Вестник Труд

"Премиерът уволни двамата замове на агенцията за бежанците"

"Двамата заместник-председатели на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет Красимир Косатев и Димитър Владимиров бяха уволнени заради констатирани изключително тежки нарушения." Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. И добави, че е подготвил "доклад в сряда на заседание на МС да се освободи и директорът на агенцията Светослав Мичев". От институцията били източени стотици хиляди левове.

"Не познавам Алексей Петров, не съм го награждавал"

Това заявява в интервю проф. Георги Петканов, бивш вътрешен министър, сега конституционен съдия. Той обяснява: "По времето, когато аз бях вътрешен министър, той не се е проявявал видимо в обществото. Да, аз съм заварил Алексей Петров като офицер в МВР - днес установявам това. Но не е имало защо да го отстранявам, понеже той по мое време не се е проявявал." Петканов посочва, че МВР заслужава поздравления за това, което прави днес - за "Наглите", за "Октопод", за други операции. "Аз лично много бих искал наказателното преследване на "Октопода" да завърши с присъди - каквито и да са, дори и леки. Но малко се съмнявам, че ще бъдат осъдени виновните лица", казва Петканов.

Изданието отделя място и за мнението на бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Той призовава да се разплете цялата история за групата около бившия главен прокурор Никола Филчев. И припомня, че Алексей Петров бе привлечен към секретния апарат на НСС по личното настояване на Филчев в късната есен на 2000 г. "Не коментирам секретни сътрудници", пък е коментарът на Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. Той уточнява, че докато е бил министър, Алексей Петров не е бил щатен служител на МВР.

„Евакуация"

Сняг, дъжд и мощни порои потопиха вчера страната. Реки и язовири преляха, стотици граждани се наложи да бъдат евакуирани, а ГКПП Капитан Андреево на границата ни с Турция бе затворен. Най-тежко беше положението в Елхово, където река Тунджа повиши нивото си с 4,20 метра и заплаши къщите. Късно снощи от Гражданска защите имаха готовност да евакуират хората. Над 1000 души от провадийското с. Блъсково пък напуснаха домовете си. Дъждът повлече след себе си свлачища - земята край Евксиноград и Велинград тръгна. Подпочвени води потопиха гробищата в Шумен, Гражданска защита ги отводнява.

"Животът поскъпнал с 0,7% през януари"

Инфлация от 0,7% за януари спрямо декември 2009 г. отчете Националния статистически институт. На годишна база - януари 2009 спрямо януари 2010 г., поскъпването е 0,5 на сто. Статистиката е отчела увеличение с 1,7% в цените за развлечения и културен отдих. Следва транспортът, където повишението е 1,5 на сто. С 0,9% са поскъпнали хранителните продукти, безалкохолните и алкохолните напитки и цигарите. Също с толкова са нараснали и разходите, свързани с комунални услуги и поддръжка на дома. За дрехите и обувките през януари е отчетено 1,9% намаление.

"Пенсионната реформа - шат на паткатаЕ краката"

Повод е изявлението на социалния министър Тотю Младенов за "временен отказ" от проблема "възраст за пенсия". Но да се извади този "горещ картоф" от цялата схема на пенсионната реформа е все едно да не се прави никаква реформа. Отлагането й можеше да бъде записано в тефтера на властта като разумно премерен заден ход, ако ставаше дума за нещо прието, което ще влезе в сила ей сега - до края на тази година или поне догодина. Но черно на бяло няма нито проект, нито рамка, нито каквото и да е. Ако управляващите не направят реформата сега, когато са още силни, няма да посмеят и по-късно през мандата, когато наближат следващите избори.

Вестник 24 часа

"Няма драма, че ме свалят. Аз съм последният останал шеф от предишното управление и беше логично", коментира Светослав Мичев.

"ДСБ: Време е да арестуват Филчев"

От партията настояват да бъдат разкрити всички връзки на политическо ниво със задържаните и да бъде потърсена отговорност от лицата в политиката, които са упражнявали политически чадър над тази групировка.

"Опасен бях! Но за жените, и то преди години"

Интервю с бившия главен прокурор Никола Филчев. Не съм партия, че да дам протекция, не съм молил никого за нищо, най-малко за Алексей Петров ще моля МВР, заявява Филчев в отговор на упреците, че е осигурявал политически чадър за Алексей Петров. Той припомня, че Петров е назначен по предложение на ген. Атанас Атанасов със заповед на министър Емануил Йорданов в правителството "Костов". Костов не може да ми прости, че го разобличих като долнопробен крадец, шеф на разбойническата чета, твърди Филчев. Според него от приватизацията за 30 млрд. в държавата отишли само 3. Къде са останалите 27, пита бившият главен прокурор.

"Още 1 г. живот за 15 болници - за да станат истински"

400 млн. лева от резерва и гратисен период за закриването на болниците обеща вчера властта. Половин до една година отсрочка ще получат 15 болници в отдалечени населени места, за да изпълнят критериите за сключване на договор със здравната каса. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с шефовете на болниците в страната, на която се опита да тушира напрежението заради закриването на по-малките здравни заведения. "Целта е тези болници в кавички да се опитат да станат истински, вместо да ги закриваме", обясни Борисов. Ако не успеят да се раформират обаче, ще бъдат затворени и на тяхно място ще се направят центрове за спешна помощ.

"За пенсионната реформа трябва смелост. Имам я!"

Това заявява Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър. По думите му реформата, която е най-необходима за поддържане на публичните финанси, е пенсионната. Така че тази реформа е неизбежна, но за да се направи трябва смелост. Според Дянков България не може да си позволи да излиза от кризи с печатане на пари. Ние не можем да си позволим и дефицит - не само заради влизане в еврозоната, а и заради стабилността на борда.

Вестник Сега

"Властта се държи като брокер на недвижимости"

Повод е изявлението на здравния министър Божидар Нанев, че се готви приватизация на държавни болници. Когато един министър каже, че приватизацията на държавни болници ще започне след приключването на реформата, фразата звучи недвусмислено. И за да не остане капка съмнение в помислите му, той разтръби как държавата сега ще потегне организационно и финансово болниците с парите на осигуряващите се граждани, вследствие на което инвестиционният интерес към лечебниците силно ще нарасне. Сиреч с наши пари държавата ще "разкраси стоката", преди да я предложи на купувача. Трезвият разсъдък показва, че това правителство има съвсем проста и ефикасна концепция за реформи - да преразпредели и последните остатъци държавна собственост към частни ръце.

"Кризата оряза доходите с 12% за година"

От края на 2008 г. до декември м.г. общият доход на българина е намалял с 11,9 на сто, а наетите са се стопили със 182 099. В най-засегнатите сектори като строителство и хотелиерство съкратени по официални данни са съответно 35 000 и 13 000 българи. Това показват данните на националната статистика. В негативната класация рекорда държи преработващата промишленост, където 71 000 души са загубили препитание от декември 2008 до декември 2009 г. Доходите на домакинствата са се свили средно с 44,61 лева на месец.

Вестник Класа

"С 11 млрд. лева са намалели приходите в пенсионната система за 10 години"

Приходната част на пенсионната система е намаляла с почти 11 млрд. лева между 2001 и 2010 г. В същото време постоянно се повишават разходите. Нараства и дефицитът в държавното обществено осигуряване - през 2000 г. той е бил 89 млн. лева, а през тази ще достигне 2,3 млрд. лева, което означава увеличение над 23 пъти. Това съобщи вчера председателят на БСК Божидар Данев. Той заяви, че ако не започне бързо реформа, има сериозна опасност за финансовата стабилност на страната.

Вестник Пари

"Реформата да се раздели на два етапа - преди и след кризата"

Това предлагат от Българската стопанска камара. Изданието посочва, че през първия етап трябва да се запазят съществуващите правила в системата като възраст на пенсиониране и осигурителен стаж. БСК излиза с няколко радикални предложения за промяна в пенсионната система след отминаването на кризата. Едно от тях е, без да се нарушава солидарният принцип на осигурителния фонд, да се даде право на всеки осигурен свободно да избира времето за излизане в пенсия, независимо от възрастта и стажа.

Вестник Дневник

"Компании от САЩ и Европа може да строят новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Това казва в интервю Димитър Ангелов, изпълнителен директор на централата. Според него седми и осми блок са едно примамливо бъдеще за централата, защото става дума за възможност да се построят като заместваща мощност на спрените първи четири блока. Съществуващата инфраструктура може да бъде използвана за новите блокове. Ако тя стои неизползваема и се амортизира, от това ще загуби Българският енергиен холдинг. /БТА/