Вестник Сега

"Критичността към ГЕРБ нараства, но това не снема вината от предишните"

Това казва в интервю социологът Боряна Димитрова. Тя посочва, че неслучайно подкрепата си от ГЕРБ оттеглиха активните, високообразованите, с по-висок социален статус хора от големите градски центрове. Тези, които ясно си дават сметка докъде могат да стигнат нещата, ако не бъдат предприети решителни действия. Но въпреки спада ГЕРБ има все още достатъчно висок кредит на доверие. За това, което може да се роди от политическата апатия, Димитрова изказва две предположения. Първо, ако икономическите проблеми се задълбочат, апатията може да прерасне в нов антиелитаризъм. Второ, нишите, които се отварят вляво и вдясно, могат както да променят траекторията на премиера към президентския пост, за да се отвори път към евентуално коалиционно правителство, така и да катализират раждането на дяснонационалистически блок по италиански пример, но в балкански вариант.

"Доган задушава Борисов в прегръдката си"

Повод за коментара е изявлението на областния лидер на ДПС в Габрово Юсеин Юсеинов, че от всички 7 кандидати за кмет на града най-достойният е Николай Сираков от ГЕРБ. И хората на Ахмед Доган ще застанат именно зад неговата кандидатура. Все още не е ясно дали тази подкрепа е част от сделка между двете партии или компромат. За ДПС подобно сътрудничество няма никакво значение, защото за 20 години електоратът на тази партия свикна да гласува за кого ли не. За ГЕРБ обаче подозренията за връзки са пагубни. И нищо чудно следващия месец рейтингът на партията да падне още повече. Защото българското общество вероятно би погледнало снизходително на някои управленски грешки и недомислия на властта. Но ако усети, че новите са се сдушили със старите, това ще бъде краят.

"2800 служители минават на обучение по усвояване на европари"

Поне 2800 служители от областните и общинските администрации ще минат през обучение по усвояване на евросредства до края на годината, обяви министърът по европейските фондове Томислав Дончев. Вчера той отговори на въпроси на червени депутати за административния капацитет и готовността на държавата да съфинансира европроекти на общините. Дончев уточни, че обучението е по проект за укрепване на капацитета на местните власти за усвояване на пари от структурните и кохезионния фонд.

"Заради топлофикациите всички българи ще плащат по-скъп ток"

Намерението на държавата да натовари всички потребители на ток с по-високи цени, за да спаси от фалит топлофикациите, предизвика вчера скандал по време на обществено обсъждане на новите цени на парното в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). ЕРП-тата разпространиха остри протестни писма срещу ценовия натиск, на който са подложени. Само 13% от населението в страната е топлофицирано, и то най-вече в София и Пловдив. Скандалът тръгна след реплика на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, че комисията ще се опита да помогне на топлофикациите, като от 1 юли увеличи изкупната цена на тока, който те продават на НЕК. Държавата се кани да увеличи и цената на тока, който ЕРП-тата купуват от НЕК със 7%, а на преноса му - с близо 40%. На ЕРП-тата обаче се разрешава да сложат надценка от 1-2%.

"МВР дължи милиони обезщетения на напускащи служители поради пенсиониране и съкращения"

Това призна вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пред парламента. Така той обясни защо разходите на ведомството се запазват в актуализацията на държавния бюджет. В момента при напускането на системата на хората с максимален стаж и навършени години за пенсия се броят 20 брутни заплати. Изплащат се и всички неизползвани отпуски. Според шефовете на силовото ведомство при тях свиването на щата ще стане чрез пенсиониране на служители. Цветанов се обяви вчера и за запазване на бюджета на ДАНС, за който е предвидено намаление с 20%.

Вестник Новинар

"Цецо и Симо били приятели, говорели си всеки ден"

Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков са в прекрасни отношения и си говорят постоянно. Те заявиха това пред медиите, след като бяха изслушани от депутатите по време на вчерашния парламентарен контрол. В началото на седмицата в телевизионни интервюта финансовият министър Дянков и вътрешният Цветанов направиха изявления, които бяха изтълкувани като знак за тежък конфликт между двамата във връзка с борбата с контрабандата. Вчера обаче и двамата направиха всичко възможно да убедят околните, че напрежение между тях няма.

Вестник Труд

В интервю доц. д-р Алиосман Имамов, заместник-председател на ДПС по икономическите въпроси, посочва: "Многократно сме заявявали, че сме готови да участваме в национален експертен и политически консенсус по мерките за преодоляване на кризата. Съгласуването на промените в тристранния съвет е добър ход, но в никакъв случай не означава, че е постигнат подобен консенсус. Ако се обединят усилията на всички партии, всяка от тях ще поеме своята част от отговорността за мерките против кризата. Оттук нататък цената на неизбежните реформи непрекъснато ще расте. И ако управляващите не потърсят политически и експертен консенсус, няма да могат да избегнат високата политическа цена, която трябва да платят", предупреждава Имамов.

"268 жалби срещу правителството"

Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси в парламента е получила 747 сигнала от август 2009 до май 2010 г. Това стана ясно от доклада й, подписан от шефа Димо Гяуров. От сигналите 278 се прекратяват заради липса на данни за корупция или се отнасят до други институции. Жалбите срещу кабинета и другите органи на изпълнителната власт са 268, а срещу местни администрации - 136. Около 70 от тези случаи са се оказали основателни.

„Отказваме се от "Бургас-Александруполис"

България се отказва от строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис". Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците на страните от ЕС вчера. Причините са няколко, обясни Борисов. Първо, проектът не е желан от жителите на Бургаския регион. Освен това трасето трябвало да мине през зони от "Натура 2000". Имало и опасност да стане инцидент като този в Мексиканския залив. По същия начин стои въпросът с АЕЦ "Белене", добави премиерът. По думите му той може да се обсъжда едва когато стане ясно колко ще струва и като се намери инвеститор. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е заявил пред журналисти, че Министерският съвет не е вземал решение за спирането на никой от двата енергийни проекта.

Вестник 24 часа

От правителствения пресцентър са съобщили, че премиерът е говорил за петролопровода "Бургас-Александруполис" в отговор на въпрос на посланика на Република Гърция в България н. пр. Магдалини Куманаку. Борисов обаче казал още, че България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода върху околната среда. Към момента ни страната не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта. "Поредното безумно лично решение на премиера е част от постоянно генерирания хаос в България", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. "Искам да похваля премиера за това решение", реагира лидерът на СДС Мартин Димитров, който е отколешен противник на двата проекта. (БТА)