Вестник 24 часа

"С Борисов не сме избрани да имаме красиви чувства, а да работим"

Държавният глава Георги Първанов отбелязва в интервюто за вестника, че го притеснява радикализацията на българския политически живот. По думите му има реална опасност следващият парламент да бъде още по-радикален. "Не мога да бъда спокоен никога - продължава Първанов, - докато една крайна формация е ключът към стабилността на управлението (подкрепата на "Атака" за ГЕРБ, бел.ред.). Това не е пътят на българската политика. Допускам, че все пак следкризисното развитие на страната ни ще доведе до преформатиране на политическото пространство и разумните гласове и работещата политика ще започнат да доминират." В интервюто Първанов подчертава, че кризата не е аргумент срещу големите енергийни проекти, а по-скоро в тяхна полза. Те означават не само гаранция за енергийната ни сигурност, но и са инвестиция в икономиката.

"Идеята ми бе не за клатене, а за циментиране на борда"

Интервюто с проф. Илиян Михов. Той уточнява, че в свое интервю се обявява за по-консервативен валутен борд. Някои журналисти обаче са го изтълкували по обратния начин. "Не е клатене, а циментиране е идеята, която аз предложих и която може да се обсъжда. Ако има консенсус, ако хората решат, че това е по-добре за страната, да го направим", обяснява Михов. Той изразява готовност да помогне в макроикономическото развитие на страната.

"Борисов игра с хватка от айкидото"

Аназил на промените в българското правителство политологът Евгений Дайнов. Той посочва, че вместо да започне безславно да потъва покрай скандала "Желева", премиерът подреди цялата ситуация така, че да обърне рисковете в ползи и това е същинското значение на промените в правителството. Посочването на Николай Младенов за външен министър беше единственият начин Борисов хем да избегне дълги консултации със Синята коалиция, хем да може да разчита на подкрепата на сините. Младенов все пак е бивш заместник-председател на СДС. Появата на Илиян Михов във финансовия екип на премиера пък има за очевидна цел да разфокусира атаките срещу Симеон Дянков, който буквално вбесява критиците си с нещата, които прави и говори. Безспорно обаче най-виртуозният от политическа гледна точка ход е подкрепата за Меглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР. Това накара българските и европейските социалисти да млъкнат.

Вестник Дневник

"Реших да сложа още един силен човек"

Илиян Михов ще е третият вицепремиер в кабинета "Борисов". "Той ще помага за еврофондовете, на Симеон Дянков - за еврозоната, на Трайчо Трайков - за тежките решения в икономиката", заяви премиерът вчера при посещението си в Перник. По думите на Борисов "в сферата на правителството - финанси, икономика, еврофондове, трябва дългосрочна макроикономическа визия, затова реших да сложа още един силен човек". Илиян Михов пък заяви в поредица интервюта, че целта му е да работи в екип с всички министри. "Дневник" цитира негово изявление пред Pro.BG: "Борисов смята, че аз мога да работя заедно с екипа му - Дянков, Трайков, Плевнелиев. С времето вижда, че икономическото развитие е доста по-сложно, отколкото този екип в момента има капацитет да се справи. Моето назначаване по никакъв начин не е оценка дали министрите се справят или не."

"Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на еврокомисар"

Изданието цитира заключението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата си с новия български кандидат Кристалина Георгиева. Изявлението му беше оповестено от пресслужбата на Еврокомисията.

Вестник Стандарт

"Всеки кадърен е добре дошъл"

Това казва в интервю вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. За него идването на Илиян Михов е добра новина. "Колкото повече такива хора имаме в нашия екип, толкова по-лесно ще направим реформите. Най-главната ни цел във външно- и вътрешнополитически план е влизането ни в еврозоната. Тази е и посоката на разговорите ни в последните две седмици с Илиян. Обсъждали сме неговия интерес, който съвпада и с моя - да помогне в усилията за влизането на България в ERM 2 и еврозоната", допълва Дянков.

"Бързият пас спаси Бойко"

Чнение на социолога Мирослава Радева. Тя отбелязва, че сред характеристиките на правителството основните са решителността и експедитивността в действията. Оставката на Румяна Желева освободи останалите управници от тежестта на неуспеха дори чисто психологически. В такива случаи няма никакво значение на чия страна е истината, щом лошото впечатление е факт. Желева се превърна в камък на шията на кабинета, тя щеше да отнеме от популярността на ГЕРБ. Бързата реакция, светкавичната промяна при съмнение е европейска практика, която Борисов спази.

Вестник Класа

"Ремонтът не е неочакван, а планиран"

Коментар на социолога Антоний Гълъбов. Той посочва, че не може да става въпрос за ремонт на правителството, който е предизвикан от обстоятелства извън рамките на управляващата партия. Другият важен момент в разбирането на тези действия е, че правителството ще промени геометрията си с включването в структурата на нов вицепремиер. Така се получава една много по-сериозна промяна, отколкото досегашните кадрови размествания. "Промените в кабинета изглеждат разумни", е преценката на социолага Живко Георгиев.

Вестник Труд

"Промените в правителството са работа на самия министър-председател и не бих могъл да ги коментирам, още повече че не са факт, а само предложения"

Цитат от изявлението на президента Георги Първанов. На въпрос дали промените биха освежили кабинета Първанов отговори: "Надявам се."

"Кой какво загуби и какво спечели от скандала "Желева"

Бившият депломат номер 1 - Румяна Желева, загуби окончателно перспективи да участва в политиката. "Атака" загуби от това, че демонстрира крайности и безкритичност в защитата на една трудно защитима кандидатура. Спечели допълнително доверието на Борисов и ГЕРБ като лоялен партньор. БСП изпусна шанса да спечели, атакувайки не Желева, а Борисов, тъй като по същество тя е негов избор. Спечели първия голям скандал със своя основен политически опонент. За Синята коалициа стана ясно, че никой не се съобразява със съюза СДС-ДСБ. От тях нищо не зависи и те са великият никой в българската политика. Спечели от това, че не сподели безкритичната и публично уязвима подкрепа за Желева. ГЕРБ загуби, заставайки зад един провалил се в крайна сметка кандидат. Борисов спечели с демонстрация на ефективни властови възможности и бърза реакция - негово предимство в сравнение с всички други бивши министър-председатели.

"Следят ни в нета и за купуване на вот"

МВР и службите да могат да искат разпечатки от мобилните ни телефони при разследване за купуване на гласове. Такава поправка в Закона за електронните съобщения внасят от ГЕРБ между първо и второ четене. Купуването на вот по закон не е тежко престъпление, освен когато става дума за организатор на търговия. Така че обцията ще бъде записана в "допълнителните" престъпления освен тежките, за които МВР ще иска разпечатки и следене в интернет.

"По-добре частник да поеме метрото"

Така смята столичният общински съветник от НДСВ Владимир Каролев. В интервю той лансира идеята общината да предостави на частници някои дейности. Има възможност инвестициите, вложени в изграждането на метрото, да се прехвърлят на частния сектор чрез концесиониране. Ако дойде концесионер той ще оптимизира разходите, ще подобри услугата и цената на возенето с метрото няма да се увеличи повече, отколкото и без това се повишава. Каролев сащо така отбелязва, че ако софиянци искат основните пътища за трафика, които са около 20, да се изградят, има две опции - едната да се работи както досега и улиците да са готови през 2020 г. Другата е София да издаде облигация, финансирана с нов малък данък, и пътищата да се направят по-скоро. Може да се пита и с референдум.

Вестник Сега

"Депутатите единодушно орязаха правото на граждански протести"

Пред парламента, Министерския съвет и президентството вече няма да могат да се правят протести, митинги и шествия. Това решиха депутатите вчера с окончателното приемане на промените в закона за митингите. Измененията бяха гласувани единодушно от представителите на всички парламентарни групи.

"Кристалина Георгиева се радва на добър късмет с ресора в ЕК"

"На мене много ми провървя, защото портфейлът в ЕК е един от тези, за които аз имам най-голяма професионална подготовка." Така българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева коментира номинирането си за член на Еврокомисията. По-късно тя влезе на среща с председателя на ЕК Жозе Барозу. Георгиева обясни още, че ако има притеснения след скандала с Румяна Желева и вероятното голямо внимание, с което ще бъде проследено нейното изслушване пред евродепутатите, то е "как най-добре да се подготвя, при положение че моята кандидатура е утвърдена за навлизане в работа в този портфейл".

Вестник Монитор

"Ще финансираме вузовете според оценката им"

Интервю със Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Той посочва, че в страната има акредитирани петдесетина университета, но реално те са около 40, защото останалите са колежи. Ясно е, че гръбнакът на българското образование са десетина университета и сега въпросът е да се намери пътя за бърза оценка. Ще се работи по няколко критерия, като основна тежест ще има резултатът от обучението - как са подготвени студентите и как се реализират след завършването си. "Просто искам да създам конфликт във финансирането на висшето образование и така да се премахне уравниловката на университетите", обяснява Игнатов. /БТА/