Вестник Дневник

"Челен сблъсък на Божков с държавата за хазарта"

Окончателното увеличение на данъка за хазарта предизвика бурна реакция на бизнесмена Васил Божков, който нападна остро управляващите и поименно финансовия министър Симеон Дянков и бившия премиер Иван Костов. Вчера парламентът единодушно гласува единна ставка от 15 на сто за всички хазартни игри - досега приходите от тото и лото игрите и залозите за спортни събития - държавното тото, "Лотошанс" на оператора "Евробет" (контролиран от Божков) и букмейкърът "Еврофутбол" (в която Божков е акционер), се облагаха с 10 на сто, а ставката за останалите беше 12 процента, уточнява изданието.

Вестник 24 часа

"Един неуравновесен финансов министър и един баща на корупцията правят геноцид"

Божков пред Pro.bg. Представете си колко човек може да се самооценява високо, за да влезе в конфронтация със суверена на държавна власт, какъвто е парламентът, коментира Костов. Колко трябва да си загубил всякаква представа за собствената си значимост, за да се конфронтираш с единодушно гласувалия парламент, добавя той.

"Българинът проявява негативизъм към хазарта, но само към онзи, в който не участва"

Данни на "Алфа рисърч" според които 43 на сто не участват в хазартни
игри срещу 57 на сто, които залагат, но предимно на тото, в лотарии и медийни игри. Залагащите в тото и лотария не ги приемат за хазарт, обяснява съсобственикът на "Алфа рисърч" Станислав Стоянов. Според него дори за редовно залагащите истинският хазарт се прави "на тъмно", той е "развлечение за богати хора с много пари" (49.7 процента).

Според вестника сред най-богатите е вицепремиерът Симеон Дянков, обявил къща във Вашингтон, придобита за 2,15 млн. лева през 2001 г. , теглил е 540 000 долара кредит, на влог с жена му държат 43 820 лв. и 242 000 долара.

"Промени в Закона за гражданското въздухоплаване предвиждат президент, премиер и председател на Народното събрание вече  да плащат самолета на властта"

Досега транспортното министерство поемаше тези разноски - полетите на тримата се водят за специални и се ползваха с тази преференция.Ако самолет на авиоотряда беше ангажиран от министър или шеф на агенция, са плащаше от бюджета на агенцията. "Нека да си имат в президентството, Народното събрание и в правителството бюджети
за полети и да си правят сметката. Като свършат парите - няма да
летят", коментирал пред изданието министърът на транспорта
Александър Цветков.

"Свалянето на Масларова е правен абсурд!"

Интервю с Младен Червеняков от БСП. Над 200 души са освободени от централните ведомства в страната по една и съща методика: създават се "наказателни състави", които преглеждат всички досиета на държавните служители и в края на деня представят на нарочения два документа - молба за напускане или заповед за дисциплинарно уволение, отбелязва той.

Вестник Труд

"Най-богатите министри, при това законно, са Вежди Рашидов и Росен Плевнелие"

Сметната палата оповести декларациите за имоти и пари на властта, от
които се разбира, че министърът на културата има в брой и на влог 1 953 000 лв. и е собственик на много имоти. Строителният министър Росен Плевнелиев има 5 къщи и 189 000 лв. на влог., а очаква и да получи 1 млн. евро от фирми, които е напуснал.

"Четирима искат да наследят Симеон Сакскобургготски на поста председател на НДСВ"

Това са бившите министри Николай Василев и Христина Христова, бившият евродепутат Биляна Раева и финансистът Илия Лонгорски. Не знам кой иска да е лидер на НДСВ, но знам, че НДСВ без царя го няма, казва бившият депутат от партията Андрей Баташов.

"Монополът продължава да си разиграва коня"

Изданието посочва, че в сряда вечер два часа центърът на София беше без ток. А ЧЕЗ не само не се извини, а има наглостта вчера да обяви, че вдига двойно таксата за повторно включване в мрежата - от 19 на 40 лв. за три дни, и от 40 на 80 лв. за експресна "услуга", акцентира авторът. Според него компанията прилага двоен аршин - "ако държавният абонат не си плаща, не му реже жицата, а на простия гражданин развърта бушоните".

"Носители на ХИВ вируса в Софийския затвор са деветима, но те не са в болница, а са си в килиите заедно с останалите затворници, защото не са се разболели"

Това установил екип на вестника на място и заключава, че епидемия от СПИН с десетки заразени там нямало. "В една килия има между 4 и 10 души с общ санитарен възел. Ние спазваме принципа за конфиденциалност и не огласяваме имената на серопозитивните. Самият аз не ги знам", заявява Цветан Цветков, зам.-началник на Софийския затвор. Заради друг европейски принцип - на доброволност, управата на затвора не изследва за СПИН всеки новопостъпил, а само ако той пожелае, пише вестникът.

"800 полицаи пазят 1300 влака и 720 гари"

Това казва в интервю шефът на "Транспортна полиция" Васил Костадинов.  Около 1000 са заявителските материали за кражби, разкрили сме 54процента от от тях, отбелязва той. Такава е статистиката до началото на 2009 г., но вече я нямаме поради сполетялата ни тогава реформа на МВР, при която над наши 300 служители бяха съкратени, добавя той. По думите му тогава се нарушила структурата на "Транспортна полиция", всичките 46 разследващи полицаи били "иззети и разхвърляни по областни дирекции и кой знае още къде". Сега като стане кражба, побой, убийство в някоя композиция с 200-300 и повече пътници, тя стои и чака да дойде разследващ полицай, който ние сме повикали от някое РПУ, да извърши оглед, отбелязва Костадинов.   

Вестник Стандарт

"Дянков гаси 540 000 долара кредит"

Премиерът Бойко Борисов е подал уведомление, че няма промяна в състоянието му: като кмет през 2008 г. той обяви парцели в Банкя и Драгалевци и 125 000 лв. на влог. долара.Лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил 366 590 лева за миналата година. Това са декларираните му
доходи от нестопанска дейност. Той има според изданието единствен имот от дворно място от 13 740 дка с масивна сграда.

Вестник Монитор

Пълният член да отпадне от книжовните норми, защото правилото му било изкуствено, а използването му е силно разколебано от от новите изрази, използвани в интернет и медиите. Това обсъждали според вестника в Пловдив езиковеди от 14 университета. БТА