България трябва да бъде поканена веднага в еврозоната заради ниския й бюджетен дефицит, заявил британският премиер Гордън Браун на срещата с гостуващия му български колега Бойко Борисов, пише "Класа". Според изданието Браун обещал да лобира пред Европейския съвет на 11 февруари проектът "Набуко" да стане приоритетен за целия ЕС.

"Монитор" цитира Браун, че ще направи всичко възможно, за да отпаднат напълно ограниченията за българите, искащи да работят на Острова.

Англичани ще налеят 100 милиона лева в наш завод за електроавтомобили, пише "Стандарт" под глава. Проектът бил на щатския фонд "Куоръс венчърс", а нвестицията е на британски фирми. Това обявил Борисов след среща с представители на фонда.

Под заглавие "Как бяха отвлечени българите в Либия" "24 часа" разказва за случилото се на същата дата през 1999 г. - арестът на българските медицински сестри в Либия, което беше последвано от 8-годишен СПИН процес.

Два ключови сектора за стабилността в страната - здравеопазването и полицията, заплашиха вчера правителството с бунтове, информира "Сега" под глава. Медиците са недоволни от орязването на парите за здраве и закриването на болници, а полицаите ще протестират, ако най-после не им осигурят добро заплащане и нормални условия на труд.

Докторите дадоха ултиматум, отбелязва "Дума". Медиците настояват за увеличаване на бюджета до нивата от 2009 г.: ако до 17 ч. на 15 февруари не бъдат изпълнени исканията, от инициативния комитет ще обявят дата за национален протест.

"Положението на служителите в МВР продължава да се влошава. Искаме първо да разговаряме с министър-председателя, за да му обясним, че нашето недоволство няма политическа окраска", заявил шефът на полицейския синдикат Иван Савов, цитиран от "24 часа". Полицаите настояват да се увеличат парите за дрехи, средствата за храна да скочат двойно, а основната заплата в МВР да се обвърже със средната брутна заплата за страната и също да се вдигне. Недоволстват и че ръководството на МВР е спряло парите, които служителите получавали за специфични условия на труд.

Здравното министерство отвърна с масирани проверки на болниците; МВР се оправда с кризата, отбелязва "Сега".

Държавата ще трябва да си възстанови разликата между пазарната и занижената стойност, по която са раздадени на частници гори при заменки, ако иска ЕК да не започне наказателна процедура срещу страната ни за непозволена държавна помощ. Това обяснили източници от Европейския съд в Люксембург пред "Сега". На практика това означава правителството да поиска частниците да доплатят за масивите. Ако кабинетът не си възстанови средствата, Брюксел може да изиска сумата под формата на глоба заедно с наказателна лихва, добавя изданието.

Изходът е не разваляне на сделките, а пазарни цени за тях, казва в интервю за "24 часа" Емил Димитров от ГЕРБ, който се отказа от депутатския си имунитет заради скандала със заменките. "Гората е скъпа, ако се промени статутът й" е заглавието на интервю с него в "Труд".

Размразяват "Супер Боровец", а българските партньори са изненадани, пише под глава "Труд". Цитирано е съобщението на агенция Ройтерс, която се позовава на анонимен представител на Държавния фонд на Султаната Оман, че "Супер Боровец" ще бъде завършен през 2012 г. и в него ще бъдат вложени 800 млн. евро. Фондът е основен акционер в мегапроекта. Съобщението от гр. Мускат обаче изненадало кмета на Самоков Ангел Николов и представителя на един от по-малките акционери - "Главболгарстрой". От думите им се разбрало, че засега не се работи по мащабния обект, чиято първа копка бе през октомври 2007 г.

Ще се прекрати прелитането на ята от преподаватели, защото според новия закон, върху който работим, всеки ще може да участва в акредитацията само на един университет. Това казва за "Сега" министърът на образованието Сергей Игнатов. По думите му учениците са натоварени като студенти и има сиромахомилство в програмата по литература.

Жребий ще премахне субективизма при журита за професорите, казва пред "Монитор" председателят на парламентарната комисия по образование Огнян Стоичков.

Спонтанните реакции на Борисов се харесват на избирателите, но поддържат постоянна несигурност у министрите. Това казва в интервю за "Дневник" Геновева Петрова, изпълнителен директор на социологическа агенция "Алфа рисърч". По думите й Борисов прилага почти едноличен механизъм на управление, нетипичен за правителство на една демократична държава.

С обширно заглавие под глава "Шеф преди Батко дал на родата поръчки за 143 млн." "24 часа" разказва за Велико Желев, един от най-богатите българи, съветник на двама строителни министри - Валентин Церовски и Асен Гагаузов. Поръчки за 143,6 млн. лв. без ДДС са спечелили варненски фирми, свързани с Велико Желев, който е бил на шефски пост в агенция "Пътища" и министерски съветник от 2004 до 2008 г., уточнява изданието. В компаниите, получили поръчки за ремонти на пътища, участие имат екссъпругата му Мая и негов бивш съдружник. Член на борда и изпълнителен директор на една от фирмите е бил брат му Иван. Прокуратурата води дело срещу неизвестен извършител; разпоредена е и проверка на ДАНС, добавя "24 часа".

"Последната една година много от специалните службите в света не са работили с българските си колеги. Директно им е казвано: "Няма да работим с вас", но ще спестя причините, защото има чуждестранни медии тук." Това признание направил пред "24 часа" премиерът Бойко Борисов часове преди срещата си в британското разузнаване МИ6 вчера в Лондон, на която се надявал да възстанови доверието в българските специални служби.

За публичен регистър на осъдените за сексуално посегателство срещу деца ще се борят от Националния център за безопасен интернет, съобщава под глава "Новинар". Идеята е там да бъдат публикувани имената и снимките на сексуалните насилници. Така всеки родител би могъл да провери дали в квартала, в който живее семейството има такива. Ако този вариант не бъде приет, от центъра предлагат този регистър да се ползва за нуждите на училища и други институции, работещи с деца.

Полицаят Йордан Костов, който според МВР е свързан с групата за отвличания Наглите, е помогнал за разкриването на много убийства, между които и това на сестрите Белнейски, съобщава "24 часа". Арестуваният служител, разследван за вземане на подкупи от затворници, за да ги урежда с пускане в отпуск или с по-облекчен режим, в последните 5 години е получавал множество награди, а е бил наказван само два пъти, разкрили запознати. Костов е преместен от полицията в Добрич в София през 2000 г. - според неофициална информация е командирован след проверка срещу него за нерегламентирани контакти с бизнес среди в града, пише вестникът. Не били тайна връзките дори и днес на Костов с бизнесмени и с политици от всички партии. Според автора в жестовете към лишените от свобода, които най-вероятно са факт, Йордан Костов е бил лобист - в много от случаите вероятно просто си е вършел работата, защото, за да получиш информация от затворник, все пак трябва да му обещаеш нещо. Отпуските не са зависели пряко от полицая, но той е успявал да ги издейства благодарение на контактите си в администрацията на затворите и прокуратурата.

Спад на икономиката от 5 на сто е най-честата прогноза, която "Дневник" получил от икономистите, до които се допитал. Причината е, че свиването на вътрешното търсене се е оказало дотолкова сериозно и дори предпразничното потребление през декември не успяло да стимулира икономиката, както предварително се очакваше.Забавените разплащания на правителството и местните власти към частния сектор също оказали негативно влияние и макар да са свършили работа от фискална гледна точка, са забавили икономическата активност. Правителство в официалните си прогнози от есента на 2009 г. залагаше свиването да е 6.3 на сто, но после вмъкнаха доза оптимизъм - спад от 4.9 на сто, припомня изданието.

Заради увеличение на проблемните фирми наред с активното преструктуриране и предоговаряне на кредити през последната година банките са започнали да си сътрудничат с консултантски компании за придобивания, според проучване на "Дневник", цитирано под глава. Целта е да се намери стратегически или дялов инвеститор, който да инвестира в "жива", но изпаднала във временно затруднение фирма. Друг вариант бил създаване на специално дружество, което да купи закъсалата компания или част от нея, като финансирането пак е със заем от банката.

Всички издания пишат за проблемите по пътищата, свързани с обилните снеговалежи. "България затъна в преспи", е водещото заглавие на "Монитор". БТА