Вестник 24 часа

"Публични ревизии и ще е ясно кой колко данъци е платил"

В интервю Красимир Стефанов, изпълнителен директор на НАП информира, че само от 15 обекта по морето са събрани 2 млн. лв. Факт е, че някои търговци и места по морето никога не са били проверявани. 70 процента от всички търговци в България крият част или целия си оборот. Укритите обороти са най-сериозният проблем на фиска. Затова предложихме цялостен пакет от мерки - не само законодателни, но и организационни, допълва Стефанов. Тук влизат свързването на касовите апарати със системите на НАП, ограничаването на разплащанията в брой и превод на работна заплата само по банков път, достъпът до кредитните досиета по повод извършвани ревизии и възможност за облагане по аналогия за осигурителни вноски. Тези промени заедно със затегнатия контрол от страна на НАП могат да извадят на светло близо 90 на сто от скритите обороти.

"От Париж се е върнала група от 13 български роми, които трябвало да кацнат в София и оттам да продължат за Варна"

Според френския министър на имиграцията Ерик Бесон, ще има още два специални полета с експулсирани към Румъния и България - 158 от Париж и 125 от Лион. Цитиран от изданието, той подчертава, че експулсирането на ромите е процедура, която продължава от години. Американският милиардер Джордж Сорос не е  съгласен с политиката на Франция.

"Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще бъдат изгорени 130 т изрезки (крайчета на салами) от колбаси"

Тези изрезки трябва да се унищожават или да отиват за храна на кучетата, но наши търговци ги вземат от чужбина почти без пари, смилат ги или преопаковат, за да ги продадат като скъп луканков салам. Според земеделското ведомство изрезките идват от Германия, Франция, Италия, Испания и Гърция. Найденов е категоричен, че фирми, които си позволяват подобен подход, ще бъдат строго санкционирани, вероятно ще се отнемат и лицензиите им. Акцията е свързана с кампанията за налагане на стандарта за качествени месни продукти "Стара планина", пише изданието.

В изданието е цитирано мнението на Павлина Параскова, ръководител на Института по консервна промишленост. Тя иска да се въведе минимален задължителен стандарт и за лютеницата. Абсурдно е мнението, че въвеждането на стандарта "Стара планина" е ход на производители и търговци за спекулативно увеличаване на цените, коментира в "Класа" Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

"УНСС спря изненадващо платения си прием - само два дена след старта на обявената кампания"

Причината е, че таксите за обучение по обявените 4 специалности не отговарят на законовите изисквания. Академичният съвет ще се събере отново през септември за ново решение, обясняват  за изданието от университета.

"Българските студенти, които учат в чужбина, вече ще доказват правата си за здравни вноски в началото на академичната година"

Това обявява Националната агенция по приходите. Решението е провокирано от главоболията, които е създавала старата система на студентите ни в странство, прекъсвайки в междинните месеци здравноосигурителните им права. Остава задължението студентите сами да платят вноските си за летните месеци, пише изданието.

Вестник Сега

"Българската власт се размина във версиите защо Франция връща нашите роми"

Външният министър Николай Младенов намекна, че те нарушават закони, колегата му от МВР Цветан Цветанов категорично не смята така, а премиерът Бойко Борисов философски допуска, че си идват и от двете категории хора. Затова пък управляващите бяха единни в мнението, че нищо кой знае какво не се случва и ромският проблем няма да донесе негативни последствия за държавата ни.

Вестник Стандарт

В интервю Николай Младенов уточнява възникналия проблем с незаконно пребиваващите в Париж български граждани. Разяснява клаузите, които България трябва да изпълни по отношение на спазване на критериите за присъединяването на страната ни към  Шенген. Изпълняването  на изискванията  за въвеждане на биометричните данни в личните документи и граничния контрол, "българското разбиране, че всички български граждани, дали те се намират на територията на България или на друга страна, са длъжни да  спазват законите на тази страна и европейските изисквания", са параметри, които оформят политиката на държавата - като  част от европейската общност, обобщава министърът. В отговор на въпрос Младенов коментира, че все още не е подписал заповедта за назначение на Димитър Туджаров - Шкумбата за консул в Чикаго. По думите му "Шкумбата става за консул".

"Плажове за бедни и богати няма и не може да има, защото конституцията ги забранява"

Това казва в интервю министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По думите му предложение за категории на плажовете има, "но то е едно от хилядите, които са дошли". По повод на информацията, че Весела Кюлева и Петър Диков ще строят курорт в Иракли, той коментира: "Аз бих посъветвал моментално да се отиде в община Несебър, която е компетентна по въпроса, и да се провери. Ако аз бях на тяхно място, изобщо нямаше и да си помисля подобно действие. Ако някой има намерение да строи, той трябва да го декларира в общината и тя да му издаде съответните документи. После компетентното министерство на околната среда и
водите ще се произнесе."

Вестник Труд

"Влизането ни в Шенген трябва да е националната ни кауза"

Това коментира Румен Петков, бивш вътрешен министър, сега депутат от левицата, в интервю. "Ако властта не е наясно, че това е национален приоритет и ако не се справи с него, ще останем на опашката в ЕС. Ние ще чуем оценката "да" или "не" от унгарското председателство на ЕС. . . Г-н Борисов има една стратегическа задача - България в Шенген! За съжаление този въпрос не се обсъжда никъде. Не може испанското председателство на ЕС да обяви, че България ще бъде готова за Шенген 2013 г., при положение, че има договореност с ЕК - април 2011 г. България и Румъния да влязат в Шенген - и българското правителство да не реагира. Това е абсурдно! Отлагането ни за Шенген ще бъде катастрофа, която години напред ще влияе върху нас", допълва Петков.

"Подлезите - и тъмни, и прашни, и мръсни, и страшни"

Голям кураж и застраховка "Живот" са нужни на пешеходците, за да влязат в повечето подлези из градовете в страната. И обяснимо. Допреди месец 54 от общо 75 от пешеходните тунели се поддържаха от общинската охранителна фирма "Егида". Но сега дори охраната е изтеглена от съоръженията, тъй като преди месец градският парламент реши да прехвърли съоръженията за стопанисване към общината. "Егида" от години е в тежко финансово състояние и приключи 2009 г. със загуба от 714 000 лева. Преди месеци проверка на общината в "Егида" показала фрапантни необосновани представителни и други разходи, доставки на униформи и други материали, направени преди 4 г. от предишното ръководство на иначе фалиращата фирма. Данните са
били предадени на прокуратурата.

В интервю Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главната инспекция по труда (ГИТ), твърди, че работниците и шефовете заедно бягат от закона. Според нея напоследък има и нова мода в нарушенията из цялата страна - наемат се хора на 4 часов работен ден, а те всъщност изкарват по 8, даже по 12 часа. В Слънчев бряг тази практика била много разпространена този сезон, допълва Михайлова. "Подобно нещо е съществувало и в предишната ни практика, сега кризата го активира. Но има и нов момент - по-възрастните са по-склонни да сътрудничат на шефа си в измама", твърди Михайлова. По думите й за полугодието ГИТ е извършила 24 288 проверки, открити са почти 120 хил. нарушения. За седемте месеца на т. г. са влезли в сила наказателни постановления за над 6,3 млн. лв. От август м.г. до края на юни т. г. са предизвикали изплащането на забавени трудови възнаграждения за над 66 млн. лв.

Вестник Монитор

"Доставките на три лекарства и два препарата за вливания за онкоболни за спрени"

Вместо тях на пациентите се предлагат заместители, уточнява изданието. "На някои от болните са предложени алтернативни заместващи комбинации  от други медикаменти, при които шансът на повлияване на болните е минимален и поради това отдавна не се използват", споделил пред изданието членът на управителния съвет на центъра и един от неговите основатели д-р Стойчо Кацаров. По думите му  някои от пациенти не са информирани, че са лишени от съвременно лечение и приемат предложените им алтернативни схеми.

Изданието цитира, доц. Галя Куртева от Националната специализирана болница по онкология и онколечение, която подчертава, че профилактичните прегледи за рак  трябва да се правят всяка година.

Вестник Пари

"Още едно тъмно лято"

Обещаният от НЕК далекопровод от Айтос до Слънчев бряг няма да е готов за началото на следващия туристически сезон. Така районът на север от Бургас ще посрещне и лятото на 2011 г. с опасността от пренатоварване на мрежата и неочаквани спирания на тока, уточнява изданието.

Всички ежедневници отбелязват новината от немското издание на Файненшъл таймс, според което "Газпром" вещае двойни цени. Руският газов гигант очаква рязко поскъпване на газа до 2012 г., което ще вдигне цените  му до равнището им отпреди кризата. Това твърди зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев пред "Файненшъл таймс". Ако неговите прогнози се потвърдят, цените на синьото гориво ще се удвоят, уточнява изданието. И добавя, че много европейски експерти са съгласни с тези оценки.  Тази тенденция според Медведев е свързана с нарастването в дългосрочен план на потребностите от газ както в Русия, така и в основните страни консуматорки. Той смята, че зависимостта на ЕС от руския газ ще продължи да нараства и през 2020 г. Русия най-вероятно ще покрива над 30 процента от европейския газов пазар. БТА