"ДАНС? Плащаме 96 млн. лева за производство на скандали", пише "Труд". "96 млн. лева са отпуснатите средства от бюджета за ДАНС. Дават се много пари, а 92% отиват за заплати. И в резултат на това три месеца се генерират само скандали. Това е материалният израз на продукцията на предприятието ДАНС." Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов на кръгла маса за реформите и бъдещето на Държавната агенция "Национална сигурност". Министър-председателят бе категоричен, че се дава "вот на доверие" на агенцията, но продукцията й трябва да се изразява например в предварителни информации за енергийната сигурност и дали би имало газова криза. Според Борисов най-голямата щета, която е нанесена на ДАНС, е, че й е свалено доверието от чуждите партньорски служби. Председателят на агенцията Цветлин Йовчев посочи, че устойчивостта на системата за национална сигурност към външни деструктивни елементи е под критичния минимум. В определени ситуации лоялността на служителите към държавата е поставена под въпрос. Не са редки случаите на нерегламентиран достъп до класифицирана информация, призна Йовчев. Главният прокурор Борис Велчев препоръча на председателя на ДАНС да направи силен правен екип.

"Опасявам се, че подслушват нас и Алексей Петров", казва в интервю за "24 часа" Велин Хаджолов, бивш шеф на отдел "Специални акции" в ДАНС. По думите му вицепремиерът Цветан Цветанов подвежда премиера Борисов, като преподчинява ДАНС на себе си. С това нормативната отговорност се снема от премиера. Обезличава се неговата воля на водещ фактор в решаването на кризисни ситуации, имащи отношение към защитата на националната сигурност и държавността. С приемането на предложените промени в закона за ДАНС се унищожава изцяло една съвременна специална служба, на която е дадена самостоятелност и правомощия да действа ефективно в разкриването, предотвратяването и пресичането на престъпления, застрашаващи националната сигурност, е позицията на Велин Хаджолов.

"Борисов уволнява паспортната мафия", акцентира "Труд". Премиерът Бойко Борисов е разпоредил министърът на правосъдието Маргарита Попова да уволни чиновниците, разрешили българско гражданство на бандити. На правителствено заседание в сряда е станал скандал за внесените от министър Божидар Димитров промени в закона за българското гражданство. Министър Попова е възразила срещу част от текстовете. Премиерът се е разпоредил комисия да прецизира текстовете до седмица-две. През това време Попова да направи ревизия. "Всички, които са участвали в тези комисии и са дали на престъпни хора гражданство, да се махат", отсякъл Борисов.

"Прокуратурата прекрати още 70 958 дела заради давност", съобщава "Сега". Тези престъпления ще останат ненаказани, защото са изтекли всички срокове те да бъдат приключени и внесени в съда. Това на практика амнистира извършителите. А те са били известни на прокуратурата по 1675 от прекратените дела, което прави 2,4%, сочат данните в доклад на държавното обвинение. 235 659 бяха прекратените по давност дела за м.г. В края на юни т.г. са били спрени 672 616 разследвания. Основното основание при тях е невъзможността на разследващите от МВР да разкрият извършителя. От прокуратурата искат нова регламентация за тези преписки - те настояват МВР изобщо да не им изпраща тези дела, ако не е открит извършителят на престъплението.

"Как "Атака" стана най-близка за ГЕРБ", коментира "Труд". Едно от възможните обяснения е, че лидерите на двете партии са намерили общ език и се уважават един друг. Взаимното уважение между Борисов и Сидеров обаче не създава достатъчно здрави основи за партньорство между двете партии. Историята на политическото сближаване между двете формации авторът определя като уникална. Тя е част от процеса на превръщане на българската политика от действие на мнозинството, в поведение на лидера. Заради това днешната връзка ГЕРБ - "Атака" е по-скоро лична симбиоза, отколкото сериозно намерение за политически брак. Нито "Атака" би могла прекалено дълго и безболезнено да се прави на поддържаща управлението партия, нито ГЕРБ да разчита на дългосрочната й подкрепа, прогнозира политологът Димитър Аврамов.

"БСП била шайка крадци! Стига клевети!", е озаглавено интервюто в "Труд" с Георги Пирински, заместник-председател на Народното събрание. Според него няма никакво съмнение, че се предприема тотална кампания за трайно изхвърляне на БСП от сериозното участие в политиката. Това е пагубна и късогледа политика. Днешните управляващи не разчитат на аргументи, а на внушения, поднесени ефектно, а обществото се оказа податливо на подобна кампания. Пирински отчита, че левите нагласи все по-малко намират своя носител в БСП. Вместо това започва да се формира нещо като празно поле и въпросът е дали БСП ще съумее да убеди хората, които искат да видят лява алтернатива, че е способна да я предложи или ще продължи да самозатъва във вътрешни скандали и политическа немощ.

"Спорни 3 млн. лева бетонираха тавана на пенсиите", информира "Сега". Таванът на пенсиите се запазва в следващите две години. Изненадващо кабинетът е решил, че ограничението остава до 31 декември 2011 г., вместо да отпадне за новоотпуснатите пенсии от следващата година. По този повод изданието коментира: "Докога ще лъжем хората, че таванът на пенсиите пада?" Според доц. Йордан Христосков, бивш управител на НОИ, запазването на тавана на пенсиите ще доведе само до загуба на доверието на българина в осигурителната ни система. За да се избегне подобен негативен ефект, трябва да се спазва и в никакъв случай да не се отлага влизането в сила на такива разпоредби в закона, които са обосновани от гледна точка на принципите на социалното осигуряване. А и не оказват сериозен фискален натиск, т.е. не струват много.

"Преходът в България свърши", обявява от страниците на "Сега" д-р Желю Желев, първият демократично избран президент на България след 10 ноември 1989 г. Той е категоричен, че българският преход не е режисиран, защото такива мащабни процеси и смяна на една обществено-политическа система с друга не могат да се режисират. Ако под режисура се има предвид заимстването на опита на западните демокрации, то ние сами сме го търсили. Желев посочва, че е свършил преходът от тоталитаризъм към демокрация. Но сигурно има и други преходи - към пълноценна икономическа интеграция в ЕС и пр.

"Банкери зад Дянков за ниски лихви", отбелязва "24 часа". Банкери се обявиха вчера в подкрепа на инициативата на вицепремиера Симеон Дянков за намаляване на лихвите у нас. В сряда той имаше среща с представители на Асоциацията на банките, за да обсъдят мерки за подобряване на кредитирането, намалението на лихвите, подпомагането на бизнеса с цел по-бързо излизане на икономиката от кризата. Една от дискутираните мерки е била емитирането на еврооблигации от правителството. Според Мая Георгиева, изпълнителен директор на ПИБ, това ще е изключително добър ход. Виолина Маринова, шеф на банковата асоциация и на Банка ДСК, смята, че позитивен ефект ще е освобождаването на ресурс. Друга обсъждана идея била отпадане на 100-процентовата гаранция с ДЦК върху бюджетните сметки, които управляват банките.

"БНБ прогнозира до 0,5% растеж догодина", пише "Пари". България има най-стабилната фискална политика от всички европейски страни, каза финансовият министър Симеон Дянков пред депутатите от икономическата и от бюджетната комисия, които приеха проектобюджет 2010 на първо четене. Тезата на министъра беше подкрепена и от управителя на БНБ Иван Искров. Ние сме една от малкото страни в ЕС, които догодина ще имат балансиран бюджет, каза Искров. Пред депутатите той заяви, че централната банка е разработила два сценария - оптимистичен и песимистичен, за развитието на българската икономика през 2010 г. Според позитивния разчет догодина се очаква ръст между 0 и 0,5% и инфлация близо 2%, а негативният съвпада със заложените макропараметри на правителството за 2% спад на БВП и 2,2% инфлация.

"Коалицията завеща саботьори чиновници", е заглавието на интервюто в "Стандарт" с лидера на ДСБ Иван Костов. Той посочва, че финансистът Симеон Дянков, който поражда много противоречиви реакции, успя да направи две изключително сложни неща през първите 100 дни на управление. Първо: без да актуализира бюджета, което беше по-лесният начин, но вероятно не чувства достатъчна подкрепа в администрацията под него, съумя да събере разходите в рамките на очакваните приходи по прогнозите. И второ: в аварийна ситуация успя да произведе закон за бюджета навреме, при положение, че процесът беше прекъснат и саботиран от предишното правителство. Бившият премиер определя бюджета на държавата като интелигентен и творчески.

"След 100-те дни правителството да покаже план срещу кризата", призовава в интервю за "Новинар" изпълнителният директор на "Сова харис" Васил Тончев. Според него оттук нататък се очаква от правителството да представи публично своите мерки и план за антикризисното развитие на страната ни. Вече е ясно, че в момента сме в апогея на кризата, която вероятно ще продължи чак до средата на идващата година, а може би и до края на 2010. Това, което се вижда обаче, е, че в този аспект нещата изостават или не са достатъчно убедителни. БТА