"28-те мерки "Антикриза" не били на правителството", отбелязва "Труд". "Обсъждаме над 100 идеи за антикризисни мерки, сега се дискутира и икономическия им ефект." Това съобщиха официално от Министерството на финансите. Оттам заявиха, че 28-те антикризисни мерки, с които синдикатите разполагат, не били предложения на ведомството на вицепремиера Симеон Дянков. Според съобщението документът с проектомерките не съществувал. "Работният документ за пакет от мерки е на финансовото министерство. Получихме го от честен служител, преценил, че ситуацията е твърде сложна и той трябва да бъде коректен към обществото." Това е заявил вчера пред вестника лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Премиерът Бойко Борисов бил много ядосан, тъй като държал проектът да не се обсъжда публично, преди да бъде одобрен от него.

Не финансовото министерство, а икономистът Георги Ангелов е подозиран за автор на зловещите 28 антикризисни мерки, които взривиха държавата. "24 часа" цитира изявлението на вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който получил документа от финансовото министерство. Петте най-тежки мерки са: работещ пенсионер остава без пенсия или с половин; намаляване на платеното майчинство на 225 дни; данък за пенсии над 136 лева; данък върху осигуровките; задължителен неплатен отпуск.

"Труд" продължава по темата с коментари. Антикризисните мерки на правителството са абсолютно безпрецедентни, но няма да решат проблема, смята социалистът Антон Кутев. Според него в държавата не са много разходите, а са малко приходите. Депутатът от "Атака" Венцислав Лаков оценява планът за харчовете на държавата за балансиран и изпълним. Той лансира идеята за въвеждане на данък "Лукс", който да засяга собствениците на скъпи яхти и лимузини. Съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов нарече изтеклите в медиите антикризисни мерки "самоубийствена политика" и отсече, че така не се действа по време на криза. Ако до няколко седмици премиерът Бойко Борисов не отстрани финансовия министър Симеон Дянков, РЗС ще окупира безсрочно министерството му, докато той сам не подаде оставка. Това заплаши вчера лидерът на партията Яне Янев. Във вида, в който са предложени, антикризисните мерки на правителството са категорично неприемливи, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов.

"Икономисти: Рязането на разходи е неизбежно", отбелязва "Сега". "Разходи така или иначе ще се режат. Това може да стане днес по-безболезнено или през юли - с протести и избори. Според мен за предпочитане е първият вариант", заяви Георги Стоев от "Индъстри уоч". Вдигането на данъци е вредно и излишно влошава бизнес средата, коментира колегата му Лъчезар Богданов. Според финансиста Емил Хърсев подобни на предложените мерки са неизбежни. Те дори няма да са достатъчни. Въпросът е дали точно тези социални групи трябва да понесат тежестта.

"Не са икономически тези мерки, а панически", казва в интервю за "Труд" Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. По думите му тези мерки са индикация, че България постепенно попада в икономическия капан на двойния дефицит. От една страна - дефицит по търговския баланс и от друга - вече очертаващия се сериозен дефицит по текущата сметка. Резултатите от първите два месеца на годината показват разширяваща се разходна част и рязко намаляваща приходна част в бюджета. Ако страната ни влезе в този икономически капан, я чака задълбочаване на рецесията и опасност да бъдат нарушени основните макроикономически параметри, предупреждава Данев.

"Реформи ни дайте, а не "сатър за всички", коментира в "Труд" социологът Кънчо Стойчев. И посочва - не е реформа намаляването на майчинските, даже е убийствено. Нито премахването на добавки за някого е реформа. Нито глобяването на работещите пенсионери. Реформа означава намаляване на държавните разходи, но не на ония, за които ние си плащаме сами - здравеопазване, пенсия, безработица, а на онези наши пари, които те харчат за себе си, за неефективните системи и структури, които поддържат управляващите. Реформа означава запушване на безкрайните дупки, през които изтичат парите ни като данъкоплатци чрез неефективното им и понякога дори престъпно управление. Т.е. реформа означава много повече работа на управляващите и администрацията, на целия публичен сектор при значимо по-малък разход.

"Доверието в кабинета дава възможност за непопулярни реформи", смята Васил Тончев, директор на социологическа агенция "Сова харис". В интервю за "Класа" той оценява, че ситуацията в страната е много тежка. Затова огромното доверие, с което това правителство дойде на власт, е много важно - то дава възможност да се излезе по-лесно от икономическата криза. Кредитът на доверие на хората още не е изчерпан. Това дава възможност да се направят непопулярни ходове, за да се оттласнем от дъното. Министър-председателят трябва да се възползва от тази възможност, препоръчва Тончев.

"Кой пътува на "Титаник" - бюджетът или кабинетът", коментира "Сега". Отбелязва се, че с псевдореформи, полуреформи и дуели помежду си министрите само сеят напрежение и объркват хората. Кризата вече си отива от Европа, а у нас кабинетът се лута и вайка, като че ли сме на "Титаник" след срещата с айсберга. И при най-малкия протест включва задна скорост. С което блокира всякакъв шанс за каквито и да било промени. Затова е крайно време Борисов да наложи синхрон в екипа си и да намери кураж за непопулярно рязане на бюджетни разходи и за спешни реформи.

"И данъчните на протест", акцентира "Труд". Цели съсловия се вдигат в събота на протест срещу антикризисните мерки, обмисляни от кабинета. Пред Народния театър в София се събират полицаите. Към тях ще се присъединят военни, надзиратели, служители по сигурността и дори данъчните. "Да върнем МВР на хората!" - ще е мотото на митинга. Столичната община е съгласувала проявата, която е обявена като "събиране на открито". Очаква се в градинката да дойдат над 5000 души, включително майки и пенсионери.

"Стачките ни бутат към гръцкия сценарий", предупреждава от страниците на "Стандарт" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в парламента. По думите й икономиката на България не върви към гръцкия сценарий, но може да тръгне в тази посока, ако продължаваме да настояваме да правим стачки и да искаме допълнително пари повече от тези, които са заложени в разходната част на бюджета. Всички виждаме, че в приходната част има проблеми и те са абсолютно обективни, което означава, че задължително трябва не само да спазим разходната част на бюджета, но и да потърсим резерви за нейното намаляване.

"МВР шефът иска и съдът да влезе в битката с престъпността", съобщава "Сега". Вътрешният министър Цветан Цветанов за пореден път атакува яростно съдебната система и нейния кадрови орган - ВСС. На конференция за българския пример в борбата с организираната престъпност и корупцията Цветанов настоя за премахване на политическата квота във ВСС, който индиректно обвини в корупция. "Има политическа воля, но няма съдебна воля за борба с организираната престъпност и корупцията", обяви Цветанов. Според него битката трябва да се води от всички институции, включително от съда.

"Не смятам, че има война между МВР и съда, заявява в интервю за "24 часа" Константин Пенчев, шеф на Върховния административен съд. - Освен това съм и категорично против подобни конфликти, защото те рушат авторитета на всички. Властта произтича от народа и условно е разделена на три - законодателна, изпълнителна и съдебна. Всеки има свое поле за действие и няма как неуспехите на едната власт да дават дивиденти на друга. Затова е недопустимо властите да се карат помежду си, да се критикуват - при всеки конфликт доверието на хората във всички власти се срива", посочва Пенчев.

"От стенограмата губят и Първанов, и Дянков, печелят Борисов и Цветанов", отчете НЦИОМ в мартенското си представително проучване, публикувано в "24 часа". С 6% е намаляло одобрението към кабинета. Сега 44 на сто го подкрепят срещу 43% недоволни от него. Средната оценка за работата му от началото на мандата на ГЕРБ е добър 3,90 по шестобалната система. Рейтингът на премиера Борисов обаче е непоклатим - той продължава да е лидер в челната десетка на политиците с 68% одобрение. Следва го на 2% дистанция вицепремиерът Цветан Цветанов. Проучването показва, че при избори сега ГЕРБ би ги спечелила с мнозинство от 36%.

"Брюксел хвали Дянков", съобщава "Труд". Европейската комисия вчера подкрепи намеренията на българското правителство да затяга коланите, което синдикатите и обществеността посрещат на нож. Тя заяви, че финансовата рестрикция ще компенсира възможното падане на икономическия растеж и данъчните приходи под очакванията и предупреди кабинета, че освен да пести трябва да прави и структурни реформи.

"Еврокомисията глобява България с още 50 млн. лв.", пише "Сега". Ново писмо на Генерална дирекция "Земеделие", получено вчера, предвижда глоба от 50 млн. лв. заради неправомерно раздадени субсидии за ниви през 2008 г. Само преди месец Брюксел предупреди, че ще глоби България с 40 млн. лв., но за парите, раздадени през 2007 г. Глобата най-вероятно ще бъде удържана от предвидените за тази година близо 1 млрд. лв. субсидии. В мотивите си ЕК посочва, че новото наказание се налага за това, че не е обновена цифровата карта, по която земеделците очертават нивите си. БТА