Вестник Сега

"Мнозинството замисля намаляване на избирателните райони"

Темата за ново изборно райониране на страната ще бъде обсъждана при изготвянето на новия избирателен кодекс, стана ясно вчера. Очаква се идната седмица да започне работа групата по написване на кодекса. Необходимостта от прерайониране бе коментирана няколко пъти от експерта по изборно законодателство проф. Михаил Константинов в рамките на този мандат. В момента многомандатните райони са 31. Идеята е да се редуцират до 20.

"Дянков призна, че пари има, но ги задържа заради имиджа ни в ЕС"

Бюджетът е разполагал с нужните средства, за да се разплати с лекари, съдии, фермери, инвалиди и др. в последните дни на 2009 г., но финансовият министър Симеон Дянков умишлено не е разрешил плащанията да бъдат направени. Целта му е била дефицитът в края на годината да не мине 500 млн. лева, което е най-доброто постижение в ЕС. "Това ни трябва, за да покажем на европейците, на ЕК, че сме годни да влезем в еврозоната, и заради инвеститорите", обясни Дянков. "Не е ясно какво се опитва да скрие правителството, но трябва да се знае, че Европейската комисия не гледа само отчетения дефицит, но и просрочията, които се пренасят за 2010 г.", коментираха икономисти.

"От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти"

Лекарите заплашиха с безпрецедентни протести срещу забавените от Министерството на финансите плащания. "От утре пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните лекари. Това ще се случи, ако до днес НЗОК не изплати парите за издръжка на болниците и джипитата за ноември", обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

"Плашилото на предпазните клаузи за България падна позорно"

Посочва се, че минахме 3-годишния изпитателен срок в ЕС и вече не ни ловят предпазните клаузи. Занапред никакъв срок не го задължава да доказва, че усилията му да вкара в европейския път България дават резултат. Въпреки това Брюксел има допълнителни възможности, които би трябвало да държат нащрек правителството на Бойко Борисов. ЕС разполага тази година със 123 млрд. евро, от които огромна част отива за ускоряване на развитието на страните членки и за сближаване на равнищата им на живот. България има избор: да си остане все така бедна и с просперираща върхушка, или да направи някакво усилие за догонване на държавите, на които желае да прилича. Залогът е несменяемият управленски елит, който печели от беззаконието. Бедата е, че той трябва да реши какво да жертва от себе си, за да получи достъп до еврофондовете, които вече не са официално замразени, но са все така недостъпни.

"След "Наглите" МВР се зае и с "Апашите"

След двете издания на спецоперацията "Наглите", при която бяха арестувани над 30 души, сочени за съучастници в разбитата банда за отвличания, МВР започва масирано преследване и на останалата част от криминалния свят. Това се разбра от изявление на главния секретар в министерството Калин Георгиев. Той анонсира, че в момента тече акция с кодовото название "Апашите". Тя е насочена главно срещу наркодилъри, автокрадци и обирджии.

"Рецептата на кабинета не е за нашата криза"

Така смята социологът Живко Георгиев. В интервю той отбелязва, че това, което наблюдавахме през първите шест месеца на правителството, е един опит да се противодейства на кризата с неадекватни средства. Разбираемо е желанието на всяка цена страната ни да завърши с балансиран бюджет или поне минимум дефицит. Но това се превърна във фикс идея и в някаква степен държавата стана инициатор на един тип поведение, което стана масово - необслужване на задължения, без значение дали към кредитни институции, партньори или клиенти. Това парализира икономическия живот в страната. "Боя се, че когато светът тръгне да излиза от кризата, българските икономически субекти ще загубят и скромните позиции, които имаха", допълва Георгиев.

Вестник Труд

"Без Яне в парламента, докато мине в опозиция"

Деветимата депутати от РЗС няма да участват в пленарните заседания в началото на новата парламентарна сесия, която започва на 13 януари. Това обяви вчера избранникът от партията на Яне Янев Цветан Цветанов. Причината е, че РЗС започва обиколка из страната за среща с хората. Вероятно освен заради срещите РЗС ще "заобикалят" парламента, за да успеят да спазят обещанието си да подкрепят ГЕРБ в първите им 6 месеца на власт. Срокът, за който Янев бе дал дума да помага на управляващите, изтича на 27 януари. Отношенията между РЗС и ГЕРБ обаче се обтегнаха докрай доста преди този срок.

„ГЕРБ ще отметне в неделя най-краткия партиен конгрес"

Предварително се знае, че той ще приключи в 15:30 часа. Избирането на Бойко Борисов за председател на партията, а на Цветан Цветанов за негово вице са логичните и очаквани събития на конгреса. Интригата тази неделя ще е съставът на Изпълнителната комисия. Нейният мандат приключва и на форума ще трябва да има нов избор на членове. Категоричната позиция на Бойко Борисов е, че "никой не сменя играчи, когато отборът е успешен и печели точки". Въпреки това обаче най-вероятно някои от сегашните "играчи" ще изпаднат от тима.

„Агроминистерството не е социална служба"

Това заявява в интервю министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той посочва, че през 2010 г. най-важното е да се нормализира работата на фонд "Земеделие" - особено в програмата за развитие на селските райони, за да се оправдаят очакванията и на общините, и на фермерите. Защото там има най-много средства, но и най-тежки неуредици. Ще положим усилия да се сложи ред в браншовите организации, за да работим съвместно по-ефективно. В най-близък план, през февруари, започва кампанията по регистрация на земеделските производители за подпомагане през т.г. и се надявам да е безпроблемна, казва министър Найденов.

"Трябваха дебати кой да ни бъде еврокомисар"

Интервю с евродепутата от СДС Надежда Нейнски. По думите й е очевидно, че ГЕРБ наложи кандидатурата на Румяна Желева, което е тяхно право. "В същото време смятам - продължава Нейнски, - че беше по-добре да има дебати, за да има възможност да се търси най-доброто решение за качествата и ресора на българския еврокомисар. Това е моята представа за демократичен избор. Правителството реши да номинира Желева и с това практически дебатът се изчерпа." Нейнски уверява, че ще подкрепи Желева, защото са от едно и също политическо семейство - Европейската народна партия.

Вестник Монитор

"Как Янето не дочака 27 януари"

Според автора абдикацията от парламента е зле прикрит опит за отклоняване на общественото внимание от процесите на разпад в РЗС. Затова и се наложи на един от говорителите на Янев да обяснява, че никой нямало да прави преврат в партията. Преврат няма да се прави, но все повече от останалите в РЗС говорят за смяна на председателя Яне Янев. Ако това не стане, една част от РЗС щели да напуснат партията и да търсят друга политическа формация. Това едва ли би било лична драма за Яне, който е свикнал да прескача от партия в партия.

Вестник 24 часа

"Говорят, че аз управлявам, за да дразнят Борисов"

Това казва председателят на ДСБ Иван Костов. Той смята, че е нормално думата им да се чува от управляващите. "В много отношения ние изнасяме дебата вместо ГЕРБ. Например при актуализацията на бюджета основно дебатът беше между нас и БСП. Всичко това обаче става, защото напълно съответства на нашите убеждения и управленска програма. Ние не излизаме от нея, а отстояваме общите принципи в програмите си с ГЕРБ. От една страна ние сме отворени да помагаме, а от друга - има остра необходимост на ГЕРБ да им бъде помагано. Тази партия не е била в управлението въобще. Те не знаят, мислят, че светът започва от тях", отбелязва Костов.

Вестник Стандарт

"Бъдете нащрек, гонете шанса"

Съвет на икономическия министър Трайчо Трайков. Сега нещата са нестабилни, отчита той. Но ще се появят нови контрагенти, които досега не са поглеждали към България. Ще се появят възможности в нови страни. Също така трябва много внимателно да се следят възможностите, които предоставят европейските програми. Министър Трайков казва още, че до средата на годината ще бъде продаден "Булгартабак". Ще бъдат пуснати акции на борсата от дружествата от Българския енергиен холдинг - вече се подготвя процедурата за "Булгартрансгаз". За "Кинтекс" все още има някои въпросителни дали си струва да се приватизират търговски дружества, чийто основен актив са хората и контактите.

Вестник Класа

"2010 г. ще донесе растеж, обратно на правителствената прогноза"

Експертното мнение на финансиста Андрей Пръмов. В интервю той посочва, че световните финансови пазари приключиха оптимистично 2009 г., с ръст за годината приключиха и родните борсови индекси. Това означава, че преобладаващото очакване на инвеститорите е 2010-а да е година на възстановяване на икономическия растеж в глобален мащаб, независимо от многото наследени проблеми от финансовата криза. Пръмов очаква новата година да донесе икономически растеж и у нас. Икономическата статистика сочи видимо възстановяване не само на пазарите, но и в редица отрасли на реалния сектор. Рисковете за стопанското ни развитие остават, и то значителни, но са вътрешни, следователно управляеми. /БТА/