Отказваме се от еврото засега, пише под глава "Новинар".

"България казва чао на еврото. Засега", отбелязва в заглавие и "Капитал". След като спря реформите в ключови сектори, правителство отложи и тази цел, добавя седмичникът.

Правителството се отказва през тази година да кандидатства за "чакалнята за еврото" - преходен период преди еврозоната, пише "Труд" на първа страница. Причината е, че България не отговаря на критериите за въвеждане на единната валута, отбелязва изданието. Кабинетът ще направи ревизия на бюджетите за 2008 и 2009 г. , съобщи вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Ревизията се налага заради финансово необезпечените анекси по около 150 договора от 13 министерства на стойност 2,150 млрд. лв. Тези анекси имат отрицателно влияние върху бюджетните резултати за двете години. По оценки на финансовото министерство на начислена база дупката в хазната не е 1,9 на сто, а 3,7 на сто през 2009 г. По този начин не се изпълнява един от критериите за членство в еврозоната - бюджетният дефицит да е до 3 процента. За 2008 г. реализираният излишък трябва да бъде коригиран и той ще е по-малък със 150 млн. лева.

Две поредни години България е лъгала ЕС за бюджета си, пише "Сега" във водещо заглавие. Това означава, че България я чака наказателна процедура от Брюксел, отбелязва вестникът.

Данъчни органи и ДАНС влизат за проверка в електроразпределителните дружества заедно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от всички издания /под глава в "Атака"/. В ЕРП-тата държавата има 33 процента, което премиерът коментира с думите: "Кучето е заровено в тези 33 процента. Да бяха 34, щяхме да имаме контрол." Проверката е във връзка с повестените по-рано от Борисов съмнения за нарушения при ценообразуването. Борисов бе категоричен, че не става дума за национализация на ЕРП-ата, а те трябва да направят така, че българският потребител да се чувства европеец.

Във водещия си коментар "Не се прави така" "Капитал" пише, че "с изявленията си за практическото национализиране на електроразпределителните дружества премиерът Бойко Борисов постави под съмнение три от пилоните на пазарната икономика в България - неприкосновеността на частната собственост, изпълнението на договорите и наличието на предвидима бизнес среда".  Според изданието заплахите от разваляне на приватизационните договори без мотиви и след като е изтекъл срокът за контрол по тях няма да доведе до нищо друго, освен да уплаши потенциалните чуждестранни инвеститори, "несвикнали с експресивността на българския премиер".

Българският енергиен холдинг ще бъде закрит, а осемте дружества под шапката му, сред които НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток" и "Булгаргаз", ще продължат да работят самостоятелно. Това е водещата новина на "Монитор". Вече е назначено временно ръководство на холдинга, което ще го управлява до окончателното му закриване. От съвета на директорите е отстранена Галина Тошева, досегашен изпълнителен директор.

Минимум 25 от 60-те мерки на кабинета за справяне с кризата искат изменение на законодателството, казва пред "Труд" Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и бивш социален министър. Съвсем не съм убеден, че вдигането на ДДС ни се е разминало, подчертава той. Според него няма сигнали, "че ще вържем бюджета с така подготвените мерки". Заложили са да получат 500 млн. лв. от най-голямата - продажбата на вредни емисии, а Евдокия Манева каза, че в идеалния случай може да са400 млн. лв., отбелязва Нейков.

За първи път Столичната община стартира проект за зацветяване на града и според него през май 10 централни столични булеварда и входно-изходни магистрали ще грейнат в жълто, червено, розово, оранжево и зелено. Това съобщава "24 часа", който е сред  инициаторите, заедно с кмета на столицата Йорданка Фандъкова, цветопроизводители, фирми по озеленяване.

Под заглавие "Горещо лято в държавните медии" "Труд" отбелязва, че СЕМ за няколко месеца ще трябва да избере нови шефове на БНТ и БНР: още на 20 май трябва да стане ясен новият генерален директор на държавното радио, а около месец-два по-късно - този на БНТ. По неофициална информация обаче регулаторният орган нямало да прави конкурса през почивния август, а ще го изтегли по-рано. Според изданието за шеф на БНР ще се съревновават Валери Тодоров, Поля Станчева, Стефан Радованов и Чавдар Стефанов. За шеф на БНТ: Вяра Анкова, Асен Григоров, Кирил Гоцев и Димитър Цонев. Вчера новият шеф на СЕМ доц. Георги Лозанов обяви, че не е изключено в бъдеще БНР и БНТ да обединят администрацията си, пише "Труд". Така щели да удвоят сили и средства в предстоящата цифрова ера. "Но не както някогашния Комитет за радио и телевизия, а по-скоро както е Би Би Си", казал Лозанов пред "Труд".

България става активна по ракетния щит, пише "Труд". "24 часа" също цитира премиера Бойко Борисов след разговорите в Прага на американския президент Барак Обама с лидери от 11 държави: "Ако се говори изобщо за ПРО, то ние трябва да сме активната страна. Защото в момента България, а също и атомните ни централи, нямат никаква защита. Хубаво е да знаете, за разлика от популистите у нас, които, като се каже противоракетна отбрана, си представят оръжия за нападение, то е точно обратното - НАТО трябва да съумее да защити териториите на всички свои членки", заявил той. Борисов подчертал, че до момента пред България не е поставян въпрос за включване в ПРО. Ако това стане, то ще е елемент от системата за сигурност на НАТО и той веднага ще информира парламента. "Бойко съветва Обама по пряк телефон за Балканите", е заглавието на "24 часа".

Пред "Труд" Борисов споделил, че президентът Обама е изключително сърдечен, точен, обаятелен и организиран човек. "Страхотен е! Разбирам защо са си го избрали американците", допълнил той.  "Той създава непринудена обстановка около себе си, но в същото време стриктно слуша и си записва всичко, което събеседникът му говори. Беше подготвен за проблемите на всяка страна, с чийто представител се ръкува", подчертал Борисов. Той не скрил възторга си от маниера на Обама да скъсява дистанцията. "Взаимно се харесахме", с усмивка допълнил Борисов.

Полицаят  от СОД Драгомир Димитров, който преби дядо за забележка, а два дни по-късно изнасили момиче, бе оневинен за първото от разградския районен съд, съобщава под глава "24 часа". Според съдията Константин Косев, Димитров  е нападнал на 8 юни 2009 г. Марин Маджаров в Разград като цивилно лице, защото преди това си съблякъл куртката и отличителните полицейски знаци не личали. "По логиката на съда всички полицаи могат да се отклоняват от службата си, да вършат престъпления и тогава няма да се считат за длъжностни лица. Ще протестирам присъдата пред окръжния съд", казал вчера районният прокурор Любомир Георгиев. Димитров предстои да бъде изправен пред окръжния съд във Варна за изнасилването и за злоупотреба със служебно положение.

Бившият председател на Народното събрание Георги Пирински (сега заместник-председател) ще бъде извикан на разпит във връзка с разследването на "говорещите" асансьори в Партийния дом, съобщава "Труд". Магистратите от Софийската градска прокуратура проверявали дали при сделката за доставката и монтажа на двете съоръжения в сградата е била ощетена държавата. Договорът за асансьорите е сключен с фирма "Гордил" ООД през октомври 2008 г. По това време председател на НС е бил Пирински, а главен секретар - Огнян Аврамов. Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция показала, че парламентът е платил за асансьорите с 81 процента над пазарната им цена. Според фактурата на производителя асансьорите струват едва 117 285 лева. Но парламентът е дал за тях 211 770 лева, посочва "Труд". Пред вестника прокурор Маргарита Немска, която наблюдава разследването, заявила, че до този момент няма повдигнати обвинения. Разпитани били не малък брой свидетели по случая, сред които и представители на фирмата доставчик на асансьорите. Предстояло събиране на допълнителни доказателства.

Прокуратурата търси сметки в чужбина на задържания шеф на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, арестуван при операция "Медузите" на 31 март, съобщава "24 часа". В дома му тогава МВР откри пари в пликове, надписани с кодове. "Търсим сметки на Гуцанов в Белгия, Франция и Люксембург, за да докажем липсващата разлика между цената на автобусите от 2003 г. и платеното", обяснила прокурор Светла Данева. 20 автобуси за 116 000 евро са купени от Париж чрез фирма на Дидо Дънката. За тях "Градски транспорт" ЕАД преди 7 г. е платил 465 хил. евро.

Най-скъпият български продукт - Димитър Бербатов, се продава, пише на първа страница "Труд", позовавайки се на английската преса. "Юнайтед" все още не се произнася за съдбата на звездата, взета от "Тотнъм" преди 20 месеца за 30 млн. паунда, отбелязва изданието. Рано е за трансферни листи, но покупката преди 2 дни на мексиканската голова машина Хави Ернандес и интересът към испанския голеадор Давид Виля издават замисъла на британците, пише "Труд". "Най-важното сега е Митко да издържи на напрежението и с играта си да обори всички критици", коментирал мениджърът на звездата Емил Данчев. "Аз продължавам да му вярвам! - за стотен път защитил Бербатов треньорът му сър Алекс Фъргюсън. - Той се справя доста добре. Няма причина да се съмняваме, че е страхотен играч!" БТА