Кабинетът най-сетне посяга на паразитните държавни структури, пише "Сега" под глава. Закриват се цели агенции, а чиновниците вече няма да вземат премии от събраните такси и глоби. Кабинетът предприема сериозно преструктуриране на държавната администрация, като ще се закриват и сливат ненужни структури, включително в привилегировани системи като МВР, обяви вчера вицепремиерът Симеон Дянков, натоварен да координира и тази реформа.

Заплатите на служителите от държавната администрация вече ще се правят по холандски модел, отбелязва "Стандарт". Месечните възнаграждения ще се определят по матрична скала, както е в повечето европейски страни, обяснил Дянков. Според новите правила, приети от Министерския съвет, твърдото възнаграждение ще е 75 процента от цялото месечно плащане. 25 на сто ще са бонусите и различните видове допълнително материално стимулиране. По думите на Дянков сегашното положение в някои длъжности било 40 към 60  процента в полза на допълнителните пари.

Първите три дни от болничните ще се плащат изцяло от работодателите, но в 50 на сто от размера на заплатата. От четвъртия нататък  НОИ ще плаща по 80 на сто от осигурителния доход за последните 6 месеца. Това е последното предложение на правителството за промяна в режима на обезщетенията, което вчера бе подкрепено от представителите на работодателите в Надзорния съвет на НОИ, съобщил пред "Дневник" зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Решението на правителството да въведе данък "лукс" от 1 юли тази година противоречи на тълкуване на Конституционния съд, показала справка на "Труд", пише изданието под глава. Промените в Закона за местните данъци и такси - част от 60-те антикризисни мерки на правителството, вече са внесени в парламента. Според тях ще се дължи двоен данък сгради за имоти с данъчна оценка над 300 000 лв., както и двоен годишен налог за леки автомобили и мотори с имуществена застраховка над 70 000 лева. Три пъти по-висок данък ще плащат собствениците на яхти, самолети и вертолети, които не се използват със стопанска цел. Малко вероятно е по-високите налози да тръгнат от юли, защото кампанията по плащането им е стартирала, отбелязва "Труд". А през 1996 г. Конституционният съд се е произнесъл, че гражданите трябва да знаят предварително размера на данъците, които ще плащат. Тълкуването на КС тогава е по искане на 52-ма депутати, атакували промени в закона за местните данъци и такси.

"Трудно ще изплуваме без скок на ДДС", извежда "Стандарт" над интервю с бившия социален министър Иван Нейков. "От края на годината тръгваме нагоре", е подзаглавието на материала.

За проектите по ИСПА ще ни трябват 100 млн. евро от бюджета, казва пред "Класа" Нона Караджова, министър на околната среда и водите. До 7-8 дни очакваме одобрение на националния план за разпределение на емисии, отбелязва тя.

Проект на стратегия за Изпълнителна агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска  обикаля ведомствата за съгласуване, преди да бъде внесен в МС, информира "Труд".И добавя, че 15-те млн. лева, които ще глътне създаването й, ще дойдат от преструктуриране, не от хазната. Министерството на земеделието ликвидира Националната ветеринарна служба и я вкарва в агенцията, където ще влязат и службите по зърното и фуражите и по растителна защита. От Министерството на здравето щели да са регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.

Наблюденията, че новият здравен министър не е особено диалогична, вероятно има връзка и с новия подход, който иска да наложи премиерът Бойко Борисов. Тъй като, ако един човек е много толерантен и е с по-мек характер, може да стане жертва на недобросъвестни консултанти, чиновници. Това казва пред "Труд" Лъчезар Иванов /ГЕРБ/, председател на здравната комисия към парламента. Иванов отбелязва, че не е давал на премиера нито едно предложение за здравен министър. "Познавайки премиера, знам, че решенията си ги взема еднолично, по собствена преценка. Има достатъчно опит с хора, усеща бързо характерите и знае кой човек ще му свърши най-добре работата. Затова не съм си позволявал да давам становища и мнения", казва Иванов.

Пред "24 часа" той твърди, че атаките срещу него като лидер на столичната организация идват от хора, които са незадоволени за постове и са очаквали да получат места в изпълнителната власт. В отговор на въпрос Лъчезар Иванов казва, че Жени Начева като шеф на НЗОК е била предложение на вицепремиера Симеон Дянков, тъй като НЗОК се е нуждаела от финансист в тази криза и в зала са я подкрепили всички групи, което е безпрецедентно. "24 часа" помества коментар "Д-р Иванов предозира очистителното в здравеопазването".

Бележките за поведение ще стегнат двойно дисциплината и на учениците, и на преподавателите, казва пред "24 часа" Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. По думите му след 10-и клас учениците ще могат сами да се профилират или да избират професионално образование. "Ако предпочитанията им например са свързани с историята, ще си изберат повече часове по този предмет. Натоварването им в тази област ще е по-голямо през последните 2 г. от училището."   

Да се въведе задължителна такса "гроб" от 2 лв. месечно, предлага шефът на общинското предприятие "Гробищни паркове" Венцислав Григоров, информира "24 часа". С парите ще се осигури редовното чистене и поддържане на гробните места.

Човек на Алексей Петров и обявен за общодържавно издирване престъпник бяха заловени във Велико Търново по време на новата спецакция на МВР под кодовото име "Фалшификатори", пишат "Монитор" и "Телеграф" под глава. Операцията стартирала вчера в ранните сутрешни часове. Служители на ГДБОП атакували апартамент на ул. ДВихрен" щ3 в търновския кв. "Акация". В жилището по тъмно бил арестуван криминално проявеният Мирослав Станков. В дома му полицаите открили ментета и заготовки на винетки, бандероли, фалшиви лични документи неистински български левове. Намерена е и предпечатна подготовка на банкноти от 20 лева.

В кризисни моменти голямата отговорност на политиците е да зададе цивилизован тон на междуличностните и междуинституционалните отношения, със зрялост и търпение да открие решенията, които могат да мотивират. Това пише бившият премиер и бивш лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски в позиция, поместена в "Труд". По думите му напоследък като че ли агресията, арогантността, нетолерантността, конфронтацията, отрицанието, спасяването поединично отново са станали част от всекидневието ни и от представата ни за правилно и нормално. Нормалните обществени отношения са добронамереност, взаимозачитане, уважение и диалогичност, пише той. Икономическата криза не е повод за отдалечаването ни от тези принципи нито в семейството, нито на улицата, нито в политиката, акцентира Сакскобургготски. Иначе личните притеснения на хората могат да се превърнат в колективен страх и липса на житейски хоризонт, отбелязва той. "Дали резултатът ще е добър, ако търсим решенията с удряне по масата с риск да я счупим? Или ще постигнем повече, ако обединим обществената си енергия чрез разумен диалог и общи цели? Не е ли време да сменим чипа на деструктивното с чип на градивното - всеки човек поотделно и обществото заедно?", пише бившият премиер.

Ако Борисов иска да се възползва от историческия опит на своите успешни предшественици, трябва незабавно да потърси съюзник в лицето на народа - класическият ход е пряката демокрация, според материал на Валери Найденов в "24 часа". Простото решение на българския проблем, по негово мнение, е в разделението на властите. За целта президентът трябва да получи повече пълномощия и по-сериозно парче от изпълнителната власт. "Тогава Бойко Борисов ще намери истинското си призвание като държавен глава, без обаче да държи и парламента, и съдебната власт под генералския си ботуш", пише Найденов. "По принцип този режим се нарича "полупрезидентска република". Но докато елитът се държи като удавник за кухата фраза "парламентарна република", министрите ще сънуват кошмари. Все по-лошо ще става", смята авторът.

България трябва да е активната страна, която се бори за присъединяването на балканските държави към ЕС, казва външният министър Николай Младенов пред "Труд". Според него такава българска заявка ще бъде приета от тези държави, ако не ги гледаме надменно или пренебрежително, ако нямаме менторски тон. Предстои посещение на Младенов през май в балканските държави.

Рейтинговата агенция Moody's може да повиши кредитния рейтинг на страната в следващите 12-18 месеца независимо от огласената информация неотдавна, че бюджетният дефицит за 2009 г. е доста по-висок от предварителните оценки. Това се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от Ройтерс и от "Класа" под глава. Последно Moody's повиши перспективата пред оценката на България от стабилна към положителна през януари. Промяната тогава се дължеше в голяма степен на силния фискален резултат на правителството в икономическата криза.

България може да стане център за производство и износ на слънчева енергия, казва в интервю за "Дневник"  Жул Кортенхорст,  изпълнителен директор на Европейската климатична фондация.

Под глава "24 часа" отбелязва, че за последно днес най-популярната игра на тотото "6 от 49" ще е с три тегления. С решение на управителния съвет те стават само две от неделя. Ако никой не вземе натрупания джакпот от близо 200 хиляди днес, той ще бъде събран с този на третото теглене. В същото време се въвежда джакпот в Тото 1 за познати 13 срещи.  БАН вече е разработил три проекта за модернизация на тотализатора. "Най-вероятно ще изберем този, според който софтуерът да се прави в България, а терминалите да бъдат внесени отвън. След това ще търсим банка, която да ни даде заем за около 15 милиона. Не направим ли обаче модернизацията до 2011 г. ще има доста сериозни проблеми", прогнозира  изпълнителният директор на тотото Дамян Дамянов. БТА