Политическа сделка ще реши съдбата на Румяна Желева, пише под глава "Дневник". Фиаското на Желева при изслушването й за еврокомисар в Европарламента е на път да постави в кризисна ситуация одобрението на цялата Европейска комисия, която се гласува анблок, отбелязва изданието. Затова вчера цял ден в Брюксел се говорело за совалки между политици от двете най-големи фракции - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, с цел да бъде намерен изход, посочва вестникът. "Съдбата на Желева в ръцете на Барозу" е заглавието по темата на "Телеграф".

Под водещо заглавие "Трагедия" "Земя" отбелязва: "3 000 000 пострадали при земетресение в Хаити; 8 000 000 орезилени от скандала с Желева ". Според изданието "Кандидатът ни отговаря като двойкаджия на изпита за еврокомисар". Трактовката под главата на "Атака" обаче е друга: "Атакуваха Желева с компромати за участието й във фирма; Йотова и Първанова пробваха да провалят българския еврокомисар".

Две години Румяна Желева е била евродепутат в нарушение на закона, пише под глава "Сега". Според изданието Брюксел оказва силен натиск върху българското правителство да смени кандидата за еврокомисар. "Срам в Брюксел", извежда "Дума".

Министър-председателят Бойко Борисов има готов резервен кандидат за еврокомисар, ако външната министърка Румяна Желева не бъде одобрена, пишат "Труд" и "24 часа". Според изданията обаче премиерът  все пак смята, че вероятно няма да се стигне до това и вярва, че окончателното решение ще е в полза на Желева. "Разговарях снощи (във вторник) до много късно с колеги от ЕНП, които считат, че тя се е представила добре. Че в този капан, в който са я вкарали, е реагирала максимално", казал той пред "Труд". На уточняващия въпрос дали все пак не е допуснал кадрова грешка, като я е предложил за еврокомисар, премиерът, цитиран от "Труд" отвърнал: "Мисля, че не". "Нека да поздравим БСП за подривната дейност - те винаги са били добри в тази посока, неслучайно са взривявали църкви, правили са лагери" - казал още Борисов, давайки да се разбере, че смята червените за основни виновници за скандала с Желева. Според "Труд" обаче в декларациите й има сериозни разминавания.

Според "24 часа" кандидати за еврокомисарския пост биха могли да бъдат настоящият военен министър Николай Младенов, секретарят на Съвета за управление на средствата от ЕС Юлиана Николова, както и шефът на българската делегация в групата на ЕНП в Европарламента Андрей Ковачев.

"Румяна Желева бе предизвестено бедствие" е озаглавил статията си в "Сега" Светослав Терзиев. Провалът на Желева на изслушването й  в ЕП не е резултат на заговор, а тъжна последица от самодоволното поведение на Бойко Борисов и липсата на чуваемост в ГЕРБ, пише в "Дума" Георги Готев. Както често се случва в България, този, който е на власт, не иска да вижда истината, добавя той.

"24 часа" помества коментари под заглавие "Разпятие или просто резил". "Имаше конспирация, което не е много добре, като се сравни с положението с Ирина Бокова. Нито една дясна група не направи конспирация срещу това Бокова да бъде шеф на ЮНЕСКО. А сега какво видяхме - комунистите и либералите направиха конспирация срещу Желева. Това е външната обвивка. Съдържанието на проблема е следният: Желева скри осъществени обстоятелства - че от март 2009 е освободена от въпросната фирма, а тя твърди, че е от 2007 г.", казва политологът Евгени Дайнов там. Злепоставяйки Желева, БСП и НДСВ искат да злепоставят кабинета "Борисов", коментира Румяна Коларова за вестника.

Желева е сериозен кадрови провал на Борисов, казва  евродепутатът от НДСВ Антония Първанова в интервю за "Труд". Нямам основание за вина и не аз "отворих очите" на чуждите медии - проблемът на Желева е в собствените й документи, твърди тя пред "24 часа". Според "Стандарт" обаче "Европа е в шок от номерата на Първанова". За първи път сънародници се маскарят пред Брюксел, коментирали дипломати. Под заглавие "Линч по български" коментира  Руслан Йорданов в "Стандарт".

Пред "24 часа" съпругът на Желева Красимир Желев казва: "Питам се как трябва да възприема това заглавие: "Ще стане ли еврокомисар една гангстерска невеста?" Най-вече ме интересува въпросителната накрая. Тук вече си задавам въпроса като юрист. Дали тази въпросителна не е застраховка на самите журналисти срещу евентуални съдебни претенции. В момента се консултирам с различни немски кантори дали бих могъл да заведа дело и имам ли шансове да спечеля". "Аз лично ще се почувствам облагодетелстван, ако Руми остане в България. В този смисъл трябва да благодаря на Антония Първанова, защото по всичко личи, че тя работи в мой интерес", добавя той.  

Ако до края на януари България не представи отчет за действията, които е предприела, за да осигури редовност и ефективност на инвестиционните проекти по Оперативна програма "Околна среда", службите на ЕК ще предприемат действия по спиране на цялото финансиране. Това се казва в писмо на генералния директор на ГД "Регионална политика" в ЕК Дирк Анер, изпратено на 8 януари до вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и цитирано под глава от "Класа". Копия от документа са получили още 11 висши чиновници от наши министерства и ведомства. В писмото се прави анализ на усвояването на еврофондовете в България, а проблемите ще бъдат обсъдени по време на Мониторинговия комитет на Националната референтна стратегическа рамка. Срещата ще се състои днес и утре в София. "Вече сигнализирахме за опасенията си за качеството на голяма част от 29-те инвестиционни проекти за околната среда и 157 проекта за техническа подкрепа за околната среда", отбелязва Анер.

Искам всеки германец да усеща, че е сред приятели, казва пред "24 часа" Мариана Чолакова, която днес ще бъде въведена в длъжността почетен консул на ФРГ у нас.

Ако мерките които предприехме, заработят, се надявам за т.г. равнището на безработицата да не надхвърли 11,4 процента, казва в интервю за "Труд" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Борисов поиска ударна работа от мнозинството за излизане от кризата, отбелязва "Атака" по повод първия работен ден от новата сесия на Народното събрание. Сред приоритетите на управляващите са борбата с престъпността и подобряване на бизнес климата, добавя изданието. Парламентът откри говорилнята за 2010 г., пише "Земя". Според "24 часа" 38 депутати се успали за първия работен ден.

Под заглавие "200 000 000 евро за нов затвор и екстри" "Труд" изчислява, че поне 90 млн. евро (еднократно) ще струва "поевропейчването в българските затвори". Най-малко 100 млн. евро ще излязат от хазната за изграждането на нов затвор в София. Почти толкова би струвал строежът и на нов затвор във Варна. Това заявил Петър Василев, шеф на местата за лишаване от свобода у нас.

До 2012 г. България е длъжна да подобри условията в затворите, казва той. В момента 9000 затворници обитават 12 затвора и 23 затворнически общежития от закрит и открит тип към тях.

До средата на годината ще имаме закон за София, казва пред "Класа" председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Ако софиянци искат двойно по-чист град, трябва да увеличим двойно и такса смет, отбелязва той.

"Лов на бели якички в САПАРД" извеждат под глава "Труд" и "Новинар". Съобщават за действията на прокуратурата и ДАНС - разследването е заради съмнения за връзки на чиновници от фонда с консултантски фирми. Служители на реда обискираха кабинетите на 6-има чиновници от разплащателната агенция. "Проверяваме наши колеги, за които сме имали съмнения или установени нередности", заявила пред "Труд" шефката на фонда Калина Илиева. Разследването е започнало след подаден сигнал от новото ръководство на ДФ "Земеделие" през октомври 2009 г.

Под глава "Монитор" съобщава, че комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще викне на разпит независимия народен представител Яне Янев. Поводът е писмо, изпратено до него от членовете на "Антимафия", да предостави данните, които той твърди, че притежава, за конфликт на интереси на шестима министри. По неофициална информация е представен писмен отговор, но това няма да е достатъчно и бившият шеф на комисията ще трябва да отговори персонално на въпросите на нейните членове.

Под заглавие "Оперетен бунт: Цигански барон срещу ABBA" "24 часа" помества интервю с новия директор на Музикалният театър Борис Панкин /"Някой не желае финансова ревизия. Защо?"/ и с примадоната Еделина Кънева /"Не искаме директор, който да се учи на наш гръб"/.

Никой не може да посегне върху името Лили Иванова в следващите 10 години - звездата на българската естрада е платила патентно право върху двете си имена, като търговска марка и никой не може да прави нещо с него, без нейно разрешение. Това показала справка на "24 часа" в Патентното ведомство, за което изданието информира от първа страница. Така никой не може да прави дрехи, обувки, хранителни пордукти и други неща с марката "Лили Иванова" без нейно съгласие. Империята "Пайнер" е патентовала по същия начин повечето си звезди, отбелязва вестникът. БТА