Необезопасена стара военна мина с взривател е убила трите деца от социалния дом в Крумовград, съобщават "Труд", "Новинар" и "Монитор" под глава. Тя се задействала в събота към 14 ч и убила на място 15-годишния Дженгиз Джемал. Неговите съквартиранти Дженгиз Халми (13 г.) и Сунай Мухтар (16 г.) починаха в болница от раните си. Трите деца мислели, че свързват с жици високоговорител към малка тонколона за музикалната уредба. Те взели взривателя от двора на парнаджията Хамди Али. Когато полицаите отишли да го арестуват, той извадил джобно ножче и направил опит да се самоубие, намушквайки се в корема, пишат изданията. "Има информация, че лице, което е било служител на военното поделение в Крумовград, е изнасяло противотанкови мини", съобщил вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Труд".

Милослав Кръстев, прочут като главен свидетел срещу Иван Тодоров-Доктора и като полубрат на Фатик, е засечен в апартамент на българското посолство в Рио де Жанейро. Там се е представял за агент на българските тайни служби и лична охрана на съпругата на посланика в Бразилия Николай Цачев. Това съобщава под глава "24 часа". Уточнява се, че заради този и други сигнали преди две седмици Румяна Желева е разписала спешни мерки за разследване на мисията в Бразилия. На външния министър докладвали, че в посолството е отворена дискотека с платени куверти. Бразилски медии пък съобщили, според вестника, че след българското парти момиче е било изнасилено.

В предложените поправки във военния закон отпада ограничението началникът на отбраната да се избира измежду генералите, заемащи 8 висши длъжности във войската, и той ще се избира измежду всички генерали. Освен това се увеличава мандата му за управление от 3 на 4 години. Това съобщава министърът на отбраната Николай Младенов в интервю за "Труд".  Ако не продадем излишните имоти, ще плащаме по 24 млн. за охрана, казва той пред "Стандарт". По думите му 2010 г. ще бъде посветена на финансовото осигуряване на мисиите ни в чужбина.

Над 300 съкратени от Министерството на отбраната чиновници са спечелили делата си на първа инстанция срещу ведомството и очакват да бъдат възстановени на работа. Това съобщил пред "Сега" председателят на Национален синдикат "Отбрана" Тодор Воденов. Очаквало се решението да мине и на втора инстанция, а хората могат да получат по 3600 лева обезщетения.

Всяка болница вече ще трябва да има и спешно отделение, което да предлага неотложна  помощ нонстоп през цялата седмица. Това според "Стандарт" е залегнало в здравната реформа, която ще стартира след Нова година. Болниците щели да се разделят на три нива според услугите, които предлагат. 15 ще са високотехнологични и ще поемат пациентите с тежки и сложни заболявания.

Българският лекарски съюз  снема доверието си от здравния министър и напуска преговорите за Национален рамков договор 2010, пише "Дума" под глава, позовавайки се на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов. Според него новото правителство няма ясна стратегия за развитие на здравеопазването, в системата цари хаос, "всеки прави каквото си е наумил без съгласуване между институциите". "БЛС: Има хаос и лобистки интереси в здравеопазването", извежда под глава "Земя".

Държавата прави пореден опит да ускори изплащането на болнични листове, като въведе глоба за работодателите, информира под глава "Сега". Осигурител, който не представи в срок документи за изплащане на обезщетения за временна нетрудоспособност, трудоустрояване и майчинство, ще се наказва с имуществена санкция или глоба от 500 до 2000 лв. За виновното длъжностно лице санкцията е от 100 до 1000 лв. за всеки отделен случай. Това предвижда поправка в Кодекса за социално осигуряване, приета от парламента заедно с бюджета за общественото осигуряване за 2010 г., отбелязва изданието. "Много работодатели закъсняват с предаването на болничните листове и се надяваме така да ги мотивираме да не го правят", коментира за "Сега" управителят на НОИ Сотир Ушев.

Притеснени сме относно избора на шеф на пътната агенция, защото нямаме информация да има интерес, казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в интервюта за "Класа" и "Новинар". Много се гордея с моите приятели, защото откакто станах министър, те не се обаждат, отбелязва той в отговор на въпрос на "Новинар" за "приятелски кръг".

БСП ще напусне ръководството на всички парламентарни комисии, е цитиран от "Дума" да казва председателят на партията Сергей Станишев пред БНР. Причината била "политическият скандал, разигран в парламента около Емилия Масларова".

"След личен режим трева не никне" е заглавието над статия в "Труд" на Андрей Райчев. По думите му за "разпад на демокрацията" има два белега: силен - да няма свободни избори, и слаб - властта да се изземе от НС. Първото не ни застрашава според него, но "във второто сме нагазили, засега само до колене, обаче вървим решително напред". Според Райчев се изгражда отношение към депутатите като към вид служители, и то мързеливи, "главната си задача Цецка Цачева схваща като задължение да пази властта ОТ парламента, а не да пази властта НА парламента", "въвеждат се правила, които "уточняват" конституцията. "Що за абсурд е да се забрани на депутатите да образуват нови групи? Кой стои над волята им?", пита Райчев. Според него върхът на всичко е всеобщата радост от падането на имунитети, защото имунитетът пази главно опозицията и следователно нашата свобода.

"Генералското мешере ослепя за висшия ешелон на ДПС", коментира Емил Спахийски в "Сега". Държавата се тресе от скандални разкрития за погребани пари от министерство на бедствията и авариите, но Бойко Борисов не забелязва нито Емел Етем, нито останалите най-приближените съратници на Доган, отбелязва той.

Георги Първанов и Алексей Петров стоят зад разпадането на ПГ на РЗС, пише "Атака" с водещо заглавие "Гоце и Алексей разпадат РЗС по масонска линия". "Проектът "Яне" се изплъзнал от контрола им и те го пратили в небитието", пише вестникът. Марио Тагарински неслучайно бил използван за целта, защото според изданието бил известен като масон от най-висока степен. "Новият проект за президентска партия включва телевизия СКАТ, ВМРО, "Защита" и политически люспи" е подзаглавието на статията.

"Пари" излиза с водещо заглавие "Тръбата Бургас-Александруполис се разсъхва". България не е платила акционерните вноски за участието си в проекта за 2009 г. на стойност 5 млн. евро; не спазихме обещанието да дадем отговор на руснаците до 1 ноември - участваме в тръбата или не, отбелязва вестникът.

Премиерът Бойко Борисов обеща да се публикува договорът за петролопровода "Бургас-Александруполис", съобщават изданията."Ще публикуваме договора, за да видите, че в него няма клаузи, които позволяват на някои от страните да се оттеглят", казал Борисов в Бургас, цитиран от "Труд". Според премиера петролопроводът е проблем за екологията на региона, а "договорът бил подписан така, че България само можела да бъде неизправна страна по него".

Искаме яснота за позицията на България възможно най-бързо, казва пред "Труд" посланикът на Русия у нас Юрий Исаков в отговор на въпрос има ли забавяне по проектите АЕЦ "Белене", тръбите "Южен поток" и "Бургас - Александруполис". "Ако ме попитате къде е проблемът, бих казал: Необходимо е потвърждение за политическата готовност и решимост на българската страна да реализира съвместно с Русия тези проекти", отбелязва той. Според него в българската позиция по проектите липсва известна решимост и яснота.

Не съм съгласен, че "Южен поток" е по-реалистичен проект от "Набуко" и че е много по-напреднал, казва пред "Труд" Ричард Морнингстар, специален пратеник САЩ по енергийните въпроси в Евразия, който посети България. Ние имаме нашите резерви към "Южен поток" - скъп проект е и не е ясно откъде ще дойде газът за него: ако просто замени този от украинската тръба, тогава "Южен поток" няма непременно да е силна конкуренция на "Набуко", отбелязва той. Съветът му е България да не бърза - да се консултира с вътрешни и външни експерти, за да вземе правилното решение. "Интересуват ни "Козлодуй" и газовият сектор" извежда "Стандарт" над интервю с Морнингстар.

Средната лихва у нас е 3 пъти по-ниска от тази в Румъния, пише "Класа" под глава. Средният лихвен процент в България към края на септември 2009 г. е 8,4 процента, докато в Чехия е 4,9 на сто, в Унгария - 14,5 на сто, в Литва - 12,5 процента, а в Румъния - 26,5 процента, отбелязва изданието. Определено лихвите в България не са най-големи, коментира управителят на БНБ Иван Искров по БНР вчера, цитиран от "Класа".

Само преди дни бе променен рейтингът на България от негативен на стабилен - ако така продължаваме, очевидно и лихвите на търговските банки ще спадат. Това казва Искров в интервю за "24 часа". По думите му категорично няма опасност от хиперинфлация и "печатане на пари" у нас. Всички сме единодушни, че валутният борд и фиксираният курс ще бъдат запазени до приемане на еврото, когато и да се случи това, казва той. "Както на огромния брой български граждани, спестяванията ми са в българската банкова система и аз съм спокоен за тях. И държим със съпругата ми всичко в левове", казва Искров в отговор на въпрос.