От 2010 г. заемите от роднини и приятели, както и от небанкови институции ще се декларират, ако надвишават 10 000 лв. общо за календарната година, извежда под глава "Дневник". В годишната данъчна декларация ще се описват и невърнатите суми за последните 10 години, ако стойността им надвишава 40 хил. лв., решила парламентарната бюджетна комисия. Същите финансови граници важат и за заемодателите, които трябва да описват в данъчните си декларации всички предоставени суми над 10 000 лв. за последната година или над 40 000 лв. за последните десет. За недекларирани средства или невярно подадени декларации ще се плаща глоба от 10 процента от премълчаната или сгрешена сума, добавя весткникът.

Европейският одит оцени високо БАН, три часа след това депутати отнеха 10 млн. лв. от бюджета й за 2010 г., пише "Дума" с водещо заглавие "ГЕРБ сече БАН". От оскъдния бюджет на БАН за 2010 г. мнозинството в бюджетната комисия на парламента отряза вчера още 10 млн. лв. и академията ще получи само 74 млн. лв. идната година, се посочва там. "Това стана по предложение на депутатката от ГЕРБ Десислава Танева, която не стана земеделски министър поради тясната си обвързаност с бизнес среди. Отрязаните 10 млн. лв. се пренасочват за фонд "Земеделие", пише "Дума"."Парите за наука отиват на нивата" е заглавието по този повод на първата страница на "Телеграф". 17 от 70 института на БАН са конкурентни на световно ниво, пише "Сега" на първа страница. Противоречива оценка на БАН дадоха 38 изявени международни учени чрез независимия одит, изготвен под шапката на Европейската научна фондация, отбелязва изданието. Независимото изследване ще е в основата на предстоящото преструктуриране на институцията. Международни експерти дадоха висока оценка на БАН, коментира "Атака". Според водещия материал на изданието прокуратурата във Велико Търново започва проверка на Стопанската академия в Свищов заради неизгоден банков депозит, от който висшето училище е ощетено с 50 000 лв.

България има голям потенциал за производството на зърнени храни, казва пред "Дневник" Александър Дьоринг - генерален секретар на Европейската федерация на производителите на фуражи FEFAC. Основен проблем пред индустрията е голямата нестабилност на цените, заявява той.

Седем българчета гаснат пред очите на родителите си - те са повалени от рядката болест мукополизахаридоза, пише "Труд". Лечението е изключително скъпо - около 1 млн. лв. годишно, затова държавата не го плаща, отбелязва изданието. "Имаме вяра в новото правителство! Смятаме, че то няма да остави децата ни да умрат!", казва майката на едно от децата.

Никой вече не обръща внимание на СДС, пише Евгений Дайнов в "Труд". СДС изпусна историческия шанс да превърне мимолетната обществена симпатия от лятото в стабилна обществена подкрепа - в СДС продължиха с обичайните занимания: да се мразят един другиго, отбелязва той. По думите му единствената коалиция, която има потенциал е Синята коалиция, но именно нея "новите" седесари веднага и напълно намразили и така се стигнало до сегашното безпомощно състояние на СДС. "На България не й е достатъчна "сивата" десница в лицето на ГЕРБ. Необходимо е да има и партия, която да поеме в ръцете си "синята идея". Това СДС, което имаме днес, не е тази партия. И затова никой не й обръща внимание", пише политологът.

"Премълчах много заради партията. Нека опонентите достойно признаят поражението си", казва пред "24 часа" досегашният лидер на СДС Мартин Димитров, по чийто думи сега той печели избора още на първи тур с 56 процента.

Всички издания поместват материали за освободения вчера в добро здраве Румен Гунински-син. Той беше отвлечен преди 41 дни. Според челото на "Стандарт" Гунински най-вероятно е държан в планинска барака край родния му град Правец и е отслабнал около 10 килограма. Според "Монитор" за свободата на студента са платени около 350 000 евро. "Труд" извежда, думите от профила му във Фейсбук: "Хорааааа! Много ви благодаря! Вече съм добре". "Моля те, татко, пусни ме да уча пак в София", пък е цитиран да казва от "24 часа". На първата страница има и снимка на двамата с баща му в семейната им къща в Правец. 41 дни Румен бил вързан, без да чува и вижда, уточнява "24 часа".

Васил Боянов, прочут като Азис, е една от малкото звезди, обявили доход за миналата година над 1 милион лева, пише "24 часа". Заглавието под глава на вестника е "Най-честен е Азис". Вчера от приходната агенция заявиха, че проверяват парите, колите и имотите на звезди от естрадата, рока и попа.

Около 1,5 млрд. лв. се очаква да достигнат задълженията на държавата към строителните фирми за възложени и извършени дейности за миналата и тази година, пише "Класа" под глава. До момента установената дължима сума е около 800 млн. лв., съобщил за изданието изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Той обяснява, че от всички министерства е поискана справка за възложени дейности на компаниите. Очакванията за двойно повече от установените задължения идват от факта, че не всички институции са изпратили поисканата информация за сумите, които трябва да изплатят на строителите.

Икономиката през 2009 г. ще се свие между 5 процента и 5,5 процента, заявил заместник-министърът на финансите Владислав Горанов при обсъждането на второ четене на законопроекта за финансовата макрорамка в бюджетната парламентарна комисия, цитиран от "Класа". Горанов подчертал, че сегашните прогнози за очакван спад от 6,3 процента на БВП вероятно няма да се сбъднат до края на четвъртото тримесечие на 2009 г., но това няма да намери отражение в приходната част на бюджета за следващата година, тъй като макрорамката е изготвена върху прогнозите за спад на БВП от 4,7 на сто.

Привличаме за партньори в БДЖ немската "Дойче бан" и френските железници ТЖВ, казва транспортният министър Александър Цветков пред "24 часа".

"200 000 лв. дадохме за ремонта на куцото Ту-154", извежда "Труд" над интервю с Пенчо Пенчев, новият генерален директор на правителствения Авиоотряд 28.

Пазарът на външната реклама в София през 2009 г. се е свил с около 40 на сто, а в Европа между 40 и 70 на сто, пише "Пари" във водещия си материал. Изданието посочва, че Наредбата за външна реклама, влязла в сила през октомври в Столичната община, предвижда "пренареждане", което ще започне през 2010 г. Предвижда се Столична община да печели 6 милиона лева годишно, отбелязва "Пари".

Втори месец близо 70 българи, работещи в делегацията ни в НАТО в Брюксел, във военното командване в Монс и в постоянното ни представителство в ЕС, не получават командировъчните си поради съкращения в бюджета на военното министерство, съобщава "Труд" под глава. Тъй като това са парите, с които живеят в Белгия, те са задлъжнели с няколко хиляди евро, добавя изданието. Част от хората не можели да плащат заеми, наеми и други задължения, на някои били блокирани банковите сметки, други имали неприятности с хазяите."Труд" има копие от писмо от дирекция "Политика за сигурност и отбрана" на министерството, в което се казва, че на заседание на Програмния съвет на МО на 11 ноември 2009 г. основна програма 8, чрез която финансово се осигурява издръжката на мисиите и представителствата извън страната, е редуцирана с 41,2 процента. В друго писмо директорът по човешките ресурси на МО Иван Иванов пише: "Във връзка с необходимостта от реализиране на икономия на финансови средства в бюджета на Министерството на отбраната, Ви препоръчвам да проверите възможността за използване на част от полагащия се платен домашен отпуск за 2009 г.". От МО казват, че командировъчните за октомври и ноември са преведени в петък миналата седмица, а писмата са с информативен характер.

Реформата в правосъдието трябва да е приоритет на България, казва пред "Труд" френският посланик Етиен дьо Понсен. По думите му мнението на представителите на ЕС е, че в момента има пропуски в НК и  особено в НПК - правилата са прекалено в полза на обвиняемите. "Обективно към днешна дата смятам, че наистина е много трудно да бъдат осъдени престъпниците в България. Доказателствата, които са събрани преди следствената фаза, не могат да бъдат използвани. Трябва всички доказателства, включително и СРС, да бъдат използвани в процеса", са думите на посланика.

Гръцкият бизнес е в България, за да остане, казва посланикът на Гърция у нас Данаи-Магдалини Куманаку в интервю за "Пари". Двустранните енергийни проекти отнемат много време, но няма причини да не бъдат реализирани, подчертава тя.

В интервю за "24 часа" досегашният български еврокомисар Меглена Кунева пожелава успех на Румяна Желева и благодари за подкрепата, която чувствала от България, докато е заемала поста. За "Новинар" водещата новина е, че първият български еврокомисар Меглена Кунева ще си тръгне от Брюксел по-богата с 380 000 евро.  Позовава се на британския в. "Таймс", който пише, че отиващите си 13 европейски комисари, които не са били преназначени в новата ЕК, ще получат суми на обща стойност близо 5 млн. евро.