Презастраховаме се пред Брюксел с дефицит от 3,8 на сто през 2010 г., пише "Класа" под глава. Цитиран е вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, че дори и с актуализирания бюджет сме сред петте най-дисциплинирани държави в ЕС. Дефицитът в бюджета за тази година се очаква да бъде до 4,8 на сто на касова основа. Но изчислен съгласно европейската методология излиза 3,8 процента (т.е. на начислена основа), отбелязва изданието. "Това е при лош сценарий. Презастраховаме се. Ако нещата вървят по-добре в целия ЕС, ще сме и под него", казал Дянков на заседание на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика. Европейската методология отчита разходите, направени през годината, като включва и неразплатените задължения на държавата по договори.  Дянков заявил, че ще е добре изчисленията да се правят само по европейската методология, по която работи Евростат, но едва ли това ще се случи в нашата статистика до края на годината.

"Депутати искат още икономии, Дянков съгласен", пише "24 часа" по повод предложението на депутати разходите в актуализирания бюджет да бъдат допълнително орязани.

 "Българската статистика дава данни, както всички останали национални статистики, към 30 март на следващата година", твърди шефът на националната статистика Мариана Коцева в интервю за "Труд". "В продължение на три седмици се проверява и ние имаме писмо от ЕК, че те нямат повече въпроси и че нашите данни са приети", коментира Коцева. По въпросите на бюджетния дефицит Евростат провежда регулярни мисии в страната вече няколко години. По думите й проверката март 2008 г. е завършила с положителна оценка. До седмица ще стартира и интернет сайт на преброяването, допълва в интервюто Коцева.

63 процента от столичани одобряват идеята на държавните институции да бъдат отпускани средства само при реформи в сферите, за които отговарят, пише "Класа". Данните са от експресно проучване на НЦИОМ, проведено на 8 и 9 юни в София. 58 на сто приемат, че държавният бюджет се нуждае от актуализация, а само 6 на сто мислят, че изменения не са необходими. Повече от една трета (36 процента) се затрудняват в преценките си за необходимостта от актуализация. 32 на сто от участвалите в допитването оценяват актуализацията като закъсняла, а 26 на сто като навременна. Най-често като закъсняла я определят хора с ръководни позиции в частния сектор.

42,4 процента спад при новите автомобили, сочат статистическите данни на Асоциацията на автомобилните производители, цитирани в "24 часа". Само 7165 нови автомобили, камиони и автобуси са били продадени от нахалната на годината до сега. Тази година година продажбите са по-малко от 2004 г., когато бройката е била 8353, но пък има леко раздвижване на пазара, уточнява изданието.

"Около 20 големи болници в страната масово пускат персонала си в отпуск след 1 юли, за да вържат бюджета", е водещата тема на "24 часа". От юли им плащат според лимит със 17 процента по-малко. Сред най-засегнатите са ВМА, "Св. Георги" в Пловдив, болниците в Шумен и Пловдив. Причината за масовата болнична ваканция е, че здравната каса е платила изработеното едва до края на март, а и от следващия месец ще бъдат въведени строги лимити, уточнява изданието.

НЗОК е внесла предложение да бъдат отпуснати 220 млн. лв. допълнително за здравеопазване. От тях 200 млн. ще са за болниците, а 20 млн. и още 7 млн. от икономии ще са за лекарства, се допълва в публикацията. По думите на директора на НЗОК Нели Нешева миналата година касата им е плащала средно на месец по 90 млн. лв., а за март са отчетени 107 млн. Преразходите над лимита няма да се плащат след 1 юли. Скоро започват и преговори с БЛС по Националния рамков договор за 2011 г. Около една трета от клиниките във ВМА излизат в отпуск след 1 юли. Сред тях са хирургията и психиатрията, допълва изданието.

Болниците ще си получат изразходваните пари, но само за първите месеци на годината. Половинчатите решения в сферата на  здравеопазването отлагат реформата далеч в бъдещето, пише под глава "Пари", цитирайки председателя на БЛС Цветан Райчинов.

Цигари, произведени най-малко преди 7 г., тровят българския пушач след драстичното вдигане на акциза на тютюна от 1 януари тази година Това показва разследване на "24 часа" на черния пазар. Става дума за сръбската марка "Фаст", разпространена в Хасково преди месец и половина, уточнява изданието.

ГЕРБ заплаши да спре парите на тютюнопроизводителите, ако те изпълнят заканата си да протестират и да преминат в гладна стачка заради намалените субсидии за тях, пише "Дума" на първа страница. Това обявили председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева и ресорният министър Мирослав Найденов. "ГЕРБ може да преразгледа позицията си за отпускането на 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите", заявила Танева. Преди ден Найденов каза, че не могат да бъдат отпуснати допълнителни субсидии за тютюнопроизводителите въпреки техните искания, тъй като отпуснатите вече 116 млн. лева са таванът на разрешените от ЕК.    Под глава "Атака" цитира министъра на земеделието Мирослав Найденов, който заподозрял ДПС и БСП, че стоят зад протестите на тютюнопроизводителите.

Ден след като орязаха служебния си транспорт с 500 000 лв., депутатите намалиха с 15 процента държавната субсидия за партиите, пише "Труд". Предложената от управляващите антикризисна мярка ще икономиса на бюджета 7,5 млн. лв. и към касите на формациите ще потеглят "само" 43,2 млн. лв.

"Няма да се сърдите - ще отбележа рождения си ден скромно, ще черпя само по един бонбон. Криза е", цитира "Труд" Бойко Борисов. В типичния си стил премиерът поканил на парти колегите си от правителството за 51-вия си рожден ден в неделя, разказал министър пред изданието. Шефът на кабинета ще посреща подчинените си в 15 ч в МС. Преди това Борисов ще обядва с най-видния гост за празника си - италианския премиер Силвио Берлускони. Двамата ще открият паметник на Джузепе Гарибалди на едноименния площад в София. Берлускони ще остане в София само 3 часа и няма да уважи премиерския купон на "Дондуков" 1, отбелязва изданието. 

"Ще изгоним строител, които залага цени "на минус", за да си играе после с държавата", коментира в интервю за "24 часа" министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод предстоящия строеж на отсечка от "Тракия" - Ямбол-Карнобат. По думите му "кризата не е свършила. Зависими сме от външните пазари, а оттам ситуацията е абсолютно непредвидима. Ние паднахме бързо и много. Строителната индустрия сви с 35 процента оборотите, при недвижимите имоти, цените падаха между 20 и 30 процента". "Време е да имаме плажове без чалга и кебапчета. На Запад слагат табела, че са неохраняеми. Така ще запазим и природата", допълва той.

"Танов ще е бушонът в битката между Дянков и Цветанов", казва депутатът от левицата Корнелия Нинова в интервю за "Труд". "Тази битка е странна, защото Дянков, Цветанов и техните лобита се борят кой да овладее контрабандата и кой да я контролира, а не кой да я пресече. Ваньо Танов е бушонът в тази битка. Впечатлена съм от неговото представяне във вътрешната комисия на НС", коментира Нинова.

Спецполицаи направили засада на Росен Петров-Животното на Аспаруховия мост във Варна, пише "Труд". Полицаите инсценирали задръстване и така успели да го заловят. Издирваният от близо година Петров (34 г.) се смяташе за един от основните наркопласьори в столицата. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията през 2003 г. е контролирал кварталите "Младост", "Студентски град", "Слатина", "Дружба" и "Изгрев". През 2007 г. той бил изтласкан и териториите му били заети от други наркоиграчи. Петров бил засечен на Аспаруховия мост във Варна към 19 ч в сряда, след като преди дни полицаи попаднали в дирите му. Той бил обявен за издирване на 24 април м. г. във връзка с повдигнато му обвинение за незаконно притежаване на оръжие.

Срив в локалната мрежа в главния компютърен център на МВР блокира за пореден път системата за издаване на паспорти, както и работата на КАТ, пише "Труд" под глава. За два часа вчера затвориха гишетата в приемните за издаване на лични карти и на Пътна полиция. Около 13,30 ч техническият гаф бе поправен. Проблемът не е в информационната система за документите, нито в която и да е друга система на МВР. Проблемът е в локалната мрежа, в главния компютърен център и е комуникационен - т. е. връзката между сървърите, уточнява изданието.

Името на бизнесдамата Лиляна Танчева, майка на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев, изненадващо изплува във връзка със скандала около лобистката "поправка" в закона за наркотиците, пише "Труд". След заседание на анкетната комисия, която проучва как поправката се е появила в "Държавен вестник" без указ на президента, стана ясно, че депутатът Светли Танчев е в дъното на мистерията, отбелязва "Труд". Изданието припомня, че на 19 март  в "Държавен вестник" бе обнародван текст, приет на 5 март от парламента. Той забранява тотално използването на имена и изображения на наркотици в реклами. На 23 март поправката в закона за наркотиците мистериозно бе обнародвана повторно в "Държавен вестник", но забраната за изображения бе изчезнала.

Под глава "Монитор" отбелязва, че заключението на българските учени от експедиция "Тангра", която е събрала генетични проби от жители на Афганистан и Таджикистан, е, че прабългарите са дошли от Памир, а теорията за славянският ни произход не намира никаква подкрепа при генетичен анализ. Пробите категорично били доказали, че гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Така към езиковите, антропологическите и археологически факти теорията за индоевропейския произход на българите получи подкрепата и на ДНК анализа.

Мъж оцелява по чудо, след като катастрофира и вися 4 дни над Искъра, пишат всички издания. Столичанин оцеля "Кацнал на едно дърво", пише "Труд" по темата. След изпреварване на завой шофьорът загубил контрол над колата и излязъл от пътя. Автомобилът бил смачкан до неузнаваемост, а човекът изпаднал в безсъзнание и така изкарал три дни. След като се съвзел се измъкнал от смачканата кола и плавал 200 метра в реката, където бил намерен от случайно минаващ ВиК служител, уточняват изданията.

Край на телевизора с кинескоп от следващата година, пише "24 часа". Изданието цитира данни на веригата хипермаркети "Технополис", според които телевизорите ще бъдат спрени от производство,тъй като делът им в момента е под 5 процента. Смяната на поколенията при тях била пред завършване. Над 80 процента от новите LCD-та имат цифров тунер за сигнал от мултиплекс. Проучването показва, че ако тенденциите се запазят, до 2012 г. в почти всяко българско домакинство ще има съвременен приемник и няма да се налага да се използват приставки за преобразуване на сигнала от цифров в аналогов. БТА