"Контрол върху СРС? Забравете!", е озаглавено интервюто в "Труд" с Бойко Рашков, директор на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства. По думите му: "Това е груб политически акт по отношение на един независим държавен орган, създаден наскоро, и установяване на политически контрол върху службите и органите, използващи и прилагащи СРС. Очевидно цари страх от независимия граждански контрол върху тази деликатна сфера. Политическият диктат ще се установи с възлагането на комисия или подкомисия на парламента да наблюдава и контролира използването и прилагането на СРС. Парламентът е политически орган и самите управляващи желаят да се самоконтролират, т.е. да извършват псевдоконтрол. Проектът, поне в този му вид, по мое убеждение е противоконституционен", категоричен е Рашков.

"Всяка власт иска хем да подслушва, хем да се контролира", коментира "Сега". Според автора време е да се сложи край на използването на специални разузнавателни средства като фабрика за компромати и скандали. Историята показва, че евентуална порламентарна подкомисия няма да осигури ефективен контрол. Нужно е драстично затягане на дисциплината - трябва да има не само съдебен контрол, подкомисия в парламента и бюро, но и обществен съвет. Само в такъв случай, ако някой издава информация или предизвиква скандали, ще бъде веднага даван на прокурор. А възможността за злоупотреби със СРС ще бъде сведена до минимум.

"ДАНС следила шефа на ГЕРБ", акцентира "24 часа". ДАНС е събирала информация за сегашния вътрешен министър Цветан Цветанов, след като станал лидер на партия ГЕРБ. Това съобщи вчера на летище София самият Цветанов. "ДАНС бе превърната от предишните управляващи в политическа полиция. Аз направих проверка дали някой оттам е проявявал интерес кам мен. Да, оказа се, че са проявявали интерес и са събирали информация от МВР. С какво аз съм застрашил националната сигурност, та да бъда проверяван в системите на българските документи за самоличност. Проверявали са ме от момента, в който се занимавам с политика", обясни Цветанов.  

"Борисов: Възбрана върху надвезетите имоти на царя", пише "Труд". Министерството на земеделието ще налижи възбрана върху надвзетите имоти на Симеон Сакскобургготски, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. "Държавата трябва да си възстанови собствеността върху имотите, затова в четвъртък съм издал заповед да се заведе съдебен иск", заяви за "Труд" председателят на Държавната агенция за горите доц. Георги Костов. Бойко Борисов вчера отказа коментар по спора между финансовия и икономическия министър за ръста на акцизите.

"Ексминистри ще връщат профуканите милиони", съобщава "Монитор". Бивши министри от кабинета "Станишев" могат да бъдат осъдени да върнат похарчените безпричинно милиони от техните ведомства. За целта е нужно министерствата да заведат граждански искове срещу бившите си началници за нанесени щети от неумишлена безстопанственост. Това стана ясно вчера по време на семинар на Върховния касационен съд. Преди седмица се разрази скандал, защото стана ясно, че министрите от кабинета "Станишев" са си гарантирали спокойствието, като предният парламент е приел закон за амнистия, обхващащ и случаите на неумишлена безстопанственост.

"ГЕРБ с абсолютно мнозинство, ако изборите са днес", отбелязва "Труд". 51% би спебелила партията на Бойко Борисов ГЕРБ, ако изборите са днес. Това сочат септемврийските данни от социологическо проучване на ГАЛЪП. Интересното е, че тези 51% за ГЕРБ са дадени от всички българи, имащи право на глас, а не само от заявилите да гласуват. С 10 пункта се е покачило доверието в правителството от август насам и днес то е 53 на сто. С почти 20% е скочило доверието в партия ГЕРБ след изборите на 5 юли. Запазва се възходящата тенденция на личното одобрение към премиера Бойко Борисов, чийто рейтинг стига до 67 на сто.

"Предизвестена победа - само че каква", е коментарът в "Труд" по повод предстоящите избори за кмет на София. Пред ГЕРБ стои задачата да потвърди безалтернативността на своето управление и да докаже, че герберистката вълна, заляла страната на парламентарните избори, все още е актуална. За БСП е важно да докаже, че въпреки загубата на 5 юли партията е жива и представлява сериозна политическа сила. За Костов и Мартин Димитров е важно да докажат, че съществуват в дясното пространство и че не са обезличени от ГЕРБ. "Атака" и РЗС имат същите проблеми с намирането на свое лице. Така че за ГЕРБ далеч не е без значение дали техният кандидат ще спечели изборите на първи тур или на балотаж.

"Има ли Р. Овч. тайни сметки, пита Капон", пише "24 часа". Прокуратурата е открила през 2006 г. тайни сметки на Румен Овчаров в офшорни зони и случаят е потулен. Това съобщи в парламента шефката на Единната народна партия Мария Капон вчера. Тя поднесе информацията под формата на сигнал до комисията за борба с корупцията. "Аферата "Р. Овч." бе започната, но не беше довършена. Сега смятам, че това е втори епизод", обобщи Яне Янев, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Ще ги съдя, реагира депутатът от БСП Румен Овчаров. Според него поръчителите са в БСП, тъй като някои среди  са свикнали чрез оклеветяване да си решават вътрешнопартийните проблеми.

"НДСВ се превръща в (не)нормална партия", коментира "Сега". Посочва се, че за първи път от много време насам царистите ще се опитат да се държат като нормална партия и номинациите за нов лидер ще вървят отдолу нагоре. Но въпросът не е в конкурса, а в гаранциите, че НДСВ ще бъде "освободена" от царя. На думи той направи крачка назад още през юли, когато хвърли оставката си и обяви, че оставя партията в ръцете на младите. Но на практика Сакскобургготски нищо не е оставил. За да освободи следващия лидер в действията и политиките си, той трябва да излезе и да каже честно къде е сбъркал и с кои свои действия и решения е повлякъл партията си надолу, да даде смислено обяснение за коалицията с БСП и ДПС, да докаже с делата си, че целта на връщането му в България не е била само връщане на имотите.

"От 2010 г. ще има глоба за неплатени здравни вноски", информира "Сега". Държавата ще се опита да увеличи събираемостта на здравните вноски с по-високи санкции за некоректните платци. Една от мерките е от догодина хората без осигуровки да влизат отново в системата не само като си внесат дължимия данък здраве, но и като платят глоба от 3 наказателни вноски, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В противен случай те няма да имат право на медицинска помощ, плащана от здравната каса. Това са промените в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени от депутати от ГЕРБ в парламента в понеделник.

"Близо 1/3 от строителните фирми излизат от бранша", пише "Сега". Кризата е накарала близо 1/3 от регистрираните строителни фирми в България да прекратят дейността си към момента. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. От 5860 компании, регистрирани в Камарата на строителите, 1550 не са подновили регистрацията си до 30 септември. Според прогнозите кризата в строителството ще продължи да се задълбочава. 2010 ще бъде година на оцеляването и на жестока конкуренция в строителния сектор. Заети в строителния сектор се опасяват, че дори държавните поръчки за големи инфраструктурни проекти няма да компенсират липсата на инвестиции от частния сектор.

"Футболът - прозрачен до седмица", е водещо заглавие в "Труд". Ултиматум до  една седмица да разкрият доброволно данъчно-осигурителната тайна получиха вчера всички собственици на футболни клубове от шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов и председателя на комисията "Антимафия" в парламента Яне Янев. Повод са скандалните разкрития, че професионалните футболни клубове дължат поне 8 млн. лева от данъци и осигуровки. Агенцията за приходите и прокуратурата ще обсъждат в понеделник какво да правят при отказ. БТА