В интервю за "24 часа" Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд, коментира поправките в Закона за обществените поръчки, които задължават съда да решава споровете за тях за един месец. Според Пенчев очевидно са нужни промени в закони, за да е ВАС нормално натоварен и да гледа делата в нормално бързи срокове. А не да действа като отряд за бързо реагиране. Един Върховен съд не е бойна единица и не може да работи в условията на мобилизация и свръхнапрежение. "Винаги сме проявявали държавническо разбиране - продължава Пенчев, - произнасяли сме се възможно най-бързо по спорове за обществени поръчки, инфраструктурни проекти, финансирани от европейски фондове, за приемането ни в шенгенското пространство. Но не е нормално непрекъснато да полагаме нечовешки усилия, да пренареждаме и пренасочваме други дела, за да приключим навреме обществено значимите." Пенчев посочва още, че за някои ръководители е въпрос на авторитет решенията им да се атакуват пред висши садии. Но парламентът трябва да разбере - искаме да бъдем натоварени с казуси, за които има смисъл да се решават от Върховен съд, а не с всичко, допълва той.

"Оцеляването на синия политически етнос", коментира "Труд". Авторът посочва, че сините са постоянно заети с изчислението от кой момент падането на ГЕРБ ще стане необратимо, но колкото по-пърхащо е поведението им - "Синята коалиция" подкрепя "общата посока", но жонглира с постоянни критики към определени сектори на управлението, толкова повече приличат на партии, спокойни от гарантираната държавна субсидия и минималната избирателна подрепа. Те се крепят на собствен политически етнос. Големият успех в неговата поява е обвързването му с дълбокото чувство на културна погнуса на малки градски групи от ставащото в страната. След неизбежните разочарования на прехода, за да оцелеят, сините следва да се "пренаправят", да намерят нови идеи, да дадт нови причини хората да ги харесват. "Синята коалиция" изглежда готова със своя отговор: много романтика, много история и един цвят. В тази формула има още енергия за политическо оцеляване.

"24 часа" акцентира върху изненадващия обрат в позицията на ГЕРБ относно ветото на президента за отпуските. Късно снощи стана ясно, че управляващите най-вероятно ще подкрепят искането на президента за отмяна на спорните текстове в Кодеска на труда, според които всички натрупани дни отпуск досега трябва да се ползват до края на 2011 г. Миналата седмица социалната комисия отхвърли ветото. До промяна в решението се стигнало след среща на премиера Бойко Борисов с бизнеса. Очаква се текстовете да бъдат коригирани и да има 6-месечно удължаване на срока.

"МВР ще кърпи пътищата с по-тежки глоби за шофьорите", е водещо заглавие в "Сега". МВР предвижда сериозно завишаване на наказанията за шофьорите, които не се съобразяват с ограниченията на скоростта, изпреварват неправилно и не зачитат забраната за употреба на алкохол. Парите от глобите вече ще постъпват в национален фонд и ще отиват за ремонт на пътища. Предстоящите промени в закона за движение по пътищата бяха представени от вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Външно остава без пари през октомври", съобщава "Труд". Парите на МВнР свършват в края на октомври, ако не се затворят мисии в чужбина. Лятната актуализация на държавния бюджет задължи министерството да свие с още 18 млн. лева от вече орязаните си през януари пари - от 122,6 млн. лева на 104,2 млн. лева. Тази икономия не може да бъде постигната без закриване на посолства и рязане на щатове в чужбина. Предложенията на Външно за затваряне на мисии трябва да минат през Съвета по сигурността на Министерския съвет. Очаква се той да се събере до края на седмицата.

"СДС: Не е вярно, че газът ни е по-евтин от този в Евросъюза", пише "Труд". СДС изнесе данни за цените за доставка на природен газ от "Газпром" за ЕС, според които България е плащала по-скъпо от средната цена за страни от съюза. Синият лидер Мартин Димитров показа таблици за 2008 г. на Международната енергийна агенция. Те доказват, че докато в ЕС средната цена на газа е варирала от 319 до 442 долара за 1000 куб. м, то за България по тримесечия тя е била от 345 до 503 долара. Димитров нарече "манипулация" думите на представители на руската страна, че "Газпром" ни продава газ по-евтино. От БСП пък вчера обвиниха ГЕРБ, че за година нищо не са направили в енергетиката.

"БСП дава и Фидосова на етичната комисия", отбелязва "Труд". Да се проведе операция "Герберите", предложи вчера депутатът и член на соцръководството Антон Кутев. От БСП искат имунитетите на Светлин Танчев и Пламен Цеков (ГЕРБ), замесени в лобистката поправка в "Държавен вестник", която разреши изображения на наркотици в реклами, както и на Лъчезар Иванов - за опит за търговия с влияние. Червените искат и оставките на тези депутати от НС. Социалистите ще дадат на етичната комисия и избранници от властта, внасяли лобистки законови текстове. Начело на списъка е шефката на ГЕРБ в парламента Искра Фидосова.

"Борисов взе две оставки за наркопоправката", пише "24 часа". С видимо мнозинство депутатите от ГЕРБ гласуваха вчера следобед оставките на колегите си Светлин Танчев и Пламен Цеков от комисии. До вота се стигна след намесата на премиера. Бойко Борисов изненадващо дойде на заседанието на групата, за да изслуша заедно с депутатите си доклада на временната комисия по скандала с наркопоправката. Дойдох, за да няма съмнения, че когато има лобиране, последиците ще бъдат сурови, обяснил Борисов на своите. "Жертва съм на редица чиновнически грешки", реагира Танчев. "С детектор на лъжата ще докажа, че съм невинен", е заявил Цеков.

"Неевропейци запълват нашата територия", е озаглавено интервюто в "Труд" със социолога Михаил Мирчев, шеф на "АССА-М". Той предупреждава, че ако хората продължат да напускат България, може да паднем под 5 милиона. В европейски и световен мащаб е започнало ново преселение на народите. Има райони в света, в които няма питейна вода, няма елементарни човешки и природни условия. И ако останем 5 милиона, ще означава, че на половината ни територия няма да има население. И този вакуум ще бъде запълнен от неправославни, небългари, неевропейци. Няма да са от Швейцария и от Германия, те ще дойдат от други цивилизации, прогнозира Мирчев.

"Властта отказа да даде енергото на прокурор", информира "Труд". Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е открила особено големи нарушения в електроразпределителните и електроснабдителните фирми. Председателят на комисията Ангел Семерджиев съобщи това вчера, след като на закрито заседание в понеделник е приет окончателният доклад от регулаторния одит. Документът от ревизията е засекретен, тъй като съдържал търговска информация. Докладът от одита не давал основание да се сезира прокуратурата. Той ще й бъде пратен, само ако от там го поискат. Ръководствата на компаниите на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН в България вчера разпространиха писма с възмущение, че резултатът от регулаторния одит ще остане скрит за тях. "Класа" акцентира, че трите електроразпределителни предприятия ще бъдат санкционирани заради нарушенията на лицензите им, които бяха установени по време на одита.

"Работодатели дължат над 300 млн. лева към НОИ", отбелязва "Класа". Това съобщи вчера министърът на труда Тотю Младенов. Той обясни, че въпросните задължения са до 1 юли т. г. и че по тях вече са натрупани лихви от над 100 млн. лева. За по-голяма успеваемост за събиране на задълженията се предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК). В проекта на НК е записано, че три години затвор и 1000 лева глоба застрашават работодател, който има задължения от неплатени вноски към НОИ под прага от 3 хил. лева. При дължими суми над 12 хил. лева работодателят ще се наказва със затвор от 10 години и глоба от 20 хил. лева.

В интервю за "Труд" бившият финансов министър Милен Велчев коментира актуализацията на бюджета. "Единствената полза от актуализацията, която виждам, е, че кабинетът погледна по-реалистично върху приходите. Това, което всички вече го знаехме и преди актуализацията, че събирането на приходи не върви и недостигът ще е повече от 2 млрд. лева, беше официално констатирано от Народното събрание. Нищо повече. Очакванията от актуализацията бяха и разходите да се съобразят с динамиката на приходите. Вместо това по най-парадоксален начин те бяха увеличени. Обяснявам си го с популистки натиск и липса на воля за реформа", казва Милен Велчев.

"ЕС започна наказателна процедура за свъхдефицит", съобщава "Пари". Европейският съюз официално задейства процедура по сврхдефицит срещу България, Дания, Финландия и Кипър. Това стана ясно от срещата на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси, в която участва и българският финансов министър Симеон Дянков. До 13 януари 2011 г. и четирите страни трябва да предприемат мерки за намаляване на бюджетния дефицит до 3%. На България се препоръчва да свие дефицита си с 0,75 процентни пункта до 2011 г.

В интервю за "Сега" Ивайло Калфин - евродепутат, избран от БСП, и заместник-председател на комисията по бюджет в Европарламента, обяснява защо Евростат реши да започне с България проверката на бюджетите, при положение, че ние сме една от страните със сравнително малък дефицит. "21 страни от ЕС имаха дефицит над 3%, но за огромна част от тях не беше започната никаква процедура. Много по-важно е дали вече се предпремат мерки за ограничаване на този дефицит. Всъщност започна процедура за страни, за които се предполага, че не са предпрели мерки за ограничаване на дефицита си. Сред тях е и България. При нас числата не са големи, проблемът е в посоката, в която върви правителството. То би могло да ограничи дефицита за 2011 г. под 3%, но за това трябват две предпоставки. Да вдъхне доверие, че това, което сега каже като бюджет за следващата година, ще се случи. И второ - да покаже как точно тези 3% ще бъдат постигнати", е позицията на Калфин. БТА