Вестник Сега

"България е най-бедната, но не е най-евтината страна в ЕС"

Голяма част от храните в България изобщо не са сред най-евтините. Аграрният министър Мирослав Найденов вчера за пореден път предупреди, че българите трябва да се готвят от септември за двоен скок на цените за месни и млечни стоки, направени по новите стандарти. Министърът обеща да гарантира съответствие между високите цени и обещаното качество по БДС. Отклонението от стандарта ще се наказва с респектиращи глоби, а при повтарящи се нарушения може да се стигне до затваряне на цехове и отнемане на лицензи.

Вестник Капитал

"Добре дошли в новата икономика"

Авторът на статията предупреждава, че когато възстановяването от кризата започне, то ще е трудно и по съвсем различни правила. Кризата не просто сви бизнеса в България, тя тотално промени структурата му. Доскорошните двигатели на растежа - евтиният кредит и чуждестранните капитали, са изключени и скоро няма да се върнат на предишните обороти. Ако очаквате скоро да можете както преди просто да хвърлите няколко хиляди в произволна акция на борсата и да чакате да забогатеете, трябва да ви разочароваме. Тази нова реалност ще остане години наред. Възстановяването ще бъде трудно и продължително; няма да дойде само, а трябва да се изработи.

В интервю за изданието заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов коментира идеята за създаването на специализиран съд за дела, които касаят тежката организирана престъпност. По думите му целта е бързо и качествено съдопроизводство. "Едно от важните неща, които трябва да решим, е обемът на престъпленията, които ще разглежда този съд. Това е важно и от практическа гледна точка, защото ако на този съд му се възложат прекомерно много очаквания за определени дела, а техният брой е голям, може да стане запушване на системата още в началото на работата му", смята Атанасов. Според него "трябва да променим стила на работа не само на съдилищата, по отношение на тези дела, но и работата на прокуратурата и досъдебните органи".

Вестник Труд

"Разбиха полицейска банда, източвала бензин"

Организирана престъпна група начело с полицай и още три ченгета помагачи разби вчера МВР при операция "Шейховете". Задържани бяха общо 11 крадци на бензин от тръбопровод на "Лукойл Нефтохим". Полицейската банда била следена 3 месеца от агенти на "Вътрешна сигурност" на МВР. Ударът бил нанесен към 1 ч през нощта вчера в бургаското село Росен, където била спипана цистерна с 8 т бензин. Горивото щяло да се продава на селската бензиностанция.

"Депутатът от ГЕРБ Геновева Алексиева е готова да даде оставка от заместник председателското място на здравната комисия в парламента, след като бъде изслушана от изпълнителната комисия на ГЕРБ"

Това съобщи за вестника лично председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Решението си Алексиева взела, след като преценила, че е забъркала ГЕРБ в скандал. "За мен това е достоен начин за излизане от ситуацията", заяви Цачева. Скандалът избухна, след като на 18 август т.г. вестникът публикува материал "Депутатка от ГЕРБ журира щерка за доцент".

Според д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, испанският модел е най-добрият в Европа. В интервю тя посочва, че там донорите са 27 на всеки един милион души от населението. У нас през 2007 г. донорите са били 0.7 на 1 млн. българи, през 2009 г. станаха 1.1, а сега са 2.2 на 1 млн. В проучване 52% от испанците са заявили, че ще дарят органите си на свой починал близък. При нас картината не е по-различна. Но не успяваме да постигнем сериозен обем на донорство. Защото някои българи още не са готови да извършат високохуманния жест.

"Започва наддаването за минималната заплата"

Преди седмица работна група към трудовото министерство обяви, че най-ниското плащане за труд трябва да се договаря в коридор между 125% от прага на бедност и 60% от средната заплата за страната. При сегашните параметри това означава между 264 и 380 лева. Независимо какви коефициенти и коридори ще приеме държавата, минималната заплата трябва да расте, и то още от догодина. Тръгне ли нагоре брутният вътрешен продукт, което се очаква да се случи още тази година, "спусъкът" минимална заплата трябва да бъде натиснат. Защото ще вдигне цената на труда, а това е индикатор, че излизаме от трапа, наречен евтина работна ръка. Ще увеличи покупателната способност на българите и потреблението. Ще влязат повече пари в НОИ, отбелязва авторът.

"Измамници пращат българи на работа в чужбина"

Това предупреждава Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Тя потвърждава, че има 7000 свободни работни места. Над 50% от тях са за хора с ниска квалификация. Заплатите им се движат между минималната и 400-500 лева. Но българинът, макар и останал без работа, отказва да се труди за толкова пари. Това показва, че има някакви други доходи, а може би дори и не е безработен, а само регистриран като такъв. Тези хора имат право на обезщетения, на здравни услуги, на различни преференции. Щом Главната инспекция по труда хване работещи без договори, данните се засичат и в агенцията. Може би поради тази причина през предишния месец над 20 000 души са отпаднали от базата данни като безработни.

"Ново високоволтово трасе ще гарантира ток за курортите"

Необходимо е ново високоволтово трасе Айтос - Бургас, за да не се претоварва мрежата и да не гасне токът по курортите. Това стана ясно след вчерашна среща в Бургас на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков с областния управител, кмета на града и с ръководството на курорта Слънчев бряг. 40 млн. лева ще бъдат инвестирани до края на тази година за нова подстанция в Слънчев бряг, за рехабилитация и за новия далекопровод. Той обаче едва ли ще бъде готов до края на 2010 г. При всички случаи през следващия сезон проблеми с електрозахранването няма да има.

Вестник 24 часа

"Електронен болничен лист ще замести догодина сегашната бланка"

Документът ще отива в Националния осигурителен институт (НОИ) директно от компютъра на лекаря или болницата, която го издава. За хората ползата е, че това ще ускори изплащането на обезщетението. А за НОИ, че ще намали ръчното въвеждане на данните и едновременно ще ограничи възможностите за злоупотреби. (БТА)