Темата на "Труд" е решението на Софийския апелативан съд за мерките за неотклонение на задържани при акциите "Килърите" и "Всичко коз". "Пуснаха тези, които са готови да изпълнят "мокра поръчка" срещу настоящия премиер", заяви заместник главният прокурор Бойко Найденов. "В оперативните разговори, които са водени, става въпрос за това, че тази група действително е приемала да изпълни и "мокра поръчка" срещу Борисов. Това са сериозни неща. Имаме такива сведения, няма да навлизаме в детайли", допълни Найденов. Доказателствата по двете акции ще бъдат преведени на английски език и пратени за мнение на ФБР и Европол, стана ясно вчера от думите на премиера Бойко Борисов. Втори ден той видимо беше ядосан на решението на съда да пусне задържаните. "В момента с тази мярка, която съдът взе, ние обричаме разследването и се създава предпоставка за ликвидирането на някои от знаковите фигури в цялостната организирана престъпна група. И това нека да тежи на съвестта на съда и на този състав, който взе тази мярка", предупреди вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Мотивите на Апелативния съд са, че липсват доказателства за банда, камо ли въоръжена. "Въпросът за вината на подсъдимите се решава с влязла в сила присъда, а не с мярка за неотклонение", заяви председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. "Ескалиращите нападки срещу съда не носят никому полза, единствено доставят удоволствие на престъпния свят", коментира Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите. Свидетелите срещу "Килърите", дали изключително важни сведения по делото, са поискали от МВР да ги скрие зад граница.

"Не искам мафията да си има държава", заявява в интервю за "24 часа" вицепремиерът Цветан Цветанов. По думите му съдебната система създаде предпоставки и условия тези лица, които бяха част от "Всичко коз" и "Килърите", да покажат, че държавата е безсилна. И съдебната система е част от това безсилие, което държавата показва.

В изявление за "Труд" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов казва: "За мен е важно служителите в системата на МВР да знаят, че колкото и да е трудно, трябва да продължим напред. Иначе всичко друго се обезмисля. Обществото очаква, че държавата все пак ще покаже, че е по-силна. Въпреки липсата на съдебна воля, въпреки включването на съдебната система в политиката и саботирането на днешното управление на страната".

"Съдът ни поряза с пренебрежение", е озаглавено интервюто за "Стандарт" с генералния комисар на МВР Калин Георгиев. Той оценява, че "Килърите" е уникална операция. Става дума за организирана престъпна група за поръчкови убийства. Георгиев обяснява: "Представили сме схема на организацията, която показва, че тя има различни нива на защита, има прекъсване между отделните сегменти. Изключително високо ниво на организация и конспиративност". Георгиев не смята, че отношението на съда е обективно и лишено от емоции.

"Стандарт" коментира, че грешката на вътрешния министър Цветан Цветанов е, че не започна с "Чисти ръце" за магистратите. "Всичко коз" и "Килърите" са двете операции на МВР, с които съдът обявява война на държавата. Политическата воля, която е панацея в държавното развитие навсякъде по света, ще бъде саботирана до деня, в който операциите на МВР започнат вътре в съдебната система. Цветанов трябва да разбере, че не може да бори престъпността с такива магистрати.

"Как резнаха пипалата на Октопода в парламента", коментира "Монитор". Посочва се, че първата годишнина на 41-ото народно събрание мина под знака на световната икономическа и финансова криза и остави встрани може би най-същественото нещо, с което ще се запомни този парламент. А то е нелеката и неблагодарна битка с онези, които влизат по чужда воля в свещената сграда. И после заради зависимостите си сътворяват бели, които досега плащаха единствено данъкоплатците. За първи път бе показано, че Октоподът няма място в пленарната зала. И че на двадесетгодишната паралелна власт се слага край. Според автора през следващия политически сезон битката с политическите марионетки ще продалжи, но тя ще е доста по-лесна, особено след като се приеме законът за лобизма.

"Махат 550 души от културата", съобщава на първа страница "Труд". Творци и служители на държавна заплата в сценичните изкуства ще намалеят с 550 човека. Свиването на трупите от 4474 души средно с 13% бе решено с постановление на Министерския съвет. Артначалниците трябва да съкратят съставите си преди 1 септември. Кои служители ще останат - ще решават самите мениджъри.

В "Труд" Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, определа първите крачки, които направи Министерството на културата в областта на реформата, като изключително верни. "Българското сценично изкуство трябва да излезе от вегетативното си състояние, в което стоиш, не работиш и получаваш ниска заплата. Първите крачки са тези - оптимизиране на дейностите и там, където институтите могат да се съберат безболезнено, това да се направи", е позицията на Мутафчиев.

"Вече има глоби, ако се бавят европроекти", казва в интервю за "Труд" Томислав Дончев, министър по усвояване на средствата от Европейския съюз. Той обяснява, че Министерският съвет с постановление регламентира, че в рамките на три месеца всеки бенефициент, който е изряден, трябва да си получи всички плащания. Ако това не стане, предвиден е силно репресивен механизъм - дължи се лихва за забавяне. Дончев очаква това да играе ролята на достатъчно мотивиращ фактор. В бюджетите на ведомствата няма предвидено такова перо за лихва за забавяне. Това означава, че парите за наказателната лихва трябва да се вземат от текущата издръжка на министерствата - например от заплатите, обяснява министърът.

"Труд" съобщава, че стажът за пенсия при най-масовата трета категория ще расте плавно с три години до края на 2013 г., като увеличението му започва от 1 януари догодина. Това реши вчера правителството, което прие промени в Кодекса за социално осигуряване. Жените ще придобиват право на пенсия със стаж 37 години, а мъжете - 40. КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха твърдо срещу приетите промени в осигурителния кодекс. Според тях мерките утежняват условията за достъп до пенсия.

Над 1 млрд. лева са дължимите осигуровки на фирми и граждани към бюджета на държавното обществено осигуряване, пише "Труд". Това съобщи вчера социалният министър Тотю Младенов. Ако НАП събере до края на тази година поне 40% от липсващите средства, в системата на НОИ ще влязат 400 млн. лева, уточни министърът. Не стане ли това, социалните вноски трябвало да се увеличат.

Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество", коментира в "Пари", че ако в пенсионната система се увеличат осигуровките с оправдание за "решаване на проблем", тогава и други системи ще искат същото. Здравната система също ще поиска и ще получи шоково вдигане на здравната осигуровка - с аргумента "след като за пенсиите може, и за здравето може". Всички други министри също ще поискат повече финансиране, т.е. по-високи данъци. Накратко, ако в една сфера не се прави реформа, а се вдигат данъците, всички останали ще поискат същото. И данъчно-осигурителното бреме ще скочи до небесата с всички негативни ефекти.

"Сделки над 5000 лева и заплатите ще се плащат само по банков път", акцентира "Сега". Плащането на повече от 5000 лева на ръка ще се третира като нарушение според нов закон за ограничаване на плащанията кеш, чийто проект вече е публикуван на сайта на Министерството на финансите. Заплатите пък задължително ще се превеждат по сметка - независимо за колко лева става дума. Друг готов проект - за промени в данъчно-осигурителния процесуален кодекс, "пробива" банковата тайна. Трезорите ще бъдат длъжни да дават данни и копия от документи за фирми и граждани, на които са отпуснали кредити.

В интервю за "24 часа" министърът на българите в чужбина Божидар Димитров посочва, че ако наистина искаме да представяме историята на България, трябва да имаме площ от 40-50 хил. кв. м. Богатството, което е в музея, не може да бъде показано на 3800-те кв. м, които има в Бояна. Те стигат само за показване на златните и сребърните съкровища. Те обаче не са българската история, а са история само на един от народите - траките. Всички останали 600 хил. експоната стоят затворени във фондовете на НИМ и чакат да излязат на някоя временна експозиция, споделя Димитров. БТА