Вестник Пари

"Еврокомисията ще удължи срока на финансовия меморандум за усвояване на парите по ИСПА само за Дунав мост 2, но удължаването ще е три пъти по-малко от поисканото от страната ни"

Това значи, че 300 млн. евро, които чакаме от ЕС само за автомагистрала "Люлин" и жп линията Пловдив-Свиленград, са под въпрос, ако проектите не приключат навреме, уточнява изданието.

Вестник Дневник

"България ще усвои около 73 процента от предвидените 445 млн. евро по земеделската предприсъединителна програма САПАРД, която приключва окончателното в края на годината"

Това означава, че страната ще изгуби около 120 млн. евро, което е почти една трета от цялото финансиране по програмата. За съжаление оценката за приключването й е песимистична", казала пред парламентарната комисия по европейските въпроси Силвия Инджова, директор на Националния фонд в Министерството на финансите, чрез който се осъществява разплащането на всички европроекти.

Вестник Новинар

"Борисов и Първанов пишат заедно енергийна стратегия"

Правителството ще подготви единна стратегия за енергийните проекти, която ще бъде съгласувана и с президента Георги Първанов. Това заяви министър-председателят на конференция с бизнеса, но отказа подробности около бъдещия документ. "Твърдо заставам зад правителството. Задължителна е обща енергийна политика", каза държавният глава, който е на посещение в Панагюрище. Относно осъществяването на нефтопровода "Бургас-Александруполис" Борисов заявил, че той ще стартира само ако екоминистерството разреши.

"Най-успелият български бизнесмен в САЩ Шефкет Чападжиев лично инспектира първия в света туристически космически кораб, с който ще полети сред звездите през 2012 г."

В пустинята Мохаве, щата Ню Мексико, Чападжиев разгледал Spaceship Two, на борда на който ще прекара два часа и половина, от които 5 минути в пълна безтегловност. Заедно с милионера, който е родом от Мадан, към Космоса ще поемат още 300 ентусиасти, платили по 200 000 долара за удоволствието.

Вестник Монитор

"Депутатите ще разполагат с два пъти по-малко пари за пътувания в чужбина, отколкото бе заделил предишният парламентарен шеф Георги Пирински"

В последните дни на поста си Пирински решил да подпише сделка за 4 млн. лв. само за самолетни билети. Наследникът на поста му Цецка Цачева възнамерява да похарчи малко над 1.8 млн. лв. с ДДС.

"Сринаха незаконни палати край Бургас"

С невиждана полицейска охрана вчера започнало събарянето на незаконните богаташки вили в местността Ченгене скеле край Бургас. Първите четири вили от общо изградените там 257 луксозни сгради паднали под напора на багерите пред очите на собствениците им. Зрелищната акция по събарянето преминала под жестока жандармерийска охрана с над 200 униформени, въоръжени с щитове.

Вестник Класа

"Над 60 процента от глобалните компании с бизнес у нас ще продължат инвестициите си, а една трета дори ще се възползват от настоящата ситуация и ще ги увеличат""

Това показва проучване на Economist Intelligence Unit измежду 70 водещи мениджъри на глобални компании. Добрата новина е, че само 12 на сто планират да свият капиталовложенията си у нас.

Основните притеснения за мениджърите са свързани с макроикономическата нестабилност - 75 на сто дават този отговор. Други 55 процента посочват корупцията, 43 на сто се опасяват от липсата на политическа воля за реформи в бизнес средата.

Вестник Труд

"Франция - новият "шарм" на Балканите"

Докато американският интерес към "задния двор на Европа" е спаднал, Париж иска здрави позиции в региона.


"Колко са ромите в България? Девла тужане /Господ знае/..."

Отбелязва, че според последното преброяване на НСИ и неправителствени институции, занимаващи се с проблемите на малцинствата, ромите у нас са малко над 370 000 - толкова са се определили като роми; Антонина Желязкова, шеф на Международния център за малцинствата и културните взаимодействия, посочва числото 650 000, докато Румен Сечков, изпълнителен директор на фондация С.Е.Г.А. - 800 000. Според ромски лидери, сред които Цветелин Кънчев, събратята им са 1.2 млн., като 800 000 от тях са с избирателни права. Шефът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев посочва, че у нас живеят 1 милион роми. 80 на сто от тях нямат топла вода, 40 процента не могат да четат, 59 на сто от младите роми са без работа. Студентите сред ромите били 3000.

"Волен Сидеров е накарал почти всички депутати да попълнят гаранции за офшорна фирма в размер на 150 000 евро лично всеки - като физически лица"

Това казва собственикът на телевизия СКАТ и независим общински съветник в Бургас Валери Симеонов. По думите му тези гаранции имат статута на записани заповеди - при предявяване са в един екземпляр и са при Сидеров, тогава съответното лице трябва да отговаря за сумата от 150 000 евро с имуществото си. За тази лъжа ще осъдя Симеонов, заявява лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Съдии могат да получат до 2 заплати по Коледа като награди за труда"

В прокуратурата и следствието бонуси от 1 заплата щяло да има, но само за 20 процента от състава. Сред критериите е да имат довършени дела със значим обществен интерес. Разнобоят идвал след решение на ВСС 24 млн. лв. да се раздадат като "персонални награди".

В предлаганите промени на НПК се ограничава достъпът на гражданите до касация и до възобновяване на наказателните дела: така държавата се примирява с огромен брой съдебни грешки, които ще могат да се поправят само в Страсбург. Това казва в интервю Даниела Доковска, председател на Висшия адвокатски съвет. По думите й най-лошото е, че се залага презумпцията за недобросъвестност на защитника и на обвиняемия при упражняване на процесуалните им права, правото на защита започва да се третира като злоупотреба с правото на защита.

"И сред масоните има фукльовци"

Интервю с Григорий Вазов, оглавяващ Обединената Велика ложа на масоните в България. В София имаме 24 ложи, много от тях със собствени храмове, казва той. "По света истинските масонски храмове са открити за посещения. В България все още не, но скоро и това ще стане. До края на мандата ми ще започне строежът на масонски храм", отбелязва Вазов.

Вестник Стандарт

"43-годишният английски лорд Едуард Дейвънпорт "е въртял далавери за милиони с наши имоти по морето"

Дейвънпорт и още двама са обвинени миналата седмица в организиране на престъпна група, свързана с измами и пране на пари. Това било най-голямото международно разследване за мошеничество със заеми в историята. Става дума и за имоти в Австрия, Турция, Кипър и др.

Вестник 24 часа

"Ще гърмят още мини подаръци"

За цялата 2009 г. няма нито лев за унищожаване на излишните боеприпаси. Затова и зам. военният министър Валентин Радев, който е и шеф на сдружението на специалистите по боеприпаси, бил силно разтревожен.

"Единственият разумен извод от казуса с г-н Тагарински е, че пропорционалната избирателна система е пълен боклук и трябва незабавно да бъде изхвърлена"

Мнение на Валери Найденов. Според него ако избирахме всичките 240 депутати пряко и ако всеки си имаше конкретен избирателен район, това е нямало как да стане. "Първо, защото г-н Тагарински нямаше да влезе в парламента. Второ, защото ако все пак влезе, щеше много да го е страх от избирателя и не би се хвърлил в подобни авантюри. И трето, ако г-н Тагарински представляваше едноличен избирателен район, избирателите биха го отзовали с местен референдум".

"Средната скорост на придвижване в столицата е 12 км/ч. заради задръстванията"

Това е установил експеримент на изданието. Много от задръстванията са заради това, че родителите возят децата си до училищата, смята главният архитект на София Петър Диков. Според него институцията квартално училище е изчезнала и това допълнително затруднява движението през пиковите часове.

"Средно с поне 10 процента да се понижат цените на жилищата през зимните месеци"

Прогноза на брокери, според които пазарът ще остане слаб до пролетта, след което може да се раздвижи, но само ако икономиката тръгне нагоре.

"Ще съдя всички, които измислиха продукта "Красьо"

Интервю с Красимир Георгиев - "Красьо", свидетел по дело за търговия с влияние в съдебната система. Той казва, че след приключване на разследването ще заведе дела срещу уронилите престижа му. Висшият магистрат Иван Колев ще трябва да докаже в съда, че Красьо Черния с ланците, който предлага назначения срещу пари в съдебната система, съществува и че това е Красимир Георгиев, добавя той. Мои изказвания могат да предизвикат поне още 10 скандала като този, казва Георгиев. Доверил се на "престижна чужда адвокатска кантора".

"Двама шестокласници от столичното 112-о ОУ "Стоян Заимов" накарали първолак да си мушне главата в писоара на тоалетната в междучасие миналия четвъртък и така го снимали с мобилни телефони"

Новината за гаврата стигнала до директора на следващия ден и той веднага съобщил в Пето РПУ. От полицията още същия ден изпратили инспектор от Детска педагогическа стая, който провел разговори с насилниците и пострадалото дете. По-късно и родителите на първолака подали жалба в МВР. По случая е образувана преписка в Пето РПУ. (БТА)