Вестник Сега

"Хората вече масово "пазаруват" стаж, за да изпреварят промените"

Въпреки идеята пенсионната реформа да стимулира по-дългото оставане на хората на пазара на труда, промените на практика ще засегнат най-тежко тези, които имат достатъчно стаж, но не им достигат години за пенсия, научило изданието. И от социалното министерство, и от НОИ признават, че всички, които не са изпълнили условията за пенсиониране, ще бъдат засегнати от новия ред за достъп до пенсия.

"Отварят се 190 млн. дупка в бюджета на НОИ"

Заради недобрата събираемост на приходите НОИ може да приключи годината с непредвиден дефицит от 170 млн. - 190 млн. лв. Това нямало да засегне изплащането на пенсиите, които се гарантират от бюджета, гарантирала управителят на НОИ Христина Митрева, уточнява изданието.

"МВР няма нужда от "железни" доказателства, а от "железни" съдии"

Коментар на бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. По думите му "липсата на доказателства се компенсира с натиск върху съдиите. Пример е телефонното предупреждение на шефа на ДАНС, оправено към председателя на Софийския апелативен съд 15 минути преди гледане на дело за мярка за неотклонение на лица. С идеята си за извънреден съд г-н Цветанов компенсира неспособността си да събере "железни доказателства" с назначаването на "железни съдии" по негов вкус. Истината е, че липсва желание за истинска реформа в системата на МВР".

Вестник Дума

"БСП иска консултации за излизане от кризата"

Според челото лидерът на социалистите Сергей Станишев настоя спешно да бъде обсъдена широко и подготовката на бюджета за идната година. По думите на Станишев, ако не се направи нещо скоро, ще се стигне много по-скоро до "финал на това управление". Чрез актуализацията на бюджета просто се узаконява харченето на резерва, натрупан от предишното правителство, уточнява изданието.

"Грешките на това правителство ще имат тежки последици"

Коментарът на Симеон Николов, директор на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. По думите трите енергийни проекта в този момент са от голяма важност и ако някой от тях отпадне ще е грешка за бъдещето на страната. "Тогава ще стигнем до неща, които ще бъдат коментирани след 20, след 30 години, но тогава ще бъде късно. Дори и да бъде хвърлена вината върху виновниците, вече ще е късно и да се поправят щетите. А и евентуално да им се потърси отговорност. Ще се съсипе бъдещето на нашите деца и внуци както и бъдещето на държавата. Защото това са проекти, които ни дават огромни възможности. А ако се провалят, рискуваме да се превърнем в една нищо незначеща периферия, още повече след като Турция и Сърбия станат членове на ЕС. Но за съжаление това са отговорностите на всеки управляващ", добавя Николов.

Вестник Стандарт

"Отлагат задължителната забавачка с 1 г."

Този септември няма да има задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните малчугани. Отлагането е заради липсата на свободни места в градините в повечето големи градове. С отмяната на задължителната забавачка отпада и глобата от 200 до 5000 лева за родителите, които не пускат хлапето си на детска градина. Най-вероятно задължителната забавачка ще влезе в сила след една година, уточнява изданието.

За да осигурят повече места за малчуганите в ясли и детски градини, от общината предвиждат бивши частни училища в София да станат детски градини.

Вестник Монитор

"Тръгват внезапни проверки по плажовете"

Проверките ще бъдат изненадващи, непланирани, ще се извършват от комисии, чийто състав непрекъснато ще бъде променян и ще продължат до края на летния сезон", казал строителният министър Росен Плевнелиев, цитиран в изданието.

Вестник Труд

"Неизвестно количество фалшив прах за пране от марките "Ариел", "Савекс" и "Бонукс", от добавката "Калгон" и от шампоана против пърхот "Хед енд шолдърс" са стигнали до рафтовете на магазините"

Бандата производители на ментета е разбита в Хасково. Арестувани са петима мъже, пълнили кутии и шишета с готварска сол и карбонат, от които дрехите побеляват, а косата пада, уточнява изданието.

"Бойко Борисов: Догодина - няма да свалям пенсии и заплати... Няма да вдигам данъци... Обещано"

Така той отговори на обвинението на соцлидера Сергей Станишев, че актуализацията на бюджета е признание за провала на финансовата политика, уточнява изданието.

"77 плажа са опасни за къпане"

Според регистрите в България има общо 209 морски плажа. В момента от тях на концесия са отдадени 67, а 45 са на краткосрочен наем. Други 20 няма да се отдават, тъй като са във военни обекти, резервати или свлачищни райони. Останалите 77 ще останат безнадзорни, но ще им бъдат поставени общо 200 предупредителни табели, уточнява изданието.

"Не достигат спасители на морето"

Според специалиста по водно спасяване към БЧК Лаврентий Силов кризата със спасителите ще е актуална и тази година.

"Европа ни пише шест минус за чистотата на водата по Черноморието"

Причината е Южният плаж във Варна, който не отговаря на минималните европейски изисквания за чистотата на водата за къпане. Това се посочвало в годишния доклад на ЕК по темата.

"Посолството на САЩ у нас обяви, че не разполага с информация да се обсъжда временно облекчаване на визовия режим за българи"

Преди това евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев се бе похвалил, че конгресмени от Флорида му обещали да предложат "гратисен период" от една година без US визи, уточнява изданието.

"Данъци да плащат, а да гласуват - не?!"

Интервю с Ремзи Осман, зам.-шефа на ДПС и член на комисията за изработване на изборен кодекс. Той посочва, че "таванът за финансиране на партиите и коалициите трябва да е еднакъв. Колеги развиваха тезата, че предизборната кампания на коалицията е по-скъпа и трябвало да има възможност за по-висок таван за тях - смешно е. Не може за партията да е по-малко - излишно и несправедливо е".

Вестник Новинар

"МВР си взе "Спартак" от Алексей Петров"

37 000 лв. на месец ще е наемът, ако фирмите не се изнесат до края на месеца. МВР е изпратило 11 нотариални покани на физически и юридически лица да освободят терена на спортния комплекс. Сред собствениците на фирмите, които ще трябва да се изнесат от комплекса до месец, са - Момчил Кръстев, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера. Те бяха задържани в акция "Октопод" заедно с бившата барета и служител в ДАНС Алексей Петров-Трактора, уточнява изданието.

"ЧЕЗ: нямаме хонорари по 600 лв. на час"

Компанията майка - ЧЕЗ настоя за разсекретяване на доклада, който не били виждали, уточнява изданието.

"България е държава с икономика от средна величина, така че дори и кризата се развива на скромни равнища"

Това коментира Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания, в интервю. По думите му много държави биха искали да имат нашите показатели в момента - с дефицит едва от 4 процента. "Да, той наистина надмина 3 на сто, изискани от еврозоната, но повечето страни в ЕС в момента имат дефицит над 4, над 5 и даже над 10 процента", добавя Фуентес. Според него България е така затегнала колана, че не знае как ще издържим - "редукцията на бюджета ви е между 20 и 30 на сто. Дори в образованието и в здравеопазването, където разходите не трябва да се свиват много. Тоест страната има да съкращава съвсем малкия си дефицит, но според мен трябва да го прави, уважавайки социалните придобивки на населението", коментира той.

Вестник 24 часа

"Проверка на комисарите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) дали нямат конфликт на интереси започва инспекторатът на Министерския съвет"

Ще се проверяват и сегашните и бившите комисари. Повод за акцията са оправданията на трите енергоразпределителни дружества, че аутсорсването на дейности е било одобрено от държавата в лицето на ДКЕВР, уточнява изданието.

"ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН бяха уличени с регулаторен одит от ДКЕВР, че плащат огромни хонорари на свързани фирми и на майките си за дейности и консултантски услуги"

Енергийните фирми са обяснили, че още през 2006 г. комисарите са им разрешили да изнесат част от дейностите си към външни изпълнители, добавя вестникът.

"Първанов и работодатели: Краят на кризата не се вижда"

Това е становището, около което са се обединили президентът Георги Първанов и председателите на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът на индустриалния капитал Божидар Данев, Цветан Симеонав и Васил Велев, уточнява изданието. (БТА)