Вестник Труд

"За последните 9 години заплатите са се утроили, а от началото на 2001 г. досега натрупаната инфлация е 68.4 на сто"

Това важи както за средната работна заплата, така и за минималната. В началото на 2001 г. най-ниското възнаграждение у нас е било 79 лева, към края на мандата на правителството на Иван Костов то достига 85 лева, а в края на годината удря кръгло 100 лв. В момента минималната работна заплата е 240 лева. Спрямо началото на 2001 г. това представлява увеличение от 303.79 процента. Почти същата е тенденцията и с доходите от заплата на средностатистическия българин. При идването на кабинета "Сакскобургготски" на власт средната заплата на българина е била точно 247 лева или почти колкото днес е минималната. Соцлидерът Станишев идва на власт при средна работна заплата от 317 лева и напуска премиерското кресло при 587 лева. Дори и след като ГЕРБ пое управлението, въпреки икономическата криза, заплатите в България продължават да растат макар и с по-бавни темпове. Почти тройно е и увеличението на пенсиите за последните 9 години. Минималното възнаграждение за прослужено време и старост се е увеличило от 50,60 лева в средата на 2001 г. до 136,08 лева. Тройно се е увеличила и средната пенсия, а брутният вътрешен продукт е над двойно по-голям.

Готвят данък от 1 на сто върху застраховките, пише още вестникът над интервю с Румен Георгиев, изп. директор на ЗАД "Армеец".

"Не Марковски, "законът Чилова" е закононарушител"

Случаят с търга на "Аполон и Меркурий" е само малко предизвестие за хаоса и напрежението, които ни очакват, ако не се осъзна какво културно недомислие получихме като наследство, отбелязва той.

Вестник Сега

"Кредитите през април отново са поскъпнали въпреки чувствителния спад на лихвите по депозитите по данни на БНБ"

Причината е, че трезорите се опитват да компенсират лошите кредити и се въздържат да кредитират евтино нестабилни клиенти, които утре могат да останат без работа, коментирали експерти.

Вестник Класа

"Лихвите по нови депозити продължават движението си надолу и през април, пак по данни на БНБ"

Статистиката на централната банка отчита, че през четвъртия месец на годината средната лихва на фирмените влогове се е върнала на ниво отпреди две години от 4.25 на сто. В предходните месеци стойностите са варирали от 5.1 процента през февруари до 4.64 процента за март. Според данните такива рекордни нива на лихвите по фирмени влогове са отчетени през декември 2008 г. именно когато се усети финансовата криза и у нас.

В същото време среднопретеглената лихва на новите депозити за фирми и домакинства отчита 19-месечно дъно, като стойността й достигна 4.96 на сто спрямо 5.33 на сто през март. Бързият спад на средните лихви и по новосключените домакински депозити продължава, като през април стойността им е 5.6 на сто спрямо 5.86 процента през март. Заради понижението на лихвените нива гражданите преминават от краткосрочни към влогове с по-дълъг срок, като през април се покачват новите шестмесечни, годишни, двегодишни и над двегодишни депозити. Ставките по влоговете тръгнаха рязко нагоре в разгара на финансовата криза у нас, когато банките се надпреварваха как да привлекат повече свеж ресурс. И докато лихвите по депозити през април вървят надолу, тези при потребителските заеми в лева се увеличават с 0.20 на сто до 13.12 процента на годишна база. Спрямо март е отчетен ръст от 0.12 на сто. При жилищните заеми в лева лихвата се понижава с 0.65 на сто до 9.16 процента спрямо април 2009 г.

Вестник Пари

Председателят на надзорния съвет на СИБАНК Цветелина Бориславова ще продаде всичките си акции на мажоритарния собственик на КВС Банк съвсем скоро. Информацията била потвърдена и от самата Бориславова.

Вестник 24 часа

"Залагам 100 лева, че ще имаме министър и от МВФ"

Това пише Валери Найденов. "Крайно време е да прелъстим МВФ, който може хем да даде парите, хем да ни накара да свием разходите, за което всички призовават. Трябва да признаем, че г-н Борисов умее да прелъстява международните бюрокрации както никой друг премиер в българската история. Залагам 100 лева, че ще имаме министър и от МВФ. Това вероятно ще ни даде 4 милиарда заем и още две години, през които да преосмислим икономическата философия на прехода. След което идва сатърът", пише Найденов.

"Всекидневните акции на МВР запълниха килиите в ареста на бул. "Г. М. Димитров" в София"

"Останали са само 4 свободни места", съобщил главният секретар на МВР Калин Георгиев. Информацията той получил вчера от зам. главния прокурор Бойко Найденов. "Мисля, че и това е един от начините да се види резултатът от работата на МВР. Дните с по-малко от 2 операции ги броим "дъждовни", т.е. не е работено достатъчно", коментира главният комисар. В килиите на бул. "Г. М. Димитров" са бандата на Наглите, бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, както и над 100 задържани при различни операции през последните месеци, отбелязва изданието. "Не виждам защо трябва да бъркаме подредената с полицейската държава. Няма нищо лошо в това да има правила, които да се изпълняват и да важат за всички. Дълги години държавата е отсъствала, нея все едно я е нямало и сега, когато тя си отвоюва пространството от организираната престъпност, изведнъж някой се сеща, че нещо става", коментира той.

"Репортерът от Би Ти Ви Светослав Иванов и операторът Валентин Василев са били на единия от корабите от флотилията, плаваща за ивицата Газа, която беше спряна от израелските военноморски сили днес"

Двамата заминали за ивицата Газа като част от европейска хуманитарна мисия заедно с група журналисти от водещи европейски медии. Вестникът уточнява, че Иванов още снощи се е свързал с колегите си от чужд телефон. Успокоил ги е, че всички на борда са живи и здрави. Двамата от Би Ти Ви са се качили на кораб в Атина с още 60 журналисти, депутати и общественици, солидарни с каузата на хората в Газа.

Вестник Монитор

"Висшият съдебен съвет взе решение да образува дисциплинарни производства срещу петима от магистратите, замесени в имотната далавера "Приморско"

Тримата съдии от Върховния административен съд Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, както и шефът на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов вчера бяха привикани във ВСС, за да дадат обяснения по случая. Заедно с баща си на заседанието се яви и "бедната съдийка" от Благоевград Деница Урумова, отбелязва "Монитор". Заради вдигнатия от нея хотел край Приморско кадровиците на Темида образуваха и на нея дисциплинарно производство. Според съвета с действията си петимата съдии са уронили престижа на съдебната власт.

Вестник Дума

"Най-малко 100 от училищните автобуси в страната се движат повредени според проверка на транспортното министерство от последните два месеца"

Транспортният министър Александър Цветков демонстрира вчера пред ученици и журналисти изправността на жълтите училищни возила, част от кампанията "Сигурност за нашите деца". През проверката са преминали 1200 училищни автобуса. След нея 10 автобуса, превозвали всекидневно деца, са спрени от движение. На 109 превозни средства са били съставени актове. Най-честите и смущаващи нарушения са техническите неизправности по спирачната и кормилната система на автомобилите. Подготвят се нови изисквания, които ще бъдат заложени в наредба 33, която определя специализирания превоз на пътници, отбелязва вестникът. Ще бъде отделно разписано кой може да вози деца, с какво трябва да ги вози, на какви условия трябва да отговаря, колко годишни трябва да бъдат тези автобуси, както и какъв стаж да имат водачите и колко пъти годишно да бъде проверяван автобусът./БТА/