Няма хлад в отношенията президент - премиер, става ясно от интервю с държавния глава Георги Първанов в "24 часа". Първите мъже в държавата ни са затоплили контактите помежду си и общуват без посредници. "Чуваме се нерядко", потвърждава президентът. Премиерът Бойко Борисов от своя страна през миналата седмица изсипа щедри похвали към Първанов. Така се разбра, че диалогът между тях е възстановен. "Няма нищо, което драматично и радикално да е променило отношенията ни. Във всеки случай доста по-активно общуваме, отколкото в едни предишни периоди, които, надявам се, са забравени вече", добавя Първанов. За президента е важно, че има засилен диалог и между институциите. Той се надява добрият тон да се запази през идващия политически сезон, който е особено важен за изхода на България от кризата.

"Ще сезираме прокуратурата за всяко просяче в страната", обещава в интервю за "Монитор" Янита Манолова, заместник-директор на Агенцията за социално подпомагане. Тя посочва, че сега започват да работят по-активно с просещите деца  и се надяват там да има повече случаи за отнемане на родителски права. "За всеки случай на дете, изкарано на улицата от своите родители, вече ще сезираме прокуратурата с предложение за отнемане на правата. Почти 90% от децата, които протягат ръка на улицата в София, са от провинцията. Вече сме предприели бързи действия и от следващия месец ще заработи един екип, който ще е на разположение 24 часа", казва Манолова.

"Излизаме от кризата по Димитровден", пише под глава "Труд". Много е вероятно по Димитровден тази година (26 октомври) България вече да е излязла от кризата. Около това мнение се обединяват експертите. Според шефа на Националния статистически институт Мариана Коцева икономиката ще излезе на плюс, ако не през третото тримесечие на т. г., то със сигурност в последните три месеца на годината. Данните на статистиката потвърждават, че спадът на икономиката вече се забавя. България ще има икономически растеж от 2,6%, а това означава край на рецесията през втората половина на 2010 г., смятат от Института за пазарна икономика. Според прогнозите ще завършим годината с икономически ръст. Въпреки оптимизма си експертите признават, че той ще е минимален - под 1%.

"След две години усвояваме 50% от еврофондовете", отбелязва "Труд". "Гарантирам, че през 2012 г. ще усвоим над 50-60 на сто от еврофондовете, защото работим добре", каза вчера във Варна премиерът Бойко Борисов. В края на месеца се очаквал експерт от Световната банка, откъдето ще дойдат пари за пътищата. "Ще направим максимума, за да определим инфраструктурата, която ще бъде обновена - към Южна България подходихме добре, сега ще обърнем внимание и на северната част на страната, където от 20 г. почти нищо не се е случвало", обясни министър-председателят.  

"Политика = магистрали и още нищо", коментира "Труд". Според автора това може би е най-кратката характеристика за икономическата политика на правителството след една година управление. България наистина има крещяща нужда от магистрали и като че ли единствено при премиера Бойко Борисов нещата започват да се случват. Но в същото време мина цяла година, а бизнесът продължава да е в очакване на 640 млн. лева за изпълнени, но неразплатени договори с държавата. Данните на Българската стопанска камара сочат, че расте преразпределителната роля на държавата, като бюджетните разходи се увеличават от 37,9% от БВП през 2008 г. на 39,5% през 2009 г. и до 42,3% през 2010 г. Пълен блокаж има около знакови енергийни проекти. Агенция "Пътна инфраструктура" обяви замразяване на пътни ремонти. Примери много. Притеснително е, че целият държавен ресурс се фокусира само в една точка - магистралите.

"Взимаме 2 млрд. лева от ЕС през 2010 г.", съобщава "Труд". Нашата цел е до края на годината да бъдат разплатени 2 млрд. лева по седемте оперативни програми на ЕС. Това заяви пред БНР министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев. Според него "точката на замръзване" при еврофондовете е прескочена и в момента температурата постоянно се повишава. "Надявам се максимално бързо да достигнем точката на кипене. Наближаваме 8% като цифра на разплатените средства, за една година това е безспорно отличен успех. Ръстът трябва да бъде увеличен, защото България има нужда от тези пари", коментира Дончев.

"Ще снимаме денонощно как се строи "Тракия", казва в интервю за "24 часа" Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие. Търговете за магистрала "Тракия" минаха, но по думите на министъра трудното тепърва предстои. Изграждането на 115 км е изключително постижение. Трябва да се направи така, че магистралата да приключи в срок и в рамките на бюджета. Разбира се, да бъде и с отлично качество. Все още се работи по съпътстващите трасета, селски пътища, електропроводи. Плевнелиев заявява, че всеки ден ще има активно вземане на решения, мерки, прогнозиране какво ще се случи, кой проблем откъде би могъл да дойде. На строежа всеки ден ще има експерти, които да наблюдават качеството на всеки елемент от проекта, всеки ден ще се фотографира.

"Цели сектори се осигуряват върху минимални доходи, отбелязва "Сега". Хиляди българи в 7 сектора на икономиката се осигуряват върху среден осигурителен доход под 400 лева. Това показва справка на НОИ за първите пет месеца на годината. Освен че правят минимални вноски за пенсия, тези хора официално получават и доходи, далеч под средната работна заплата, която по най-нови данни за юни е 636 лева. Най-нисък осигурителен доход обявяват заетите в ремонта на компютърна техника и домакински вещи. Над 100 000 души по-малко от очакваното внасят за пенсия в НОИ.

"Започнахме износ на българско вино за турските курорти", посочва в интервю за "Дневник" Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията за лозята и виното. И още: "Миналата година беше трудна за износа, но от данните, които имаме, се вижда, че сега има сериозно подобрение. За първото полугодие реализираме ръст. Общият износ за първите шест месеца е 20,6 млн. литра (при около 16 млн. литра за полугодието на 2009 г.). Русия продължава да е основният пазар. През първото полугодие в това направление са изнесени 12,6 млн. литра. Данните показват, че на вътрешния пазар са реализирани 29,8 млн. литра. За първи път започна износ и за Турция. Количествата са ниски, но все пак това е един огромен пробив, тъй като турският пазар като цяло е консервативен", обяснява Коев.

1,5 млн. лева скрит оборот извадиха на светло данъчните проверки по българското Черноморие в последните два уикенда, информира "Труд". Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, който се включи в среднощен данъчен рейд във Варна в събота срещу неделя. "Един от клубовете във Варна само на 13 август в резултат на нашите наблюдения е увеличил оборота си 14 пъти", каза Стефанов. До края на активния сезон данъчните ще следят дали собствениците на кръчми реално отчитат оборота си, какъв е произходът на предлаганите продукти на клиентите и за заплатите на персонала.

"Дипломата по икономика от УНСС е най-конкурентната на пазара", акцентира "Сега". Лидер при математиката и информационните технологии е Софийският университет, а Техническият университет-София държи първа позиция и в инженерните специалности, и в нетипичното за него направление "Администрация и управление". Това показва първата по рода си класация на конкурентността на университетите на пазара на труда. Тя е изготвена от екип икономисти от Пловдивския университет и УНСС.

"Не сме обречените бедняци на Европа", уверена е Кристалина Георгиева, българският еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи. В интервю за "Стандарт" тя изразява мнение, че има положителни сигнали за  това, че най-страшното от кризата за Европа е зад гърба ни. Все още обаче има атмосфера на несигурност и трябва да се действа предпазливо. За България това значи да си позволи малко повече форсиране на растежа като например се размразят замразени проекти от международни финансови организации, като се ускори плащането на контракти с частния сектор с предположението, че ние вече минаваме от времето на кризата към излизане от кризата. Във всички случаи трябва да се прави това, което се оказа най-добрата стратегия в тази криза - гъвкавост в икономическата политика, да не се поддаваме на идеологически забежки, да се стремим да оценяваме реално ситуацията във всеки един момент и да не се нито страхуваме, нито срамуваме да правим корекции в начина, по който се отнасяме към нашата икономика, съветва Георгиева. БТА