"Държавното обвинение носи отговорност за действията на разследващите", казва в интервю за "Капитал" заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той очертава тенденцията за сближаване на работата между прокуратурата и разследващите органи. Неслучайно беше въведена изрично и фигурата на налюдаващия прокурор, който поема отговорността върху цялостното разследване и той е този, който носи отговорността за дейността на разследващите органи. Това е голяма отговорност за прокурорите, но Джамабазов смята, че има дисциплиниращ ефект върху самите прокурори, защото те, ако са господари на процеса, биха били много по-стриктни и много по-взискателни по отношение на разследващите. Друг въпрос е дали на практика може да се осъществи надзор над тяхната работа. Това е трудно постижимо в големите прокуратури с оглед голямата натовареност. Промените в НК могат да решат този проблем.

"Съдии, горе главата! Тези са временни", е озаглавено интервюто в "Труд" с проф. Любен Корнезов, заместник-председател на 41-вото народно събрание. Той коментира конфликта на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов със съдебната власт така: "Съдията е гласът на закона, а не вътрешният министър. Ние можем да живеем свободно единствено под властта на закона и това, което е постановил съдът. Съдиите правораздават под непрекъснат медиен натиск, в стресова обстановка. Общественото мнение се обработва предварително - кой е престъпникът, кой трябва да е в ареста, и ако съдът реши друго, на съдията се приписват какви ли не прегрешения. Вселява се страх в душата на съдията, че ако той не реши делото както иска МВР, той ще бъде поставен на "стената на срама". Корнезов се обръща към днешните съдии: "Не се плашете, млади колеги. Тези са временни. Съдът остава".

"Борисов хвали Първанов, справял се прекрасно", пише "Труд". В изявление вчера премиерът Бойко Борисов направи неочакван комплимент на държавния глава Георги Първанов, като подчерата, че "си имаме опитен президент, който се старае много". Недостатъкът му бил, че президентът "някой път чисто политически" се опитвал да критикува управлението на ГЕРБ. Но иначе "той прекрасно се справя с работата си", похвали го Борисов. Премиерът похвали и управлението си, като заяви, че в условията на финансово-икономическа криза се справяло максимално добре. Все пак Борисов самокритично призна, че се е забавил със здравната реформа с 6-7 месеца. Но обеща, че догодина в тази сфера ще се усети рязка промяна.

"Делегираните бюджети на болниците спират реформата", коментира за "Труд" д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Според управляващите чрез делегираните бюджети ще се ограничи прахосничеството, според лекарите това силно ще влоши качеството и достъпа до здравни грижи. Чрез делегираните бюджети парите на лечебните заведения се орязват между 30 и 50%. Такова е намалението през август, без гаранции, че няма да е така и през следващите месеци. Това означава, че болниците ще бъдат затруднени в работата си и ще трябва да се ограничат в рамките на спешността. Освен това няма да могат да плащат издръжката си, няма да има достатъчно средства за консумативи, ще трупат дългове, предупреждава Райчинов.

"Докога МВР ще кара хората да се бият за лични документи?", пита под рубриката "Наблюдател" "Сега". Посочва се, че в ХХІ век полицейските управления и КАТ нямат информационна връзка и заради това стотици хиляди водачи на МПС се редят от опашка на опашка. Въпреки високите такси, които МВР събира за издаване на всякакви видове документи, ведомството така и не се научи да организира процеса и да предоставя културна услуга. Целият хаос говори само за едно - за пълно безхаберие на чиновниците и държавата, която не уважава своите граждани.

Бременни московчанки могат да раждат у нас, за да не бъдат засегнати от екологичните проблеми в руската столица, съобщава "Труд". Това обяви вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя е отправила такова предложение към заместник-кмета на Москва Людмила Швецова. Бременните рускини ще бъдат приемани в общинските лечебни заведения в София. Според Фандъкова капацитетът на столичните акушеро-гинекологични болници го позволява и затова около 100 бъдещи родилки могат да бъдат настанявани в рамките на 1-2 седмици у нас.

"България трета по спад на БВП в Европа", пише на първа страница "Новинар". Това сочат първоначалните данни на Националния статистически институт и Евростат. Българската икономика се е свила с 1,5% през второто тримесечие на 2010 г. в  сравнение със същия период на миналата година. Пред нас по най-голям спад на БВП на годишна основа са само Гърция и Латвия. Все пак това е по-добър резултат от първото тримесечие, когато БВП на страната ни бе намалял с 3,6% в сравнение със същия период на 2009 г.

"Строежът на "Люлин" пак изостава", отбелязва "Труд". Графикът за строителството на магистрала "Люлин" изостава с два месеца, тъй като през последните 5 години консултантът и възложителят не са свършили нищо. Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера, след като направи внезапна инспекция на обекта. Според него консултантът е прибрал 12 млн. лева, а не е свършил работа и за 1 лев. Борисов се закани, че ще проверява лично как върви работата по "Люлин" на всеки 20 дни.

Странен бизнес с неплатени данъци процъфтява в интернет, е установил "Сега". Бизнесмени предлагат да станат собственици на фирми с големи задължения за данъци и осигуровки, ако получат предварително и кеш 5-10% от дължимата сума. От НАП твърдят, че схемата ощетява хазната с милиарди, но МВР обясни, че не работи по такива случаи, защото всичко е законно.

В истински факири се превръщат българските общини тези дни, коментира "Сега". Те трябва с двойно по-малко пари да осигурят почти същото количество услуги за гражданите. С актуализацията на бюджета парламентът намали с 62,1 млн. лева субсидията за делегираните от държавата дейности. Затова общините трябва също да преправят финансовите си планове до 23 август. И тъй като е отпускарско време, дебати почти няма. Вероятно големите скандали ще избухнат наесен. А ефектът ще се капитализира на изборите догодина. БТА