Пиронкова заби пирон на "Уимбълдън", пише на челна страница "24 часа". 22-годишната Цветана Пиронкова се класира за полуфинала на най-престижния турнир по тенис в света. Тя "прегази" за 84 мин. петкратната шампионка в Лондон и номер две в света Винъс Уилямс с 6:2, 6:3. Темата е водеща и за "Дневник".

Закова ги, пише "Стандарт", Браво, Цвети, добавя на първа страница "Труд". "Моята мечта се сбъдна!" С тези думи Пиронкова е обрисувала подвига си, добавя изданието. 

"Унижават фирми с 300 м. опашка, пише под глава "24 часа". Хиляди чакат по 5 часа пред Агенцията по вписвания, за да подадат финансовите отчети на фирмите си. Крайният срок е днес, а глобата, която НАП налага за забавилите се, е между 2 000 до 3 000 лв. "Това е безобразие. Подаваме едни и същи документи веднъж в НАП, после и в агенцията. Защо институциите не си разменят данните, а ни карат да висим по опашки и да плащаме двойно", коментират хората.

СДС предложи да отпадне подаването в агенцията, уточнява изданието. Анастас Георгиев и Боян Терзиев от Агенцията по вписвания, коментират в интервю за "24 часа", необходимостта от регулиране на сроковете за подаване на заявления. По думите им в Агенцията на ден се пускат по 22 000 заявления, добавя "24 часа".

Болници точат НЗОК с операции на кило, съобщава "Монитор". 50 процента от стентовете на сърдечноболните са поставени ненужно. Това показва проверка на агенция "Медицински одит", извършена в 20 болници от цялата страна, уточнява вестникът. В следващата седмица здравните инспектори ще влязат още в Правителствена болница, в "Пирогов" и "Св. Екатерина", за да оценят качеството на инвазивното кардиолечение у нас, пише "Монитор".

"Монитор" пише още, че лечебниците икономисват от докторски заплати. 20 процента се намаляват цените на всички клинични пътеки. Парите не покриват разходите по лечението и единствената икономия, която може да се направи е от лекарските заплати. Това е коментарът на шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов по повод предстоящото намаляване на бюджета на болниците с една пета, уточнява "Монитор".

БЛС установи липси от бюджета на НЗОК за 455 млн.лв. Лекарите ще сезират прокуратурата и европейските институции по случая, съобщава "Класа". Към 31 декември 2009 г. приходите на НЗОК от здравни осигуровки са близа 2,4 млрд. лв., като от тях са изразходени 1,7 млрд. Това е съобщил председателят на съюза Цветан Райчинов, уточнява изданието.

Здравната политика е геноцид, спрямо лекари и пациенти, пише по темата "Дума".

В интервю за "Дума" Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламента и шеф на здравната комисия, съобщава, че догодина ще се направят големи реформи. "Електронното здравеопазване ще спре краденето... Осигуровките за пенсионери, социално слаби, студенти няма да отиват в частните фондове", добавя той.

БСП и СДС, независимо една от друга, обвиниха ГЕРБ в системно внасяне и гласуване на лобиски промени в закони, съобщава "Труд". Поводът е Законът за собствеността и използването на земеделски земи, който според БСП и СДС нарушава гарантираното в конституцията право на частна собственост, добавя "24 часа".

"Моята политика не е даваш - получаваш" е заглавието на интервю с лидера на "Атака" Волен Сидеров в "Труд".

Според данни на "Булстат" къмпингите ни са най-зле в Европа, пише "24 часа". България е и с най-слабата посещаемост. За цялата 2008 г., откогато са данните, нощувките на къмпинг в страната са едва 68 000. Това означава, че 0,4 процента от нощувките на туристи по българските курорти са осъществени в къмпинги, уточнява изданието.

36 лв. струва нощувката на палатка, а 2000 лв. сезонът с каравана, продължава по темата "24 часа". Десетина са къмпингите по южното черноморие. Най-много са край Созопол, останалите са в община Царево. Повечето от тях са със стари бази и никой от сегашните им собственици не е инвестирал в тях в последните 20 години, уточнява изданието.

При скок на топлинната енергия в София с 18,6 процента, токът само с 1,88 на сто, клиентите на прано вече започват да правят сметки кое им е по-изгодни, съобщава "24 часа". За изданието експерти са направили изчисления колко ще струва зимата с ток и парно в София. За тричленно семейство, което живее в апартамент от 60 кв. м., през лятото средната сума е 40 лв. - зимата, през най-студените месеци - тя скача до 150 лв., сочат данните.

Осем вида цени в сметките ни за ток, вместо досегашните пет, пише по темата "Труд". Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда поскъпване на тока средно с 1,88 процента при ЧЕЗ, с 1,39 при ЕВН и 1,86 процента при Е.ОН, уточнява изданието.

"Гогов: защо гледате само газа, вижте и бензина", пише "24 часа". "Не знам дали сте си направили труда да погледнете колко струва днес бензина. Той е на нивото, на което бе, когато петролът беше 147  долара за барел. Някой нещо да каже по този въпрос?", коментирал пред Би Ти Ви шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран в "24 часа".

"Скокът на газа е пълна мъгла", е заглавието на анализа на  Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), за "24 часа". Природният газ поскъпва с 24,63 процента от 1 юли. "Няма отговор какво се крие зад тази цифра. Голяма част от поскъпването се дължи на цената на входа на тръбата в България - над половината от тези 24,63 процента. Измежду редовете на изявленията от ДКЕВР лъснаха промени в анексиите за доставка на природен газ у нас. Останалото поскъпване - около 10-11 процента, е от скока на долара. Как при два пъти по-голямо потребление второ и трето тримесечие миналата година - над 700 млн. куб. м газ и сега съответно по 400 млн. куб. м газ за второ и трето тримесечие, цената на входа се увеличава?!", гласи коментарът в изданието. Фирми започват протести за газа, съобщава "Труд".

Губим по 100 млн. евро годишно от липса на контейнерни терминали Проектирането на съоръженията във Варна и Бургас ще започне през септември, твърдят от транспортното министерство, съобщава на първа страница "Класа". Ако терминалите се изградят в предвидения срок Ц 2015 г., когато се очаква подем на световната икономика, първоначално на двете пристанища ще се разтоварват общо 700 000 TEU (контейнерни единици) годишно, обяснява за изданието Георги Вълков, експерт по пристанищни съоръжения и член на професионалните организации на инженерите КИИП (България) и Ordre des ingeneurs du Qebec (Канада).

Министерствата плащат много по-скъпи мобилни разговори. Шест министерства не са предоговаряли условията по използваните от тях мобилни комуникации от пет години насам и са заобиколили Закона за обществените поръчки. Така данъкоплатците плащат няколко пъти по-скъпо за телефонните разговори на чиновниците, пише под глава "Пари".

"Май има сценарий за съсипване на държавата. Главният приносител на тези идеи е министър Симеон Дянков, но участват и други членове на правителството", коментира вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов пред агенция Блиц, цитирано в "Дума".

БДЖ губи 70 хил.лв. от гръцките стачки, съобщава "Монитор". Гърция се е превърна в много рисково направление, коментира за изданието Стефчо Събчев, директор "Пътнически превози" в БДЖ.  По думите му нестабилното положение в страната е причина дружеството да губи пари, тъй като не могат да се възстановят загубите от отменените влакове. Според директорът на БДЖ Пенчо Попов от началото на годината до сега е имало 10 стачки, заради които се спира движението на влаковете. Само от върнатите билети пропуснатите ползи са за около 20 000 лв., уточнява той.

В интервю за "Монитор" транспортният министър Александър Цветков съобщава, че и в нашите влакове "ще се сърфира в интернет". По думите му до края на годината 20 гари ще предлагат bезплатен безжичен интернет, а също и в някои от бързите влакове.

Най-богатият българин с най-ниска цена за"Тракия", отбелязва "24 часа". 175 млн. лв. без ДДС поиска сдружението "Тркия IV" за строежа на 47,7-километровият лот от Ямбол до Карнобат на магистралата. В консорциума основният играч е "Холдинг пътища" на бизнесмена Васил Божков, който преди време бе определен като най-богатият българин в полското списание "Впрост", уточнява изданието.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов поиска мюсюлманките да се снимат за новите документи за самоличност забулени, без да показват ушите и косата си, каквото е изискването на закона за документите за самоличност, съобщава "Труд" на първа страница.Дъбов е изпратил молба с искането си до Областната дирекция на МВР. Според него изискванията за снимките с биометрични данни противоречат на ислямския канон, тъй като мюсюлманките могат да разголват само лицето и ръцете до китките, уточнява изданието.

"Принадлежността към дадена религия не дава право да се нарушават закони, заяви Десислав Чулаков от "Атака", пише под глава "Атака".

"Мюфтиите пак подклаждат спора за забрадките в паспортите. Преди 8 години съдът реши, че изискванията на МВР не нарушават религиозните права на мюсюлманките", допълва по темата "Сега" на първа страница.

Йордан Лечков пак е кмет на Сливен. "Демокрацията явно е жива", казал той, след като Бургаският апелативен съд реши да го върне на поста му, пише "Труд". Лечков бе временно отстранен в средата на април по искане на окръжната прокуратура, след като му бяха повдигнати 7 обвинения - за злоупотреба със служебно положение и нецелево харчене на пари от бюджета, пише изданието.

Арестуваха бивш политик за отклоняване на над 2 млн. лв., съобщава "Сега". Доскорошният зам.-шеф на партията "Движение за социален хуманизъм" Ивайло Зартов бе арестуван в по разпореждане на прокуратурата. Обвинен е за източването на над два милиона лева, с които е трябвало да бъде построено вилното селище "Инглиш вилидж" край село Димчево, уточнява изданието.

Само 1 от 9000 души в затвора лежи за подкуп, казва шефа на затворите Петър Василев в интервю за "24 часа". По думите му сега мафията си има едно управление зад решетките, второ в сянка трето, което оперативно работи навън. Лишените от свобода в страната са 9425. От тях около 4000 са осъдени по няколко текста от Наказателния кодекс. За организиране и водене на престъпна група - 153-ма, за отвличане 72-ма, трафик на хора 64, за пране на пари 43... Най-голяма е групата на извършителите на користни престъпления като кражби, измами, рекет- общо 4176. За подкуп има 1, добавя той. БТА