Всички издания акцентират върху резултатите от четвъртия годишен доклад за напредъка на страната ни в правосъдието и вътрешните работи, който Европейската комисия обяви. "ЕС ни хвали, хока Румъния", е заглавието на "Труд" по темата. ЕС е готов да окаже братска помощ на България, за да дораснат полицаите, прокурорите и съдиите й до нивото на колегите си в ЕС. "Стандарт" пише "Екшън план заради Брюксел - Бойко даде 3 месеца на министрите да се поправят, депутати без ваканция". "Кабинетът изпълнява препоръките на ЕК", извежда под глава "Класа". "Дневник" пише на първа страница "Отличници" (за премиера Бойко Борисов, главния прокурор борис Велчев, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и Висшия съдебен съвет). "Австрия става гарант на България за европроекти", съобщава под глава "Атака". "Пари" коментира на първа страница: "Не става само с устрем, трябват и реформи".

"24 часа" пише "Европа: Полицаи, прокурори, съдии има да учат". Списъкът на знаковите дела, които евроекспертите следят у нас, за 4 години е набъбнал на 77, допълва изданието. От Брюксел ги избрали сред 500 разследвания, взети на спецотчет. На инспекция в прокуратурата периодично идвали между 5 и 7 души от Еврокомисията, обяснил висш магистрат. Всеки път те си водели бележки, живо се интересували и от отзвука в медиите. Така за последните 2 г. броят на наблюдаваните дела се удвоил. Последни в списъка влезли Красьо Черния, Крокодилите, Наглите и Октопода, уточнява "24 часа".

В интервю в "24 часа" главният прокурор Борис Велчев коментира доклада на ЕК. Според Велчев правителството има основание да се гордее с този доклад. "Поздравявам премиера и министрите на вътрешните работи и правосъдието за усилията им", добавя той. Според главния прокурор критиките на Европа към България са основателни.

Кризата между София и Брюксел отшумява, смята еврокомисарят за реакции при кризи Кристалина Георгиева. В интервю за "Сега" Георгиева коментира, че Комисията отчита факта, че политическата воля се трансформира в съответни действия. Нейният съвет е държавата да се отнася открито към европейските институции и да работи активно в тях. Прогнозата на Георгиева за 2011 г. за нас е "абсолютно критична. Защото, ако не покажем, че сме в състояние да усвояваме с увеличена скорост еврофондовете, се поставяме в неблагоприятно положение спрямо следващия период за финансиране. Тъй като през 2011 г. трябва не само да усвояваме предоставените ни пари, но и да започнем да мислим какво искаме да заявим за следващия финансов хоризонт, чиято подготовка ще започне в Комисията догодина".

Коментарът на  Мартин Карбовски в "Стандарт" по темата гласи "По-твърда ръка или вечна блато". В него той разкрива необходимостта докладът на ЕК да бъде "преведен от сухия език до онова, което се случва в България". Според него това, което се изисква от нас е нов начин на назначаване на магистратите и строго прилагане на наказателни мерки срещу търговията с влияние и корупцията.

Настояваме за изравнени плащания с всички страни от ЕС, казва в интервю за "Класа" Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието и храните. Коментарът на Димитров е по повод дебатите по промяната на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. По думите му позицията на България вече е ясна - в сегашния си вид ОСП е несправедлива към новите държави членки; всички трябва да развиват земеделската си политика при еднакви законови права; директните плащания трябва да си останат първи стълб на ОСП.

Всички издания акцентират върху прогнозата на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, според която природният газ ще поевтинее най-малко с 10 на сто от октомври. При цена сега 542,50 лева за хиляда куб. м без ДДС спадът през есента ще бъде до поне 488,25 лева, пише "Труд". Поевтиняването на синьото гориво ще се отрази благоприятно и върху топлоенергията. Цената на парното в София ще се намали с около 7 процента, или от 93,73 лева сега на 87,17 лева за мегаватчас с ДДС.

Министъра на енергетиката Трайчо Трайков коментира в "24 часа", че няма нужда от притеснения, тъй като пътната карта, която приехме изцяло отговаря на нашите интереси. По думите му в наш интерес е да имаме сигурни доставки на добри цени на газ и възможно най-много транзит през България. "Гледайки това, какво представлява "Южен поток" и темите, по които говорихме за газовите доставки, не виждам никакво противоречие в случая", коментира Трайков.

Енергийните дружества дължат на строителните 100 млн.лв., казва в интервю за "Монитор" Светослав Глосов, председател на камарата на строителите в България. По думите му допреди 2-3 месеца държавните борчове са били около 500 млн. лв. Сега са около 350 млн. като 107 от тях са по договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Дълговете на общините са за около 120 млн. лв. и тревожното там е, че те са към малки и средни фирми, за които тези пари сега - в условията на финансовата криза, са жизненонеобходими за оцеляването, допълва Глосов. Не е нормално фирмите да работят авансово за държавата, допълва в "Дневник" Глосов.

Проект за 80 млн. евро, чиято крайна цел е софиянци да плащат по-евтино парно, готви Столична община, научил "24 часа". Проектът вече се пише, а общината ще кандидатства за финансирането му по програма "Околна среда". "Искаме да направим инсталация, която да изгаря боклука на София и от него да се произвеждат брикети. Така, след като "Топлофикация-София" стане общинска, вместо да купуваме газ, може да предоставим безплатно брикетите на дружеството. Това неминуемо ще свали цената на парното", обяснил зам.-кметът по финанси на София Минко Герджиков.

Лихвената ваканция за дългове към НОИ се скъсява с 6 месеца.Възрастта за пенсиониране за т и тт категория труд ще се вдига поетапно от догодина, съобщава под глава "Сега". Намалението с 6 месеца на срока за плащането без лихва на натрупани задължения към НОИ предвижда ревизия на предложените от социалното министерство промени в Кодекса за социално осигуряване. Социалният министър Тотю Младенов обявил след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че ще се опрости еднократно лихвата на хората с натрупани дългове до 30 юни 2010 г., ако си изплатят главницата до края на годината. Според първоначалния вариант длъжниците на НОИ можеха до средата на 2011 г. да погасяват без 20 процента наказателна лихва дългове, натрупани до 31 декември 2010 г. Предложението е в резултат на договорената антикризисна мярка фирми, към които държавата има задължения, да могат да плащат дълговете си към бюджета без наказателна лихва.

Синдикатите напуснаха тристранката. Те не се отказват от замислените протести, искат и референдум за реформата, пише под глава "Дума". КНСБ и "Подкрепа" са изпълнили заканата си и са напуснали заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в знак на несъгласие с готвената от правителството пенсионна реформа, уточнява изданието.

"Синдикатите: Чашата преля", коментира на първа страница "Земя".

Шеметна кариера за чиновника, пише под глава "Стандарт". Мечтата на българина да седи зад бюро в държавно ведомство може да се завърне. На всеки 6 месеца чиновникът ще се радва на по-висока заплата и длъжност, ако е блеснал с ум и труд. Издигането в йерархията е заложено в административната реформа, която предлага вицепремиерът Симеон Дянков. Тя трябва да бъде одобрена от Министерски съвет. Целта е да се стимулират можещите служители във ведомствата. На всеки 6 месеца ще се прави пълна атестация за работата на чиновниците. Досега заплатите на служителите рядко скачаха, преди да изтекат 3 години и началникът не повиши в ранг своя подчинен. С реформата отличниците могат да си докарат заплата като в частния сектор.

Григор I иска Първанов да си отиде, за да стане цар, извежда под глава "24 часа". Столичанин се провъзгласява за цар на България в края на 2007 г. с писмо до вътрешния министър, главния прокурор и петима посланици. Те не реагирали и така били легитимирали възцаряването на Григор I. Монархът поискал президентът да си отиде, за да няма двувластие, а парламентът да се разпусне. Григор I завел дело в Конституционния съд за отмяна на референдума от 1947 г. и да му бъдат върнати царските имоти, пише изданието. Поискал месечна заплата от парламента, защото е бездомен и безработен. Не му отговорили ясно, обидил се и съди държавата за 1 млн. лв. обезщетение. Общо 17 съдии са писали решения по жалбите му. 12 ноември 2007 г. е паметен за 49-годишния тогава софиянец Григор Иванов - самопровъзгласява се за цар на България. Прави го с писмо до вътрешния министър Румен Петков и петима посланици - на Чехия, Великобритания, Франция, САЩ и Германия, допълва "24 часа".

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски още не е решил дали ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава "Труд". Това е казал зам.-шефът на НДСВ Минчо Спасов пред БНТ, уточнява изданието. Всъщност, както "Труд" е писал в понеделник, жалбата е изпратена още преди месец. Повод е гласуваният от 41-вия парламент мораториум върху разпореждането с върнатите на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза имоти. Спасов обяснил, че царят "като организиран човек направи справка с квалифицирани юристи и те му дадоха становище, че вероятността да спечели дело срещу България в Страсбург заради запорираните имоти, е повече от 90 процента". Жълтият юрист признал, че е посъветвал бившия премиер по-скоро да "осъди клеветниците по наказателноправен път, защото много хора се упражняваха и го обвиняваха в непочтеност" за връщането на имотите.

"Маратонските игри на Симеон с имотите - царят е на път да се превърне в най-търсения емигрант за родината си", пише по темата "Новинар". "Тъй като народът не си спомня вече кой е Симеон, ето че той напомни за себе си по свой начин".

"Искам да набия Баретата и да работя за полицията" е заглавието над интервю в "Стандарт" с Димитър Вучев - Демби, основен свидетел по делото срещу Златко Баретата. На въпроса дали смята, че ще бъде осъден, Демби казва: "Смятам. Ако предишните служби не скрият сересетата, ще ги осъдят. Има сересета, по които се разбира, че тия хора са държали брата на Божков - Илиян, с къщата на Златко. Целта е била да не отиде брат му при Тони Клюна, а да отидат убийците. И тогава го убиват на тая среща". БТА