С дискусия на тема "България - накъде след кризата" президентът Георги Първанов отбеляза вчера началото на предпоследната година на втория си мандат. В изказванията си държавният глава и премиерът Бойко Борисов демонстрираха единомислие по повечето въпроси и разбирателство между институциите им. "Труд" акцентира върху думите на президента: "Бюджетът не създава условия за развитие". Според него, българската икономика няма ясен профил, няма отговор какво ще развива и защо и поради това кризата у нас има по-дълбок характер и последици. Философията на бюджета за 2010 г., начинът по който започва неговото изпълнение не създават условия за структурни и ефективни промени за справяне с кризата. Безработицата ще продължи да расте и това ще бъде основният социален проблем на българското общество. Ще се засили радикалният ляв и десен популизъм. Президентът предупреждава за нова и непредсказуема фрагментация на политическото пространство. От своя страна Борисов посочи, че може да стигнем до 1% дефицит. Според него времето за инвестиции е проспано. Принудени сме да търпим двойно ударите на кризата. Където грешим се поправяме, приемам съвети, каза още Борисов. На кръглата маса присъстваха водещи банкери, политици и министри.

Форумът се фокусира повече върху констатациите, отколкото върху рецептите за изход от икономическия срив, пише "Сега". Вестникът обръща внимание на изявлението на минстър-председателя, че всички фирми, които искат да получат бързо парите си от държавата, трябва да  свалят цената с 10%.    

Излизането от кризата коментират на страниците на "Стандарт" икономисти и експерти. Според Иван Искров, управител на БНБ, ако има политическа стабилност, държавата ще изплува. Трябва да продължи политиката в областта на структурните реформи, реформите в областта на сигурността и вътрешния ред.

Изключително важно е да продължи подобряването на общата бизнес среда. Трябва да запазим стабилната и ефективна банкова система. Кризата ще си отиде по същия начин, както и дойде, заключава Искров. Финансистът Емил Хърсев препоръчва: в депресията, в която се намираме сега, никакви резки движения не са необходими. А що се отнася до затягане на борда до по-консервативен модел - то по-консервативен от българския просто не може да има. "Стандарт" се позовава на изявление по Би Ти Ви на номинирания за нов член на кабинета проф. Илиян Михов, че няма да разхлабва, а ще циментира борда. Иван Костов, лидер на ДСБ, смята, че кандидатурата на Михов носи със себе си елемент на тревога и недоверие. Той трябва да коригира базовите си позиции, влизайки в България, и то неколкократно, за да убеди хората, че няма да прави опити да променя валутния борд и съответно системата за влизане в еврозоната.

"Уважавам Симеон Дянков, ще работим заедно в екип", заявява в интервю за "24 часа" макроикономистът проф. Илиян Михов. Преди дни той получи предложение да заеме вицепремиерски пост в българското правителство. Михов казва, че няма да се опитва да налага в дневния ред идеи, които са неприемливи или противоречиви. По думите му екипът в правителството има чудесни идеи за 2010 г. Ще работим заедно както за дългосрочното развитие, така и за краткосрочното справяне с кризата, обещава топикономистът. Той прогнозира, че България ще влезе в еврозоната с този валутен курс и валутният борд ще се запади до края.

"Кандидатстваме за еврозоната до лятото", съобщава "Монитор". Основният ни приоритет за следващите шест месеца ще е кандидатурата ни в ERM 2 и Шенген. Това каза финансовият министър Симеон Дянков на дискусия на тема "ЕС през и след испанското председателство и българските приоритети в съюза (2010-2011)". Той отбеляза, че само за няколко месеца България е станала страната с най-добра фискална дисциплина в целия ЕС, а бюджет 2010 е най-строгият и консервативен в цялата общност. Ако усилията на правителството продължат в същата посока, България ще бъде единствената страна в Европа, която покрива Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, каза още Дянков.

"Само 5-6 водни проекта тръгват с европари", отбелязва "Труд". Те са по оперативна програма "Околно среда". На пръсти се броят и обектите в сферата на отпадъците, които ще започнат до края на 2010 г. Това призна вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя добави, че все още има шанс да не загубим европейски средства. Но забавянето е факт. Караджова обясни, че основната причина за него е необходимостта да се направи пълна проверка на всички 29 проекта за пречиствателни станции и ВиК, както и на останалите 157 за техническа помощ.

"Борисов отвори границата", акцентира "Труд". Премиерът Бойко Борисов направи невъзможното вчера. В 15,20 ч той кацна с военен хеликоптер на граничната полоса на ГКПП - Кулата, разговаря с гръцки стачници за около 10 минути и ги убеди да отпушат границата, за да тръгне натрупалата се колона от над 7 км. С това Борисов обра овациите на измръзналите и изнервени шофьори. В 17,10 ч тировете тръгнаха. "Виждам, че тракторите се отдръпват и колоната започна да се движи", каза премиерът от борда на хеликоптера.

"Костов е огорчен. Но той още не е нужен на ГЕРБ", коментира в "Труд" социологът Живко Георгиев.  Нито ДСБ, нито СДС са намерили досега най-полезния за себе си начин на поведение спрямо ГЕРБ. Докато лидерът на ДСБ Иван Костов успява в публичните си изяви да бъде по-убедителен и по-ясен, то при Мартин Димитров преобладаващите изказвания са в жанра на оплакването. Слабостта в диалога им с управляващите е гарантираната подкрепа на "Атака". Когато се окаже, че премиерът  няма нужда от нея, едва тогава Костов и Димитров могат да очакват и искат нещо. Засега сините изглеждат излишни. Техният час ще дойде едва тогава, когато успеят да създадат достатъчен електорален кръг и да докажат на обществото, че те са дясната алтернатива на управляващите. Ако не намерят време да укрепят партиите си, значимият им миг може да не дойде в близките години.

"Янев: Цачева ни заплашва!", пише "Труд". Лидерът на РЗС Яне Янев и хората му обмислят да дадт на прокурор председателя на парламента Цецка Цачева. Двама депутати от РЗС декларирали, че Цачева ги заплашвала да не говорят лошо за властта, защото тя знаела много за тях. "Това е принуда", категоричан бе Янев. Цачева отвърна по-късно, че атаката вероятно е заради решение на Председателския съвет РЗС да напусне всички помещения в сградите на НС.

"Мобилизация по всички флангове за защита на малките болници", отбелязва "Сега". Дни преди да стане ясно колко болници ще оцелеят след реформата, критиките срещу действията на управляващите заваляха от всички посоки. Срещу промените, които ще доведат до сключване на по-малко договори със здравната каса и евентуални фалити, по едно и също време се обявиха БСП, пациентски организации и самите болници. Очертава се дейността на общинските болници да се свие с 59%, алармираха от БСП.

Мерките на правителството целят в страната да останат 100 болници, обяви Стойчо Кацаров - експерт от центъра за защита на правата в здравеопазването и бив заместник здравен министър в кабинета "Костов". Той призова директорите на районните каси да не изпълняват незаконните указания на НЗОК и да не отказват договори.

"Впечатленията, които Кристалина Георгиева е оставила у европейските партньори, са изключително силни и мисля, че в момента България има кандидат за еврокомисар, който е над всички останали като ниво и като качество. Така че някой път и лошата реклама върши работа", цитира "24 часа" изявление на премиера Бойко Борисов. Той допълва, че се лишава от възможността тя да му е вицепремиер, за да убеди европейските партньори в големия потенциал на ГЕРБ и правителството.

"Висока топка", коментира "Капитал" номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар от България. След провала на Румяна Желева Борисов сега прати топката висока над мрежата. Колкото и полезна да се окаже обаче, Георгиева нито може сама да  заличи изцяло последиците от скандала, нито трябва да е завесата, зад която да се скрият уроците от него. Един от тях за министър-председателя със сигурност е, че европейската му политика ще изисква повече анализ и ангажираност от това да се обажда на лидера на ЕНП Жозеф Дол. Европейското политическо семейство на ГЕРБ е полезен и престижен партньор, но не е единственият, който трябва да се търси или на когото трябва да се разчита. БТА