"Първите 100", е темата на броя на "Капитал". Във фокуса на вниманието е стотният ден (3 ноември) от излъчването на кабинета. Посочва се, че управлението на Бойко Борисов е различно от всичко, което сме виждали през последните осем години. Най-голямата сила на новото правителство е там, където лежи и най-сериозният му риск. Това, което често наричаме политическа воля, за пръв път от години е независима, проста и концентрирана на едно място - в самия Борисов. Качествената разлика е, че трудните решения се вземат лесно и отговорността за тях е прозрачна. Ако първите сто дни на правителството бяха усилни, следващите 200 ще са критични, прогнозира изданието. Два процеса си заслужава да бъдат наблюдавани - как екипът на Борисов все пак превръща намеренията в действия и как ще повлияят социалните напрежения, които кризата ще роди на реформаторската му готовност.

"Шеста оставка на съдебен шеф заради Черничкия", съобщава "Труд". Висщият съдебен съвет (ВСС) получи шеста оставка заради гръмкия скандал за търговия с влияние, прочул се като скандала "Черничкия". Оставката е на заместник-шефа на Апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев. Вчера той и апелативният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов се срещнаха с етичната комисия на ВСС. Атанасов няма да се оттегли от поста. След дебати етичната комисия е решила, че ще се образуват дисциплинарни дела за уронване престижа на съдебната власт срещу всички, двустранно "засечени" с Черничкия. Най-тежката санкция е уволнение.

"Докладът за разсипията на Станишев - в прокуратурата", отбелязва "Труд". Одитът за финансовото управление на имуществото и бюджета на Министерския съвет през последната година и половина на кабинета "Станишев" е изпратен на главния прокурор Борис Велчев. Това съобщиха от Сметната палата вчера. Изводите на одиторите са, че администрацията на Министерския съвет е допуснала фрапантни нарушения и бюджетни злоупотреби.

"ГЕРБ иска ревизия на касата", отбелязва "Труд". ГЕРБ настоява за ревизия на Националната здравноосигурителна каса, се разбра вчера от изявлението на заместник-председателя на парламента Лъчезар Иванов. Депутатите от ГЕРБ в здравната комисия, чийто шеф е Иванов, настояват да се направи външен финансов одит във всички районни здравни каси за периода от 2006-а до 2008 г. Директорът и управителният съвет на здравната каса да си подадат оставките, призова още Иванов. Според ГЕРБ-ерите към районните здравни каси и някои болници били разпределяни средства в разрез с правилата.

"Чакаме по 30 000 нови българи всяка година", акцентира "Новинар". Близо 30 000 души всяка година ще получават българско гражданство, след като влязат в сила промените в закона, съобщи вчера ресорният министър без портфейл Божидар Димитров. Промените предвиждат премахване на посредническите услуги при издаването на гражданство. В момента чрез тези посредници се създават корупционни практики.

"Пламнахме!", алармира "Стандарт". Свинският грип превзе страната. Първи епидемия обявиха Търговище и Никопол. Още 8 области са на ръба, съобщи д-р Ангел Кунчев, епидемиолог номер 1. Над 100 училища в страната са затворени, 60 от тях са в Търговище. Общо около 50 000 ученици са болни, обяви и.д. просветен министър Сергей Игнатов. На много места властта се кани да затваря театри, кина и дискотеки.

От първа страница "Труд" предупреждава шофьорите, че от 8 ноември ще бъде глобяван всеки, който кара денем без да включи фаровете си. Акция "Светлина" на КАТ започва от утре. 20 лева е глобата за онзи, който е забравил да пусне светлините си, но не е създал с това опасност на пътя за други коли. Предизвика ли катастрофа, шофиращият без фарове ще плати от 50 до 150 лева.

"Малката пица е вкусна, но гарнирана с реформи", коментира за "Труд" Георги Ангелов от Центъра за либерални стратегии. Според него новият бюджет превъзхожда предходните както по смислеността на прякора си - малката пица, така и по стремежа си да е конкретен в лошите новини. Има четири основни позиции, които определят цялостната му философия. Първо, планиран е балансиран бюджет, при това почти на кантар - ако не се брои вноската за ЕС, ще е на малък излишък, ако се брои - на малък дефицит. Второ, прогнозата за стопанската активност през 2010 г., която оределя очакваните приходи, е в песимистичния край на спектъра. Трето, единствената сфера с по-значително увеличение на разходите, въпреки трудните времена, са социалните плащания. Единственият риск е да не се създаде усещане, че социалните разходи са недосегаеми. Четвърто, в различното третиране на разходите за образование и здравеопазване може да се прочете много ясен сигнал. В образованието все пак бяха направени важни реформи и вече има смисъл там да се налеят повече пари.

"Резервът въртян тайно по банки", пише "24 часа". Двама финансови министри - бившият Пламен Орешарски и сегашният Симеон Дянков, влязоха във взривоопасен фискално-банков спор по време на парламентарния контрол вчера. Дянков обвини предшественика си, че част от фискалния резерв е била държана тайно в търговски банки по време на неговия мандат. Той се позова на тайно споразумение между министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров. "Тайните споразумения са за това да не се огласяват и да не заплашват финансовата стабилност", контрира Орешарски. Споменатото от министър Дянков споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система, обясниха от БНБ.

"Сините искат 18% ДДС", съобщава "Труд". Синята коалиция настоява за понижаване на ставката по ДДС от 20 на 18 на сто в рамките на този управленски мандат. Лидерите на десницата Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС) обяснили вчера на вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов условията, при които могат да подкрепят държавния бюджет за догодина. Според Синята коалиция данъкът за едноличните търговци трябва да се намали на 10% от 2011 г. Сега ставката му е 15 на сто. Намаляването на приходите в държавната хазна можело да се компенсира с увеличаване на данъка върху хазарта на 15% още от следващата година.

"Пестим 50 млн. евро климатични разходи годишно", отбелязва "Труд". България ще спести минимум 40-50 млн. евро от договорения вчера принцип за подялба на климатичната сметка, каза премиерът Бойко Борисов. "Нашето си го постигнахме", обобщи той трудния пазарлък между богати и бедни европейски държави, продължил два дни. Двадесет и седемте се разбраха да излъчат работна група, която ще предложи конкретно коя държава колко да плати. Борисов добави, че предложените във вторник от Еврокомисията 300 млн. евро допълнителни компенсации за затворените реактори на АЕЦ "Козлодуй" са само началото на исканията на правителството в тази насока.

"Да се радваме ли на пари за атомно погребение?", кометнира "Сега". Брюксел ни отпуска пари за погребение, което представя като щастливо събитие. Авторът предупреждава, че допълнителните 300 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй" не са готови пари за харчене, а са за разглобяване на реакторите, но ще изчезнат безследно като предишните 550 млн. евро. Отпуснатите от ЕС 850 млн. евро няма да стигнат за разглобяването дори само на един реактор. България не разполага с голямо ядрено бунище, което да погълне остатъците от цяла централа, а изпращането им в Русия или другаде би струвало изключително скъпо и освен това не е сигурно дали някой би ги пожелал. Всеки реактор би могъл да бъде безопасен саркофаг на себе си, но Брюксел настоява да бъдат разглобени, защото смята, че България е поела такъв ангажимент. Бедата на ядрената енергетика в демократична България е, че всяко правителство дава простор на мисълта си само до пределите на своя мандат. БТА