Вестник 24 часа

"100 000 души персонал са нужни в Слънчев бряг"

Това казва Малина Стратиева, изпълнителен директор на Слънчев бряг АД. Според нея е крайно време държавата да реши въпросите за собствеността на инфраструктурата в курортите. Курортната такса не трябва да зависи от броя на туристите, а да е твърда сума, смята тя.

"Ако има съдебни спорове по казуса за царските имоти, е малко вероятно да завършат в рамките на една календарна година"

Това казва в отговор на въпрос председателят на парламента Цецка Цачева, която е и юрист. По думите й гласуването с чужди карти е на отмиране, а от втората сесия вече ще е факт и излъчването на пленарните заседания в реално време в интернет.

"ГЕРБ управлява авторитарно и некомпетентно"

Абсурдно е в криза да има мораториум на проекти за възобновяема енергия, казва депутатът от КБ Меглена Плугчиева. Внасят се две промени в Закона за социално подпомагане и Закона за интеграция на хората с увреждания, а в мотивите им липсва основание да се сменя логиката на един специализиран закон, създаден според традициите в Европа. Това пише бившият социален министър Емилия Масларова. Стремежът бе на хората с увреждания да се дадат повече права и равни шансове и не виждам кое налага да го изпразваме от съдържание, като ги приравним с останалите групи в закона за социалното подпомагане, отбелязва тя.

"Бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина Тони Костадинов е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми, заловена в Пловдив"

Полицаят е уволнен през септември заради частния КАТ в Бяла Слатина. "Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия", каза вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от повечето издания. Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо, добавил Цветанов.

"Задържаният на Калотина в събота вечерта Евгени Милев-Гейзо, издирван от МВР за въоръжения грабеж край Вакарел, се е измъкнал от страната през Румъния"

Това е станало два дни след неуспешния опит за грабежа на турчина с немски паспорт Мустафа Гюмюш в нощта срещу 14 декември.

"Поне 10 000 лв. само за адвокат ще плати всеки, решил да дели догодина апартамент, оценен за сто хиляди лева"

Това е минималният хонорар, който се дължи на защитника за окончателно решаване на делбата на три съдебни инстанции. Сега таксата е 7 350 лв. Адвокатски възнаграждения се увеличават, защото от 1 януари ще се облагат с 20 процента ДДС, но се очаква реалният им скок да е с 35 процента - клиентите ще плащат и разходите на защитниците за счетоводители, отбелязва авторът.

"Паркът на Военната академия "Г. С. Раковски" ще бъде отворен за софиянци"

Това съобщава зам.-министърът на отбраната Аню Ангелов. Решението е взето по принцип, най-вероятно бариерата ще бъде вдигната в началото на идната година.

Вестник Труд

"Бедата не са новините на турски по БНТ, които нямат публика. Опасното е, че в смесените региони сателитните чинии са насочени към турската телевизия"

Навсякъде из Кърджалийско гърмят турски радиа. Българските мюсюлмани са изложени само на турската пропаганда.Пропаганда са и турските сапунки, които дават погрешна представа за европейска Турция. Сериалите показват живота на хайлайфа, който няма и един процент от населението." Това казва проф. Георги Марков, директор на института по история на БАН в интервю. То е под заглавие "Ахмед Доган е като късния Живков". Според него проектозаконът за развитието на академичния състав ще създаде хаос и още по-голяма корупция.

Вестник Класа

"Министър Цветков излъга за софийското летище"

Вестникът отбелязва, че ЕК продължава да очаква отговори за грубите нарушения на европейските директиви. Драстични нарушения на европейските директиви, непозволена намеса на държавата в свободния пазар, несъответствия на българското с европейското законодателство. Това били част от констатациите на ЕК за наземното обслужване на летище София, изпратени от заместник-председателя на ЕК Антонио Таяни в писмо, с което вестникът разполагал.

Според интервю на транспортния министър Александър Цветков  от 10 декември предупреждението е вследствие на оплакване на частния наземен оператор Суиспорт. След разговори с представители на оператора жалбата им била изтеглена и няма да имаме никакви проблеми с ЕК, казал Цветков.  От писмото на Таяни обаче става ясно, че предупреждението е образувано по жалба на недопуснатия до пазара кандидат Голдер Хендлинг България.

"80 процента от българите ще посрещнат Рождество Христово в домашна обстановка, а 70 на сто ще са вкъщи и на Нова година"

Това показват данните на ББСС "Галъп интернешънъл", цитирани в "Класа". Средно 150 лв. (срещу 146 лв. миналата година) ще отдели средното българско семейство от трима за посрещане на празника - за подаръци, празнична украса, картички и поздравления за близки и приятели.

Вестник Сега

"Ръст на обезщетенията за лошо правосъдие през 2009 г."

2 102 304 лв. обезщетения за вреди е изплатила съдебната власт от началото на година до края на ноември, показва справка на Висшия съдебен съвет. През 2008 г. са изплатени 1 544 630 лв. Обезщетенията са присъдени предимно за бавно и некачествено правосъдие. Независимо от този негативен резултат на магистратите и служителите в третата власт ще бъдат раздадени премии за 24 млн. лв., икономисани от заплати през годината, отбелязва изданието. Така на практика за всеки в системата ще има поне 13-а заплата. И членовете на ВСС няма да останат без награда за "цялостен принос" и ще получат 13-а и 14-а заплата, общо 5300 лв, пише вестникът. Обезщетенията, които съдебната власт плаща, са след осъдителни решения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Вестник Монитор

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов се обявява против  предвиденото в него звание изследовател. В интервю  Съботинов казва, че Европа иска да назначаваме, а не да съкращаваме учени. В бюджета нямаме пари дори за таксите за метеорологина информация, добавя той. БТА