"Другарски съд" отне шефския пост на Масларова в социалната комисия", пише "Сега". 14-членен "другарски съд" отне предсрочно и по морални причини шефския пост на Емилия Масларова в социалната комисия. До безпрецедентната развръзка се стигна след извънредно заседание на органа, който реши да предложи на НС освобождаването на червената депутатка. Геновева Алексиева от ГЕРБ обясни мотивите на мнозинството - възбуденото от главния прокурор наказателно производство срещу бившата социална министърка за нанасяне на имуществени вреди от над 8 млн. лева.

"Заем от приятел" цепи ГЕРБ", отбелязва "Труд". За втори път в последната седмица народни представители от ГЕРБ бламираха правителството на Бойко Борисов. Парламентът отхвърли вчера проекта на кабинета, с който трябваше да се извадят на светло приятелските заеми. При гласуването ГЕРБ се разцепи - 41 депутати бяха "за", 40 се въздържаха. За мярката много настояват данъчните. Те искат да пресекат масовата практика произходът на доходите да се оправдава със заеми от приятели и роднини и така да се ощетява хазната.

"Орязаха военните за апартаменти", пише "Стандарт". Военните вече няма да могат да купуват ведомствените си жилища. Това реши правителството, като промени закона за отбраната. Военният министър Николай Младенов обясни, че мярката се налагала заради оределия жилищен фонд на войската. Досега хората под пагон имаха право да закупуват апартаментите на преференциални цени след 15 години живот в тях.

"Шанс да се разбие социалистическо-балканският "уют", е заглавието на интервюто в "Труд" с бившия министър на образованието Даниел Вълчев. Според него за последните 20 г. България за втори път е в положение, при което статуквото е объркано и не знае какво да прави. "Статукво" наричам онази социалистическо-балканска почва, обилно наторена с олигархично-милиционерски тор, върху която нормалните растения трудно оцеляват - посочва Вълчев. - Това статукво за първи път беше разколебано през 2001 г., когато изборите бяха спечелени от Симеон, вторият път е сега, когато ги спечели Борисов. Ситуацията е уникална от гледна точка на възможността за реформи. Оттук нататък всичко е въпрос на компетентност и воля."

"Обновяването на ДПС излезе българска работа", коментира "Сега". Години наред от ДПС обясняваха, че партията не е етническа, защото в нейните редици, включително в ръководството, има много етнически българи. Но седмици преди поредния конгрес на формацията се подразбра, че побългаряването на ДПС се оказва чисто българска работа - недобре свършена и с кратък срок на годност. Истината е, че българите в ДПС, или поне повечето от тях, влязоха в редиците на тази партия не заради любовта им към либералните ценности, още по-малко от привързаност към българския етнически модел. Докато движението беше във властта, финансовите порции бяха обилни. Въпросът сега е дали Доган държи с нещо българите в ДПС или те са свободни да си отидат без никакви задръжки, след като партията вече не е на власт.

"Визита на Борисов в парламента преобърна данъчните закони", акцентира "Сега". Важни промени в данъчните закони и позициите на управляващите по тях вчера претърпяха серия главоломни обрати. Според последните засега намерения на премиера Бойко Борисов и подкрепящите го партии от Нова година данък хазарт ще скочи от сегашните 10% на 15%, ракията - и домашна, и купешка, ще се радва на досегашните ставки, а младите семейства ще могат да намаляват данъчното бреме с лихвите по заема за първо жилище. За това се разбраха вчера премиерът и лидерите на Синята коалиция, "Атака" и РЗС в Народното събрание на 30-минутна среща.

"Наздраве за кабинета", коментира "Стандарт". Посочва се, че Борисов беше изправен пред класическия избор - да удари или не джоба на милионите пиячи у нас, което можеше да нарани сериозно реномето му на човек от народа. Още повече, веднъж вече премиерът бе дал думата си да не пипа цената на ракията. Суматохата в парламента и смяната на решенията на всеки час оставя усещането, че лявата ръка не знае какво прави дясната. А пък решенията на мнозинството са непредвидими и често водени от някаква неуловима емоция. И единственият изход да се постигне някаква яснота е да се появи премиерът и да посочи изход. За да няма неприятни изненади по време на второто четене на бюджета, най-добре е Бойко Борисов да се засели за ден-два в Народното събрание и лично да дирижира неговото приемане.

"Държавата почва да плаща дълговете си към фирми от декември", пише "Сега". Милионите левове, забавени от министерствата по сключени договори с частни фирми, ще започнат да се разплащат от декември. Правителството си е поставило за цел да изчисти тези суми до края на февруари и е готово да издава писма до по-настъпателните банки кредиторки за временни компромиси по теглените кредити. Това обяви след заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов. Той категорично отрече правителството умишлено да бави суми само и само да приключи годината с балансиран бюджет.

"Важно е да издържим в следващите 6 месеца", казва в интервю за "24 часа" Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие. По думите му ако България продължи да се държи стабилно като финансова система, с бюджет без големи дефицити, без сериозни външни инжекции, тя ще индикира стабилност и по-нисък риск, което ще доведе до постепенно връщане на капиталовите потоци. На първо време към банки и лизингови компании. На следващ етап - вероятно от 2011 г., на преките инвестиции. В този смисъл е важно да издържим следващите 6 месеца. Фирмите трябва да използват периода за преструктуриране и преосмисляне на дейността, препоръчва Прохаски.

"Митниците събрали с 316 млн. лева по-малко от акциз върху цигарите", посочва "Класа". Това съобщи в Министерския съвет шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той обясни, че на практика увеличаването на ставката в началота на 2009 г. не е довело до увеличаване на приходите. Неприятният извод идва на фона на задаващо се ново поскъпване на цигарите. Известно е, че след предложение на правителството парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да увеличи отново акциза от 1 януари 2010 г. А финансовият министър Симеон Дянков изрази очаквания догодина в бюджета да постъпят допълнително 130 млн. лева.

"Поскъпват лекарствата, поети от държавата и НЗОК", съобщава "Сега". Най-вероятно пациентите, държавата, здравната каса и болниците ще плащат повече за лекарствата, напълно или частично поети с обществени средства. До това ще доведе промяна в наредбата за регистрация на цените на медикаментите. Тя ще касае стойностите в позитивния лекарствен списък, в който са всички препарати, поети от МЗ, НЗОК и болниците, включително и цените, на които те трябва да се плащат.

"Адвокатските услуги скачат с 20 процента", отбелязва "Монитор". Адвокатските услуги ще поскъпнат драстично, тъй като вече ще се облагат с 20% ДДС. Това реши парламентът, който вчера прие окончателно спорната законова поправка. Досега юридическата защита на гражданите бе освободена от ставка. В свое писмо обаче Еврокомисията ни извести, че освобождавайки от облагане адвокатските хонорари, нарушаваме директивата за данъка върху добавена стойност.

"Земеделският министър зачеркна 1,5 милиона виртуални крави", пише на първа страница "Новинар". Министърът на земеделието Мирослав Найденов отчете в сряда, че е "изчистил" 1,5 млн. виртуални крави от системата на Националната ветеринарномедицинска служба. Стопаните взимат национални доплащания срещу броя на регистрираните животни. Според експерти те понякога "надували" бройката, за да получат помощи, а реално отглеждали по-малък брой животни. Найденов съобщи, че от началото на декември земеделските производители  ще могат да получат субсидии за брой отглеждано животно и за декар обработваема площ.

"Европа следи изкъсо брака по сметка между ГЕРБ и "Атака", казва в интервю за "Сега" евродепутатът от ЕНП Надежда Нейнски. И обяснява: "Атака" е партия, която не се ползва със симпатиите на Европа. По простата причина, че на националистическите партии, особено на Балканите, не се гледа с добро око. Тези формации в ЕП изобщо не участваха в преговорите за избор на президент и външен министър на ЕС. Грубо казано, никой не ги слага в сметките при преговори и не разчита на тяхната подкрепа. Буди недоумение и фактът, че правителството на ГЕРБ разчита на "безусловната подкрепа" на "Атака", а е много по-сдържано по отношение на подкрепа от страна на Синята коалиция, в която влизат две партии членки на ЕНП. Тоест има въпросителни. Но на този етап общественото доверие осигурява подкрепата и на Брюксел за правителството." БТА