Вестник Сега

"ОЛАФ разследва и фондациите на властта"

Европейската служба за борба с измамите проверява над 100 съмнителни договори, финансирани от европрограмите "Човешки ресурси" и "Административен капацитет. Обраслият от властови зависимости неправителствен сектор у нас привлече вниманието на ОЛАФ - въпреки опитът на предходния кабинет да омаловажи проблема, в ОЛАФ са получени сериозни сигнали за конфликт на интереси между чиновници, политически лица и неправителствени организации, спечелили проекти по оперативните програми. Ако те се потвърдят, ЕК може да наложи на България нови финансови санкции.

Вестник 24 часа

"В последните месеци има голям брой окуражаващи сигнали от страна на българското правителство, много сериозно старание за събиране на доказателства"

Това казва в интервю шефът на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ Тиери Кретен. Според него много сериозни реформи се обсъждат в парламента и те ще дадат повече оръжия в ръцете на следователи и обвинители.  Но най-важното за нас е да видим резултати: виновните за тези злоупотреби с евросредства да бъдат изправени пред съда, да получат присъди и да върнат парите обратно на европейските граждани, заявява той.

"В ДПС знаят за среща покойния Ахмед Емин с Алексей Петров, но няма да го кажат"

Лаконичният коментар на запознат с разследването. Той не уточнил дали Емин и съветникът от ДАНС са се виждали веднъж или многократно, но дал да се разбере, че очевидно между дясната ръка на Доган и съветника в ДАНС е имало някакъв вид сътрудничество. На въпрос възможно ли е Емин всъщност да е шпионирал Доган по поръчка на агенцията, отговорът бил: Шпионаж ми се струва мека дума, а и не води до самоубийство. Запознати с разследването разказали вчера, че малко след смъртта на Ахмед Емин в кабинета му са били открити папки с тайни документи. Веднага била сезирана ДАНС да провери представлява ли съдържанието им заплаха за националната сигурност.

"Младежът, който дебнеше жени по спирките и им късаше ушите, за да ограби обиците, е хванат от полицаи от Първо РПУ след поредното нападение в София"

Само за два месеца в края на м.г. десетки софиянки ужасени подаваха жалби в полицията с повтарящ се разказ как момче на ученическа възраст почти им откъсвало ухото, за да издърпа златното украшение, отбелязва изданието. Оказало се, че бруталният грабител е 20-годишен наркоман, който наскоро излязъл от затвора и продавал отмъкнатите обици, за да си купи поредната доза хероин. В момента наркоманът е в ареста, а вече седем от жертвите му са го разпознали.

"България е устояла на искането на Австрия да се запише, че ядрената енергия не е безопасна"

Подобен текст е трябвало да влезе във финалния документ от среща в Будапеща за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа, където България се представя от Бойко Борисов.

"Защитена болница=опасност за здравето"

Целта на здравната реформа е лечение, съизмеримо с това в Германия, Франция, Холандия. Ако днес гражданин на някоя от тези държави влезе в едно от местата тук, които се наричат болници, той ще се уплаши смъртоносно. Това казва д-р Петър Москов от ДСБ в интервю под заглавие

"Сагата с платени и неплатени данъци на златните ни футболни момчета тръгва още отпреди 15 години"

Това разказват бивши финансови ревизори. Според изданието БФС е успял да избегне плащането на 600 000 лв., изисквани като невнесени данъци още за премиите от световното през 1994 г. Ревизори си спомнили, че през пролетта на 1995 г. е била назначена финансова ревизия на Българския футболен съюз. Според изданието след първенството на Борислав Михайлов и Емил Костадинов са платени най-високи премии: по 178 500 долара, на Трифон Иванов - 176 000 долара, на Цанко Цветанов - 173 000 долара, на Христо Стоичков - 168 000 долара.

Вестник Труд

"90 на сто от милионерите ни днес са офицери от ДС"

Интервю с бившият син депутат Димитър Луджев.Изявленията на министър Цветан Цветанов са истински натиск и манипулиране на общественото мнение, казва  говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова в интервю. "До едно време всички управляващи се оправдаваха пред Брюксел, че не можели да се справят с корупцията в съдебната система, защото сме имали имунитет. Е, преди шест години измениха конституцията и отмениха имунитета. Сега какво им пречи? Или се събира компрометираща информация за съдии, за да бъдат държани удобно в подчинение, а не за да бъдат изхвърлени от системата", отбелязва тя. Направо ме е срам, че съм била студентка на Георги Петканов и съм го харесвала като преподавател, казва Куцкова на друго място в интервюто.

"Черна борса за предплатени СИМ карти се е развихрила у нас, след като регистрацията им стана задължителна от началото на годината"

Поне две организирани групи изкупували малкото парченце пластмаса по 50-60 лева за брой. Цената е по-висока, ако "дилърът" осигури голям брой карти. В същото време родните мафиоти масово са започнали да използват анонимни СИМ карти предимно от съседни страни - Румъния, Сърбия и Македония. Целта на мафиотите била да не бъдат засичани и подслушвани от полицията след задължителната регистрация на предплатените карти с име и ЕГН, която влезе в сила от началото на годината. Именно такива номера ползвали до края на миналата година някои от членовете на организирани престъпни групи.

"Въпреки че Прибалтийските републики и България понесоха тежки удари през сегашната финансова криза, те запазиха своите валутни бордове и удържаха фискалната си позиция стабилна"

Вследствие на това те не рухнаха и сега се възстановяват. Това пише проф. Стив Ханке, смятан за "бащата" на валутния борд в България. От началото на годината перспективите на кредитните рейтинги на всички тези страни бяха повишени, припомня проф. Ханке.

"Правосъдие за Спаска? Друг път"

Вестникът  разказва за отложеното дело за попечителство на невръстното дете на Спаска Митрова. Македонката с български паспорт все така не може да види щерка си - 3-годишната Сузана, която вече нарича леля си "майко", отбелязва вестникът.

Ще потърся директна помощ, за да се справим с надигащите се води на Охридското езеро, от моя добър приятел - генерал Бойко Борисов, след като властите в Скопие не искат да чуят молбите ми. Това заявил Александър Петрески, кмет на Охрид.

Вестник Стандарт

"Лавина от дела срещу длъжници задръстват съдилищата"

Според изданието само в София всекидневно се завеждат между 500 и 600 производства от кредитори за неиздължени суми. Делата са срещу длъжници на банки, на лизингови компании, на ЧЕЗ, на "Топлофикация" и броят им се е увеличил двойно последните месеци.

Вестник Дневник

"Обществените сгради трябва да са примерът в енергийната ефективност"

Това казва в интервю Питър Йохансен, старши специалист в Световната банка. Поощрявайте възобновяемите източници, но дайте предимство на енергоефективните дейности, защото имат по-силен икономически ефект, съветва той.

Вестник Пари

Управителите на фирми у нас са настроени за подобряване на икономиката не по-рано от септември; прогнозата на правителството е за май.

Вестник Телеграф

"Над 700 хотела по Черноморието, планините и вътрешността на страната се продават на рекордно ниски цени"

Предлагали се луксозни малки хотели на черноморския бряг - завършени 3-4 етажни сгради, за по 150 000 евро, но въпреки това трудно се намирали купувачи.

"В законови поправки е залегнало ускоряване на процедурите за реализация на инфраструктурните обекти с национално значение"

Това казва председателят на регионалната комисия в Народното събрание Любен Татарски. "Отчужден имот ще се връща до 6 години" е заглавието на материала.

Вестник Монитор

"Мошеници прибират незаконно такси до 300 лв., срещу които се наемат да търсят на безработни склонна да ги наеме фирма"

Достигналата почти 10% безработица, се оказва истински оазис за некоректните борси за подбор на персонал и измамниците, припечелващи на гърба на закъсали за пари хора, пише изданието. Напук на кризата бизнесът на трудовите агенции, които вземат предварителни такси от кандидатите за работа, разцъфтявал.

Вестник Новинар

Мястото ни не е на олимпиадата. Цитиран да казва българският скиор Стефан Георгиев, който се нареди 48-ми в гигантския слалом. БТА