"Ген. Ваньо Танов уволни Лъчезар Иванов", акцентира "Труд". Началникът на митниците ген. Ваньо Танов реши съдбата на заместник-председателя на парламента Лъчезар Иванов, като даде интервю за Нова телевизия. В изявата си бившият антимафиот номер едно разкри, че ръководителят на столичните ГЕРБ-ери е ходатайствал Сергей Бранков да бъде назначен за шеф на митница Калотина. А Лъчезар Иванов се бе обадил на репортерка на Нова телевизия, за да спре репортажа именно за къщата на Бранков. След интервюто на Танов заместник-шефът на парламента подаде оставка - не само от парламента, но и като шеф на столичните ГЕРБ-ери.

"При мен приятелства няма, затова ще подпиша оставката на г-н Лъчезар Иванов от парламента и като председател на столичната организация", цитира "Труд" позицията на Бойко Борисов. Премиерът уточни, че Иванов няма да бъде изключен от партията и ще остане депутат.

Пред "24 часа" председателят на парламента Цецка Цачева определи оставката на Лъчезар Иванов като "достойно поведение", доказващо новия стил на работа на управляващото мнозинство - "тогава, когато някой е съгрешил, да не се разпъват чадъри върху него, за да няма завоалиране на случаите, а действително да се носи политическа отговорност".

"Осъзна грешката си и е естествено, че той самият стигна до този извод след разговорите, които бяха проведени с премиера и с мен, и естествено, че не трябва да допускаме такива поведения", коментира за "24 часа" вицепремиерът Цветан Цветанов. По думите му Иванов не е искал действията му да влияят на имиджа на ГЕРБ и парламента.

"Когато в управлението показваш огромно самочувствие, без то да е стъпило върху кой знае какви постижения, много бързо губиш ориентация в реалността", коментира за "24 часа" политологът Евгений Дайнов. За онези, които не постигат резултати, след главозамайването идва нахалството, а след него - нарушаването на правилата в интерес на себе си или на техните приятели. Ако правителството иска отново да бъде възприемано сериозно, нека незабавно изпълни ангажимента си за нулева толерантност към нарушителите на правилата, призовава авторът.

"Конституцията едва ли ще бъде променена в това НС", е коментарът в "Сега". Припомня се, че конституцията ни на 12 юли ще навърши 19 години. Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова обяви, че ГЕРБ-ерите усилено работят върху промени в основния закон, свързани с готвения избирателен кодекс и със съдебната реформа. Идеите на ГЕРБ бяха посрещнати нееднозначно от почти всички парламентарни групи. БСП винаги са били най-консервативната партия, когато става дума за промени в конституцията. От ДПС смятат, че поправките подлежат на дебат. От "Синята коалиция" пък заявиха, че имат достатъчно собствени идеи за промени. В разпадналата се ПГ на РЗС са категорични, че не биха подкрепили козметични промени в конституцията. "Атака" гласува за всичко, което предлагат ГЕРБ-ерите. При по-активен диалог с партиите в парламента ГЕРБ вероятно биха успели да намерят подкрепа за промените дори и сред опозицията. Диалогът обаче никога не е бил най-силната страна в политическата характеристика на ГЕРБ.

"Прокуратурата: Станишев скоро ще стане обвиняем", отбелязва "Труд". Скоро срещу лидера на БСП Сергей Станишев ще бъде повдигнато обвинение. Това заяви вчера пред журналисти главният прокурор Борис Велчев. Бившият премиер ще отговаря пред закона за изчезналите доклади на ДАНС от канцеларията на Министерския съвет. Месец след встъпването си в длъжност премиерът Бойко Борисов сезира магистратите за липсата на 11 доклада от спецагенцията, които са били предадени на предшественика му. Проверката на магистратите показала, че в шест от документите не се съдържала класифицирана информация. Очаква се срещу Станишев да бъде повдигнато обвинение за неправилно боравене и съхранение на секретни документи. Софийската районна прокуратура е възобновила разследването за смъртта на Ахмед Емин, бивш шеф на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщи още Велчев.

Седем души са задържани при полицейската операция "Огнярите", която се проведе във Враца, информира "Земя". Арестувани са четирима митничари, които трябвало да изгорят около 3000 мастербокса цигари с изтекъл бандерол, но си прибрали над 3 хиляди стека. В рамките на акцията са задържани и трима служители на пловдивска фирма, които също участвали в отклоняването на цигарите. Сред задържаните е бивш началник на "Криминална полиция" в Пловдив, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Няколко служби проверяват защо газът ни е скъп", съобщава "Труд". Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да обясни в срок до една седмица защо цените на природния газ на вътрешния ни пазар са толкова високи. Премиерът Бойко Борисов заяви това вчера, като подчерта, че е важно въпросът да се изясни. "Поръчал съм доклад за следващия четвъртък и ДКЕВР и още няколко служби работят по него", поясни той. "Нямаме 280 млн. евро за първия реактор на АЕЦ "Белене" в бюджета и държавата няма да осигури това плащане", заяви вчера финансовият министър Симеон Дянков. От НЕК уточниха, че до края на годината няма да се наложи плащане на такава сума. Парите ще се търсят като фирмен заем, а не от бюджета.

"Първанов: Проверете посредниците докрай", продължава по темата "24 часа". Президентът Георги Първанов подкрепи премиера Бойко Борисов за проверката на газовите посредници вчера. "Апелирам към правителството и минстър-председателя проверката за печалбата на газовите посредници да бъде доведена докрай и резултатите да бъдат обявени публично, за да се види колко са спечелили посредниците за сметка на българския потребител." Президентът припомни, че от години настоява да се реши въпросът с посредниците по тръбата, защото бил убеден, че без тях цената на газа щяла да падне за българските потребители. Първанов бил удовлетворен от това, че оставаме в "Южен поток" и се ускорява работата по него. Държавният глава бил доволен и от потвърдените ангажименти за АЕЦ "Белене".

"В домовете газът стига с надценка 25 до 50%", посочва в интервю за "24 часа" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той отбелязва: "Ние виждаме цените, когато посредниците ги дадат на "Булгаргаз", преди това не знаем какви са". Трайков пояснява, че газоразпределителните компании продават на клиентите на регулирани цени. И тук се получава голямата надценка, тя е 25-50% за различните градове. Затова е поискано от ДКЕВР да се вгледат по-внимателно в нея и да представят анализ. Съществената разлика се получава в крайната отсечка, при газоразпределителните компании. По-голямата част или поне половината са собственост на "Газпром", допълва министърът. Дянков настоява за одит на всички газови дружества за всичко.

"Подписваме пътната карта за "Южен поток" на 16 юли", съобщава "Монитор". В нея ще бъдат очертани всички въпроси, които следва да бъдат решени оттук нататък между България и Русия, като създаването на проектната компания, извършване на предпроектното проучване и др. Това обяви вчера първият руски вицепремиер Виктор Зубков. От българското министерство на икономиката и енергетиката уточниха, че през тази седмица пътната карта ще бъде обсъдена на експертно ниво.

"Газ срещу АЕЦ е опасна игра", предупреждава Валентин Кънев, изпълнителен директор на Черноморската и балканска петролно-газова асоциация. В публикация за "Стандарт" той отбелязва, че цената на газа и преговорите с "Газпром" не трябва  в никакъв случай да влизат в други пазарлъци. Беше казано, че през 2006 г. правителството е приело стъпаловидно увеличаване заради другите енергийни проекти между Русия и България. Такова нещо не трябва да се повтаря. В крайна сметка цената може да зависи и от други неща, а не само от единствения доставчик. Според Кънев е много важно в момента да се мисли за диверсификацията, а не само за изваждане на посредниците. Да не се окаже, че последното е само разменна монета.

"Дянков обеща да вмести дефицита в рамките на разрешеното от ЕС", информира "Сега". Часове след като Еврокомисията даде на България изключително кратки срокове за свиване на бюджетния дефицит до разрашените 3%, финансовият министър Симеон Дянков обеща страната ни да се вмести в изискването на ЕС. Той обаче не  обясни как ще стане това. Само допълни, че ведомството му вече е готово с макрорамката на бюджет 2011, и тя скоро ще бъде представена в Брюксел.

"Банките длъжни отрано да казват лихвите", пише на първа страница "Труд". Банките ще са длъжни навреме да уведомяват клиентите си за промени в лихвите по депозитите и кредитите, които са изтеглили. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които правителството прие вчера. Кредитополучателите ще се уведомяват и за промени в общите разходи по теглените от тях заеми. Трезорите ще пращат информацията и в писмен вид или на друг траен носител, гласят изискванията.

"Само с приказки енергийна  сигурност няма", заявява в интервю за "Труд" посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той посочва, че би искал да разбере какви са резултатите от руско-българските преговори. "Въпросът ми към министър Трайчо Трайков и премиера Бойко Борисов е: какво стана с диверсификацията на източниците и доставките на енергия. Кабинетът "Борисов" е на власт вече цяла година, аз съм тук от 6 месеца. През това време чух много приказки за диверсификация и прозрачност. Какви стъпки предприехте, за да не бъде България зависима само от един източник на енергия? България има и ще продължава да има важни енергийни отношения с Русия. Но трябва да се помисли за енергийното бъдеще на страната ви - за надеждни енергийни източници, многобройни източници. Изборът ви е стратегически." БТА