Антикризисните мерки, готвени от правителство, синдикати и бизнес, както и подписката в парламента за отстраняване на президента са водещите теми от днешните вестници.

"Притеснен от кризата, Борисов предупреди: Не пипам пенсии, майки, бедни". Под това заглавие "24 часа" информира, че държавата ще гарантира парите на майки, пенсионери и бедни. Премиерът е заявил това заради протестите на полицаи, данъчни и други чиновници, които са недоволни, че сами ще си плащат осигуровките. Борисов е заявил още, че най-лесно е да се изхарчи фискалният резерв. "След това всички се превръщаме в една руина. В ситуация на криза имаме два варианта. При първия отпускаме въженцето, с което държим дефицита, подвеждаме се по всичките популисти и след 5-6 месеца обедняваме тотално, събаряме борда. Ставаме Гърция", е описал лошия вариант Борисов. Той не е назовал как ще изглежда спасителният втори вариант, нито как правителството ще увеличи падащите приходи в бюджета. На бюрото на премиера до момента имало 140 предложения за антикризисни мерки. Искал обаче първо да чуе мнението на работодателите и синдикатите, посочва "24 часа".

"Първанов с четири конституционни гафа. Управляващите готови с мотивите за отстраняване" - с това чело "Монитор" съобщава за другата водеща новина от днешния печат - започналото събиране на депутатски подписи в подкрепа на процедурата по отстраняване на президента от поста му. "Накрак и с болен кръст решиха защо ще бутат Първанов. Четири партии внасят импийчмънт.", пише "24 часа". Става въпрос за ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС. Следващата седмица мотивите ще бъдат внесени. Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев е обяснил, че основният мотив е  чл. 32, ал. 2 от конституцията, който гласи, че никой не може да бъде следен, фотографиран, записван без негово знание. Той е допълнил, че е постигнат консенсус и по решението за предложение пред КС за прекратяване правомощията на президента.

Над 2 млн. лв. са похарчили тайно партиите, които са участвали в изборите за европарламент и за Народно събрание през лятото на миналата година е установила Сметната палата, пише на вътрешните си страници "Труд". Тези пари не са отчетени от политическите сили и те не са дали обяснение за произхода им.

"Труд" информира, че има 35 случая на нерегламентиран достъп до класифицирана информация през изминалата 2009 година, като цитира председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова. Според годишния доклад на институцията,  нарушенията са близо четири пъти повече в сравнение с 2008 година, когато са били девет. "Дума" цитира Маркова, по мнението на която най-тревожното било, че класифицирана информация изтичала в медиите, което застрашава националната сигурност и суверенитет. Тя е допълнила обаче, че досега е нямало случаи, които да застрашат суверенитета на на чужди държави, което би създало сериозни проблеми.

Вестник "Труд" информира, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е заявил, няма да бъде намалено заплащането на полицаите: "Няма пипане на заплатите на полицаите. Това, което аз правя като вицепремиер, отговарящ за силовия ресор, е да запазя всички социални придобивки на служителите на МВР и на отбраната", е казал Цветанов. Министърът  е съобщил още, че ще отиде при недоволните полицаи, които ще протестират в 12.00 часа днес пред Народния театър срещу това, че правителството намалява привилегиите им, вместо да им увеличи заплатите. Коментарът на "Капитал" по темата е, че съпротивата срещу идеята държавните служители да си плащат осигуровките отново е стопила решителността на кабинета.

Темата на "Труд" е посветена на промени в Наказателния кодекс, приети на второ четене от парламента. Депутатите одобриха завишаване на минималния размер на глобата по чл. 78 а, който е за "Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание". С промените вместо 500 лв., минималният размер на глобата става 1000 лв. и съдът вече ще налага от 1000 до 5000 лв. санкция. По чл. 78 а от наказателна отговорност се освобождават извършители на умишлени престъпления, за които е предвиден 3 г. затвор или до 5 г. за непредпазливите. Депутатите приеха и вдигане на горната граница на "лишаване от свобода", внедрен е нов похват - задължителна долна граница за куп деяния. Така на съда не се оставя възможност да отказва ефективен затвор. Много престъпления, наказвани с "до 3 г." и "до 5 г.", се завишават с по година - две, за да се заобиколи възможността да се минава с глоба. От от друга страна така се отваря възможност за по-масово ползване на специални разузнавателни средства, пише "Труд". Качват се санкциите за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана ("до 5 г". стана "от 1 до 6 г."), за подбудителство към самоубийство ("до 3 г." бе заменено с "от 1 до 6 г."), за убийство, причинено от немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност (лекарски грешки, фонтана убиец) наказанието " до 5 г". става "от 1 до 6 г.".

Четиридесет сигнала за злоупотреби на болници от цялата страна са подадени в прокуратурата, е съобщил министърът на финансите Симеон Дянков, пише "Монитор". От НЗОК са посочили, че нарушенията по груби сметки са за милион лева. Повечето от  злоупотребите са за надписани лечения по клинични пътеки, пише още "Монитор".

"Брюксел: Темида гали мафията с перце" - под това заглавие "Телеграф" цитира части от черновата на предстоящия доклад на ЕК, с копие от която разполагал всекидневникът. Брюксел подлагал на "унищожителна критика" съдебната система и в частност ВСС.

Рисковият индекс на България е на най-доброто си ниво от 18 месеца насам, а това сигурна индикация, че стъпките на правителството за стабилизиране на икономиката работят и че страната ни излиза от кризата. Това пише "Монитор", като цитира финансовият министър Симеон Дянков. "Българската икономика плува в бурно море, но страната ни е остров на стабилност в региона", е казал още министърът пред депутатите в парламента.

"Има ли капитан в кризата" е темата на седмичника "Капитал". Изданието посочва, че изтича времето за колебание и без решителни мерки и политически консенсус икономиката ще потъне.

"Бизнес и синдикати с 52 мерки антикриза. Да се спре повишаването на цените на тока. парното и водата." пише под глава "Труд". Минималната заплата да добие такива размери, че да гарантира пълната минимална пенсия за стаж и възраст. Държавата да започне незабавно възстановяването на ДДС и акцизи към фирмите. Да се въведе неплатен отпуск "по икономически причини". До края на годината да спре всякакво повишение на цените на тока, парното, водата и други регулирани от държавата услуги и стоки с обществено значение. Това са част от антикризисните мерки на бизнеса и синдикатите (засега 52 на брой), които в понеделник ще се гледат в националния тристранен съвет, информира "Труд".

"Монитор" пише за заявеното от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков намерение за строеж на още два блока в АЕЦ "Козлодуй". В момента съществуват благоприятни технически предпоставки  и заявен интерес за шести и седми блок, е казал Трайчо Трайков. Този проект, както и АЕЦ "Белене" обаче ще зависят от инвеститори и държавата няма намерение да бъде гарант или източник на ресурс, е уточнил енергийният министър.