"Борисов: Отборът ми върви, няма да сменям министри", пише "Труд". Експертите на ДСБ и на ГЕРБ ще се срещнат днес, за да обсъдят пакет от мерки, които тъмносините предлагат за по-добро усвояване на евросредствата. За предстоящите разговори съобщи вчера в Габрово премиерът Бойко Борисов. На срещата днес се очаква ГЕРБ и десните да обсъдят и взаимодействието си в местната власт. Борисов бе категоричен, че няма да разширява състава на Министерския съвет. "Няма да има нови назначения и промени в кабинета. Не се правят смени точно когато отборът върви", отсече той.

"Арест за Факири и Силоваци, ятаци на Наглите", отбелязва "24 часа". Антимафиоти арестуваха вчера шестима "силоваци" от различни престъпни групировки. През последните 3 г. те се занимавали с отвличания, рекет, пране на пари и сплашване на свидетели. Поне трима от задържаните са свързани с бандата на Наглите, разкриха разследващи. Смята се, че са им помагали с информация и логистика. Други двама били "специалисти" в побоища и заплахи на собственици на малки и средни търговски фирми с цел кражба на бизнеса им. По същото време в София командоси и полицаи при акция "Факирите" закопчаха банда от десетима автокрадци. За тях има данни, че са откраднали повече от 100 коли в цялата страна през последната година. "Всички операции на МВР, които в момента се провеждат, са добри, с нулева толерантност към престъпниците. Това е в нашата програма, правим го вече няколко месеца", похвали вчера полицаите премиерът Бойко Борисов.

"Колкото повече операции има, толкова повече резултати ще бъдат постигнати", цитира "Труд" изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов, направено часове след операциите "Факирите" и "Силоваците". По думите на Цветанов задържаните автокрадци представлявали "сериозна стройна група", която с професионализма в краденето на коли си спечелили названието на акцията "Факирите".

"Търсят "Нагли" и в бизнеса с лекарства", отбелязва "Труд". "Правят се разследвания на търгове за лекарства в болниците. Но и от предишни години ДАНС се занимава с тях. А от нас има подаден сигнал към Комисията за защита на конкуренцията за картелни споразумения между фармацефтичните фирми." Това съобщи вчера здравният министър д-р Божидар Нанев на извънредна пресконференция. Тя беше насрочена, след като три часа по-рано в Пловдив премиерът Бойко Борисов заяви: "Има основания да смятаме, че "Наглите" ще се пренесат към бизнеса на фирмите, които купуват и продават лекарства." Борисов наредил на здравния и финансовия министър да започнат съвместни действия и проверки.

"Политическият натиск върху съдебната система е вреден за успеха на "Октопод", посочва в интервю за "Новинар" Антон Тодоров, политолог. По думите му акцията "Октопод" може да е успешна, ако се получи структурен срив в мрежата на организираната престъпност. "Шансовете за успех на тази акция са малки. Фактите не ми дават основание за друга прогноза. Оказва се, че доказателствата, събрани от МВР, не са много надеждни и могат да паднат в съда", допълва Тодоров. Според него потенциалът на правителството да отвоюва държавата от мафията не е много голям. "Не съм сигурен, че точно това са хората, които могат да претендират за това отвоюване. Макар че много пъти е говорено, ще кажа пак, че за доста хора, включително и извън България, значителна част от парламентарното мнозинство днес са били директно свързани с организираната престъпност", казва политологът.

Комисията за отнемане на престъпно имане нанесе поредния си рекорден удар, съобщава "Труд". Агентите на проф. Стоян Кушлев предявиха най-големия си иск досега за конфискация на имущество за 61 848 397 лева срещу осъдения за подкуп бизнесмен Виктор Епщайн от Русе. Делото срещу него е постъпило в окръжния съд, но още не е насрочено. Ако Темида признае 42-годишния предприемач и бивш общински съветник за виновен, в полза на държавата ще се отнемат негови десетки имоти автомобили и авоари. По-богат е от Наглите и Октоподите, коментира проф. Кушлев.

"Трети министър от кабинета "Станишев" вчера стана обвиняем, пише "24 часа". Емилия Масларова бе подведена под отговорност за присвояване на 11 млн. лева при ремонт на социален дом в Стара Загора. Според прокуратурата става дума за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, конфискация на имущество и забрана за държавна или обществена длъжност. Определиха й гаранция от 50 хил. лева. Спазила съм закона, не се притеснявам, заяви пред вестника бившата социална министърка седмица по-рано.

"Бойко откри тежки грешки около Емин", отбелязва "24 часа". "Папката с документите и справките на ДАНС по самоубийството на Ахмед Емин ще бъде на бюрото на главния прокурор Борис Велчев до края на деня. Убеден съм, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки професионални грешки или поне небрежност при разследването на тази смърт." Това каза вчера премиерът Бойко Борисов. Емин бе открит в боянския сарай на Ахмед Доган през октомври 2008 г. при неизяснени обстоятелства.

"До половин година сме готови с избирателния кодекс", казва в интервю за "Монитор" Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ. Според него разумният вариант е изборът за депутати да бъде пропорционален с преференциален елемент. Тук обаче  въпросът е да се съобразим какъв да бъде процентът на преференция. Другият важен въпрос, който трябва да се обсъди, е изравняване на избирателните райони. Въпросът е, че трябва да изработим кодекса в рамките на шест месеца. За да има време и обществото, и администрацията да се запознаят с новия закон. Да не се прави всичко в последния момент, както преди. Ако в рамките на половин година сме готови, преди местните избори ще има достатъчно време, кодексът да стане познат, смята Лазаров.

"Как да намалеят лекарските грешки", е анализът в "24 часа" от Тихомир Безлов. Той е участвал в специализирано национално представително изследване по темата. Данните от него са показали, че за последните 5 г. 8,3% от семействата са имали някакъв инцидент, свързан с медицинска грешка. Преизчеслено като брой хора, става дума за около 200-220 хиляди лица за 5 години, или 40-44 хиляди годишно. Най-тежките медицински грешки, свързани със смърт, се движат между 1000 и 2000 годишно. Според резултатите 95% от смятащите се за потърпевши не търсят отговорност. Вероятно на национално ниво има 9-11 осъдителни присъди, като 2/3 от тях са административни. Тази най-груба схема на медицински грешки и техните последици заслужава специална дискусия. Като се започне от медицинските документи, които се оказва, че нямат никаква защита от фалшификации и се стигне до лекарските и болничните застраховки, които до момента са напълно имитационни.

"Костов и Мартин са обречени да са заедно", коментира "Труд". Повод е срещата между ръководствата на двете партии от "Синята коалиция" - СДС и ДСБ, в понеделник. Посочва се, че въпреки някои противоречия между двете формации, те нямат друг избор освен да са заедно. Според социологическите проучвания, ако днес се явят на парламентарни избори поотделно, трудно ще прескочат бариерата от 4%, особено ДСБ. Затова и на срещата най-дълго било обсъждано новото предизборно споразумение за местните и президентските избори догодина. От друга страна, ако не са заедно, СДС е ДСБ ще дадат на Бойко Борисов възможност в един прекрасен ден да си "избере" една от партиите, да я нарочи за "добрата десница" и да започне бой по "лошата десница". Което може да е истинският край на старата десница.

"Даваме на Русия до 20% от АЕЦ "Белене", съобщава "Труд". Обмисляме схеми Русия да получи до 15-20% от собствеността в АЕЦ "Белене", а делът на българската държава в проектната компания при никакви обстоятелства да не пада под 50%. Това обяви вчера пред журналисти икономическият министър Трайчо Трайков. Той припомни позицията на нашата страна, че най-добрият вариант е в Белене да бъде привлечен стратегически инвеститор. Най-лошият вариант е българската държава да остане собственик на 80% от "Белене". При това положение пак няма да има държавни гаранции, нито ще се ипотекира собственост на НЕК, а изплащането на руския заем в размер до 2 млрд. евро ще става от продажбите на електрическата енергия на бъдещата компания.

"Проверяваме 50 000 чиновници за данъци", казва в интервю за "24 часа" Красимир Стефанов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите. Той посочва, че адвокати, консултанти, хора със свободни професии обявяват най-високи доходи. На въпрос докога ще задържат ДДС Стефанов обяснява, че тече процедура по възстановяване на 500 млн. лева. От октомври миналата година обаче отчитат ръст на опитите за измами. Доскоро средно в 10% от ревизиите се е стигало до пълен или частичен отказ на данъчен кредит. За 6 месеца делът е скочил на 25%. Всяка четвърта ревизия разкрива опити за измама. Сумата от 500 млн. лева е поискана, но това изобщо не означава, че всички тези пари ще бъдат върнати, предупреждава Стефанов.

"Пишем за ЕС балканска стратегия", съобщава "24 часа". Президентът Георги Първанов ще пише предложение за стратегия на ЕС в Западните Балкани, която дава на България "координираща роля", обяви самият той вчера след среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй. Концепцията ще е част от българския принос в стратегията на ЕС за следващите 10 години, която лидерите на страните трябва да обсъждат през март. Първанов се срещна и с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, който е заявил, че България може да се присъедини към еврозоната през 2013 г.

"ЕС обвързва парите за "Козлодуй" със строеж на ядрено хранилище", акцентира "Сега". Допълнителните 300 млн. евро за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", които България трябва да получи от ЕС, вчера изненадващо станаха повод за разгорещена дискусия в Брюксел. Зелената евродепутатка от Германия Ребека Хармс поика 120 млн. от тях да отидат за изграждане на ядрено хранилище в България. Няколко български евродепутати и президентът Георги Първанов, който в момента е в Брюксел, остро възразиха. БТА