои ДПС с идеята да бъде подкопано управлението на новото правителство.

"Брюксел даде пари за втори лъч на метрото" пише на първа страница "Труд". Европейската комисия отпусна на България 185 млн. евро за разширението на софийското метро по маршрута "Надежда" - Централна гара - "Черни връх", пише изданието, като цитира изказване на премиера Бойко Борисов. Това е най-голямото финансиране на България по инфраструктурен проект, е подчертал той. "Стандарт" посочва, че новият лъч на метрото трябва да заработи през 2012 г. и 3000 работници ще бъдат наети за него.

"Акция "Чисти ръце" подхващат данъчните" е водещата новина за "Монитор". От вестника са научили, че в НАП от началото на следващия месец започва масирана проверка на инспекторите и половинките им за конфликт на интереси.

"Железничари скочиха на бунт за заплати" пише "Стандарт" за митинга на 500 служители на БДЖ на гарата в Горна Оряховица. Протестът е срещу нередовното плащане на заплати и закриване на жп линии. Митингът се организира въпреки обещанието на транспортния министър Александър Цветков плащанията да влязат в график до края на октомври. Според "Дума" протестиращите железничари са били над 300. Около 30 млн. лв. са забавените плащания за близо 30 000 работници в БДЖ. Изданието посочва още на първа страница, че заплатите на железничарите за юли вече са платени.

"Земя" пише под глава "По 18 ст. изкупуват гроздето. Лозарите пред фалит". Производители от Свиленградско обвиняват в рекет винпромите, защото са се споразумели да държат ниски цени. Вестникът посочва, че близо 200 земеделци вчера са се опитали да да блокират международния път Е-80 край Капитан Андреево, но полицаи са ги спрели.

"Полицаи: Законите в България оправдаха мафията" - с това заглавие на първа страница "Труд" отбелязва друг протест от вчера - на служители в МВР. С плакати "Върховенство на закона за всички" и "Законите оправдаха мафията" стотици полицаи се събраха на площад "Света Неделя", да поискат от съда по-строги наказания за нападения срещу полицаи, пише всекидневникът. Сред митингуващите изпъкваха благоевградските полицаи, осъдени за убийството на Чората, и митингът практически стана в тяхна защита. По време на протеста бе отслужена и панихида в памет на загиналите служители от МВР, отбелязва "Стандарт". На нея са присъствали генералният комисар Калин Георгиев и заместник-министрите на вътрешните работи Веселин Вучков Павлин Димитров. Вучков е обещал до края на октомври да бъдат готови законодателни промени, гарантиращи защита на полицаите.

От 17 октомври всички нотариуси ще се свържат в информационна система, пише "Дневник", като цитира интервю на шефа на камарата на нотариусите Димитър Танев. В нея те ще могат да проверят какви сделки с коли и имоти са изповядани във всяка точка на страната, както и какви завещания и пълномощни са съставени. Според Танев ИТ системата е основна мярка срещу имотните измами.

През последните 10 години 40 180 българи са излежавали и още излежават присъди в над 100 затвори по света. Това пише на  първа страница "Стандарт", като цитира данни от първата по рода си статистика за нашенци, които са в чужди затвори. Най-много осъдени българи имало в Германия и Гърция. Няма информация обаче колко от нашенците са излежали вече присъдите си. Най-често присъдите са били за източване на банкомати.

Ден след като вестниците съобщиха, че се планира увеличение на акциза на цигарите, "Дневник" информира на първа страница и за друго поскъпване - финансовото министерство обсъжда извънредно повишаване и на акцизите за горивата от началото на 2010 година. Според източници от правителството, причината за изненадващата идея за облагането на горивата е търсеният ръст на приходи за бюджет - 2010, чиято чернова вече се обсъжда във финансовото министерство.

За "Класа" водещата новина също е свързана с проектобюджета за следващата година - "Режат с 10 процента парите за общините в бюджет 2010" пише изданието на първа страница. В интервю за вестника съветника по финансовата децентрализация към Националното сдружение на общините в Република България Стефан Иванов е заявил, че държавните трансфери към общините за догодина със сигурност ще бъдат поне с 10 на сто по-ниски.

Според анализ на Световната банка държавните такси в България са се повишили с 60 на сто от 2005 г. до 2008 г., но няма яснота дали това е довело до повече приходи в бюджета, пише "Дневник". Банката е установила, че таксите за административни услуги у нас се използват за генериране на приходи, които в много случаи служат за премии на чиновниците, въпреки че законът изисква гражданите да плащат само колкото да покрият разходите на държавата за разрешително или лиценз. Експертите оценяват политиката за определяне на таксите като некоординирана, непоследователна и непрозрачна, обобщава "Дневник".

Бизнесът у нас не е оптимист за скорошно излизане от кризата, показват данните в последното изследване на бизнес климата на Националния статистически институт /НСИ/, пише "Труд". Всяка втора фирма има проблеми с несигурната икономическа среда, всяка пета има финансови проблеми и почти всяка четвърта има намерение да освобождава работна ръка, е обобщила Мариана Коцева - председател на НСИ. Най-големи песимисти в очакванията си за следващите шест месеца са шефовете от строителния бизнес.

"Сивата икономика превзема и бели фирми" е озаглавено интервю на изпълнителния директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова в "Труд". В него тя посочва, че от ГИТ ще предложат промяна на размера на глобите, които инспекторите налагат, като се предвижда да има съпоставимост между тежестта на нарушението, обстоятелствата, които смекчават вината, имотното състояние на нарушителя и размера на наказанието.

"ВАС решава съдбата на "Кремиковци" в края на януари" пише "Сега". На 29 януари 2010 г. съдът трябва да се произнесе дали към дълговете на дружеството трябва да се прибави и отпуснатата от държавата помощ от 700 млн. лева.