Честването на националния празник на България 3 март е широко отразено в централните всекидневници. "Законът да е еднакъв за всички, зове Първанов", е заглавие от "24 часа". Законът да бъде прилаган еднакво към всички, без разлика на положението в йерархията и в институциите. Този завет на предците ни припомни президентът Георги Първанов в словото си на тържествената заря-проверка по повод 3 март. Той обясни, че през 13-те и повече десетилетия след Освобождението най-големият урок е, че ние, българите, успяваме, когато "впрегнем своите задружни сили, както го казваше Апостола. Сега предизвикателствата са други, но ако бъдем единни, ще успеем да изпълним заветите на тези, които жертваха живота си за България", каза още държавният глава. По-рано сутринта Първанов заедно с премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева и военния министър Аню Ангелов присъства на тържественото вдигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в София.

"Янев пусна димка: Цецка Цачева си качила заплатата с 55%", пише "Труд". "Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е издала заповед за вдигане на месечното възнаграждение на всички шефове на комисии, а на себе си е подписала повишение с цели 55 на сто. Това е пълен цинизъм и, забележете, всичко се случва, когато министър Дянков обяснява на обществото как праща заплати и пенсии на всички българи във фризера, защото било криза!" Това обяви в село Рибново председателят на РЗС Яне Янев, който гостува на местните хора на 3 март. "Това е начин Янев да бъде чут и забелязан. Не му прилича, и то точно на ден като днешния. Бих казала, че изказването му е смехотварно", е заявила пред репортер на вестника Цачева. Проверка на "Труд" показва, че повишението е всъщност 5%.

"Приватизация на агентите", е анализът в "24 часа". Лансира се тезата, че заедно с официрите си различните информатори създадоха една особена "класа" на прехода. Те имат солидарност и зависимост един от друг. Според някои изследователи икономически и политически тя е била дори по-влиятелна от комунистическата стопанска и партийна номенклатура. "Новите агенти" са хора, които имат явно способностите да създават структури - криминални или легални. Старите мрежи започват да се използват, за да получат конкурентно предимство - за приватизация, за инвестиция, за политическа кауза. Така нови криминални лидери изведнъж се оказват в благоприятна позиция, защото информацията от тях води до големи предимства на този началник на полицейска структура, който има достъп до нея. При нас се получава така, че агентурата е лична. Твоят капитал е "картотеката в главата ти". Като те махнат, си тръгваш с нея, като те назначат, идваш с нея. Това е своеобразна приватизация, подобно на тази, която стана с всички останали активи на държавата.

"Борисов отказа да е арбитър между президента и Дянков", съобщава "Сега". Ден след скандала между президента Георги Първанов и финансист щ1 Симеон Дянков, премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да е арбитър между двамата. "Не прави чест на президента Първанов и на финансовия министър Симеон Дянков да занимават обществото със спора си", обяви той. И допълни, че е забранил на Дянков "да говори различни от сферата на финансите неща". Онзи ден Първанов поиска оставката на министъра заради намеците му, че президентът е милиардер и има имоти зад граница. Дянков пък отвърна, че е останал неразбран.

"Дянков, замълчи или go home!", коментира "Сега". Поставя се въпроса колко дълго още Симеон Дянков ще командва финансите на държавата. И защо този човек продължава да сее безумици под ведрия поглед на премиера. Факт е, че Дянков нито си взема поука от издънките, нито млъква. Най-малкият проблем на този докторант от университета в Питсбърг е езикът му на хамалин. За Дянков всички, които не мислят като него са "хунта мошеници", "малоумници", "бъзльовци"Е По-големият проблем е, че този човек няма никакво понятие от ситуацията в страната, а още по-лошо - няма визия за оправянето на икономиката, пише авторът.

"Наливат ударно 80 млн. лева в образованието", отбелязва "Монитор". Със сумата ще бъдат финансирани 11 програми за развитие на средното образование, които са изготвени от просветното министерство и са предложени за одобрение от кабинета. Парите, част от които ще отидат за преструктуриране на училищата, ще започнат да се вливат в системата още от средата на годината, като се дава възможност на всяко школо да се възползва от тях, като изготви самостоятелни проекти и кандидатства за одобрението им.

"Дебнат ни 70 хиляди асансьора убийци", предупреждава от първа страница "Труд". Близо 70 000 асансьора в България не отговарят на съвременните изисквания и крият риск за хората. Това заяви вчера по повод инцидента в "Майчин дом" главният секретар на Асоциацията на производителите и вносителите на асансьори Илия Златанов. "Всяка година пада по една кабина. Десетки са осакатените заради липсата на двойни врати, счупени прозорци и др. нередности. Паркът плаче за подмяна. Повечето нещастни случаи се потулват", казва Златанов.

"Пътната агенция - длъжник щ1 на бизнеса", отбелязва "Труд". Агенция "Пътна инфраструктура" е най-големият длъжник на бизнеса. Бившият фонд дължи 102 млн. лева на 59 фирми. Това показват данните от онлайн системата на Българската стопанска камара. В нея компаниите декларират вземанията от държавни и общински структури. За първия месец от задействането на системата 584 фирми са декларирали 350 млн. лева несъбрани суми. Най-много заявки има от фирми в сферата на строителството - 498 дружества имат да вземат 291 млн. лева. В 99% от случаите се бавят плащания по обществени поръчки, а останалите проблеми са свързани с невъзстановен ДДС и неразплатени средства по европейски проекти.

"Държавата загърби бизнеса в кризата", е извод на председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. В статия за "Труд" той отбелязва, че преследването от правителството на два неофициални приоритета - постигането на нулев касов бюджетен дефицит и включване на България към ERM тт, създаде сериозно напрежение в социално-икономическото пространство. Ударите на икономическата криза не се поеха дори и частично от държавата, а се прехвърлиха изцяло върху бизнеса и заетите в икономиката. Нещо повече - държавата се насочи да блокира финансовия ресурс, дължим на бизнеса. Според Данев сега държавата ще трябва за изключително кратко време да погаси всички свои задължения към бизнеса, да даде средства в общините, за да могат те да се разплатят, да бъде ускорено плащането по европейските програми и връщането на ДДС. За целта да се ползва мостово финансиране от фискалния резерв.

"Няма заплаха откъм Гърция, може дори да спечелим от кризата там", уверява в интервю за "24 часа" Румен Симеонов, подуправител на БНБ. Той обяснява, че освен че не ни заплашва през банковата система, кризата в Гърция може да привлече допълнително бизнес у нас. Защото е очевидно, че гръцкото правителство трябва доста да свива коланите - предстои намаление на заплати, ограничаване на държавни субсидии, увеличение на данъците. Така че може да се окаже, че средата за правене на бизнес у нас ще е по-благоприятна - и като данъци, и като лихвени проценти по депозитите.

"Бузек: Влизате в еврозоната първи", информира "Стандарт". България ще е първата държава, която ще стане член на еврозоната, след като премине икономическата криза. До една година влизате в Шенген. Не можем да спечелим битката с "мутантите". Това бяха трите основни послания по време на еднодневната визита в София на шефа на Европарламента Йежи Бузек. "Посещението в България на националния празник е много специално, то изразява нашата солидарност с България", заяви той след срещата си с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдили важни теми, като гарантиране на доставките на суровини за енергетиката и европейската стратегия в тази област. По време на криза помощта е важна, ние сме една общност и държавите в ЕС действат съгласувано, подчерта Бузек.

"Не съм чувал президентът да прави партия, е озаглавено интервюто в "Класа" с Ивайло Калфин, евродепутат от БСП. Размразяването на европарите той свързва с компетентността на администрацията, а не с политическата ориентация на правителството. И добавя: "Надявам се с натрупването на опит да ставаме все по-добри при усвояването на европейските средства. На тях трябва да гледаме като на временна помощ, с която страната ни да навакса по-бързо изоставането от средните европейски равнища, а не като на постоянна субсидия. Европейските средства са важни, но не можем да разчитаме само на тях - без допълнителни инвестиции и средства от българския бюджет, европейските фондове няма да постигнат чудеса", казва Калфин.

"Ще чакаме ли още еврошамари", коментира "Труд". Посочва се, че кризата удари телеком сектора през миналата година. За първи път се влошиха финансовите резултати на мобилните оператори. Българите изговориха по-малко минути в опит да си намалят разходите. Според специалистите в бранша 2010 г. ще е още по-тежка. И не само заради икономическите проблеми, а и поради липсата на ефективни правила за регулация на пазара. Наскоро Брюксел започна наказателна процедура срещу България заради неосвободените честоти за работа на слуховите апарати. И скоро може да плащаме глоби. А Европа има предостатъчно основания да налага санкции и за куп други несъответствия в телекомуникациите. БТА