Вестник Труд

"Честите съкращения изтощават армията"

Това казва в интервю президентът Георги Първанов. "Изправени сме пред поредните промени в българската армия, които се свеждат до съкращаване на личен състав и на числеността на въоръжените ни сили. Това ми дава основание да направя равносметка. . . Няма друга система в държавата, която да е претърпяла толкова промени и преди членството в НАТО, и след това, която да е подложена на толкова силен натиск за реформи. Голяма част от тях се оказаха успешни и бяха оценени от съюзниците ни високо. Но този натиск за непрекъснати промени трябва да бъде смекчен, за да има спокойствие в армията, което да даде и по-силна мотивация на военнослужещите. . . Сериозно съм притеснен, че това е първото Министерство на отбраната, респективно първият кабинет, който зачеркна понятието социална адаптация и загърби идеята за социална политика в армията." По отношение на енергийната ни политика Първанов казва: "Конкуренцията на европейския и на балканския енергиен пазар е много сериозна. Тъкмо заради това си струва да работим много динамично". За акциите на МВР коментира: "Част от акциите получиха своевременно моята позитивна оценка и сега от дистанцията на времето я потвърждавам. Но има и много показност".

"Шегаджиите с пистата за Ф1 разкрити само за 2 часа"

Пращат ФБР при "рекетьорите" на "шейха". "Платете 94 341 433 долара и можем да подобрим атмосферата при провеждането на преговорите за финансиране и строителство на пистата за "Формула 1". Приблизително това е съдържанието на първия имейл до представителя на компанията от Абу Даби EABG Ануар Бадуан, което българинът Алекс Цаков му изпратил от щата Илинойс в петък в 23,00 ч местно време. Това съобщава източник от МВР. Второто съобщение по интернет дошло по-късно и било подписано от друг нашенец в Илинойс - Васил Стоев. Този път обаче била искана сумата от 60 млн. евро. Сигналът за исканите рушвети бил подаден от Ануар Бадуан в ГДБОП още в събота. Само за 2 часа
компютърните спецове от ГДБОП по категоричен начин установили, че автори на имейлите са Цаков и Стоев, пише изданието. В интервю Бадуан коментира, че е получил поне четири или пет такива писма. "Искат ми някакви безумни суми - 100 млн. долара, 60 млн. долара и т. н.", допълва той.

Според вестника край Доброславци строят цял "Формула" град. Селището с луксозни къщи ще бъде изградено до бъдещата писта за "Формула 1", уточнява изданието. Ще преговаряме с "Уол Март" и други щатски вериги да открият молове до трасето, казва в интервюто Ануар Бадуан, съветник на инвеститора от Обединените арабски емирства EABG. Самата писта не е скъпа. Строителството ще струва около 100 млн. долара, но съпътстващите инвестиции ще са за милиарди, категоричен е Бадуан. По думите му групата компании EABG е сериозно решена да инвестира в България въпреки недоразуменията, които се получиха. "Още веднъж искам да подчертая, че инвеститорът не е държавна компания, а собственикът не е шейх, а уважаван бизнесмен", допълва Бадуан. Той подчертава, че компанията иска да създаде целогодишен бизнес в района около пистата. 

В интервю Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, казва, че около "Формула 1" няма мистерия, а всичко е "поредната буря в чаша вода". "За нас е важно, че от компанията EABG казват, че в медиите е разпространена заблуждаваща информация, която създава лоша атмосфера. Но те стоят зад намерението си да работят с българското правителство съгласно подписания документ", подчертава Трайков. По отношение на твърденията на опозицията, че България затъва в кризата министърът коментира: "Определено не затъваме в криза. Най-лошото е зад нас. Но аз не съм чул от тези, които казват, че затъваме нещо конкретно." На въпроса с колко ще поскъпне синьото гориво от октомври Трайков отговаря: "Ако не бяха договореностите ни с "Газпром" от лятото, цената на природния газ трябваше да се вдигне с около 30 лв. за 1000 куб. метра. Благодарение на постигнатото споразумение слизаме от това повишение с 21 лв. надолу. . . По-скоро ще има намаление на цената.

Вестник Сега

"Част от депутатите спешно оттеглят акредитациите за нещатни сътрудници, които бяха раздали на свои роднини"

Причината е, че до края на седмицата трябва да бъде попълнен публичният регистър на съветниците в Народното събрание. Това показва проверка на изданието. Скандалът с нещатните сътрудниците избухна след ареста на сумиста Петър Стоянов - Вожда при операция "Килърите", който се оказа зачислен в образователната комисия на НС. Според идеята на сайта на НС срещу името на всеки депутат ще бъдат записани съветниците им. Там обаче няма да бъдат оповестени щатните сътрудници и техните възнаграждения. В момента в помощ на народните избраници работят 471 души, 125 от които са на заплата.

Вестник Дневник

"Българският лекарски съюз (БЛС) ще чака резултат от преговорите с финансовото министерство до 17 септември, когато на извънреден събор на съюза ще бъде взето решение дали и от кога лекарите ще протестират ефективно"

Това казва председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Основното искане на лекарите към финансовия министър Симеон Дянков е да се осигурят достатъчно пари на Националната здравноосигурителна каса, за да може тя да превежда на лечебните заведения до края на годината толкова пари на месец, колкото е превеждала миналата година. За тази цел според лекарския съюз са нужни допълнително 200 млн. лв. Работната група, която да прецени какви допълнителни средства са нужни в сектора, беше сформирана миналия вторник след среща на Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, здравния министър и съсловните организации на лекарите, зъболекарите и медицинските сестри, уточнява изданието.

Вестник 24 часа

"Дългите цигари ще станат лукс"

Ако без филтъра дължината им минава 80 мм, те ще се облагат с двоен акциз, предвиждат промени, предложени от финансовото министерство в закона за акцизите. С тях се въвежда изискване на евродирективата за облагане на промишлено обработения тютюн от февруари тази година. Целта е да има стандарт и по един и същи начин да се отчита еднакво количество тютюн, обясниха от бранша. Стандартният размер на папиросите е 84 мм. Филтърът обикновено заема 27 мм от дължината. Това означава, че двойният акциз ще засегне марките, които са над 107 мм. У нас най-дългите, които се предлагат, са 124 мм. Масовият размер на кутиите е между 88 и 100 мм. Подготвените от финансовото министерство промени гласят, че от 1 януари 2011 г. за всяка цигара, която без филтъра и мундщука е над 8 см, но е под 11 см, вече ще се дължи акциз като за две, пише изданието.

"Реформата е като фитнеса - бягаш много, но на място"

Това казва в интервю Кирчо Атанасов, зам.-министър на образованието. Правят се много движения. Системата на образованието е консервативна. Има нужда от много промени. Но с резки движения те не стават, само започва да боксува, коментира Атанасов.

Вестник Монитор

"Опашката на единия от бронзовите лъвове на Лъвов мост в столицата липсва"

Според читатели, подали сигнала, опашката е открадната, като  вероятно вече е продадена за скрап. Това е вторият случай, в който вандали режат опашката на единия от лъвовете на емблематичния за софиянци мост. Преди 10 години една от опашките бе открадната, но след това бе възстановена със средства на Столичната община. "Уведомени сме за липсата. Има изпратена докладна до зам.-кмета по сигурността Иван Сотиров", пише изданието.

Вестник Стандарт

"Държавата няма да плаща за "Формула 1"

Това казва в интервю Румен Петков, депутат от БСП и председател на организационния комитет за изграждане на трасето. На въпроса кой стои зад скандала Петков разказва: "Първо, скандалът е измислен. Въпросът е проектът да се случи, както вече казах. Видяхме и голяма медийна и нечистоплътна атака за това. Други пък искат пистата да не бъде изградена в Доброславци, а в "Кремиковци". Ами това са нови шест месеца проучвания на терена, проекти. Няма да ни чака никой шест месеца, след като според договора трябва пистата да е готова до 2012 г. Невъзможно е да се препроектира! Хората, които правят атаките, трябва да си дадат сметка, че се засяга чувствителна част от света като Арабския свят, където подобен тип агресии водят до хладни отношения". По думите му проектът "означава многомилиардна аудитория, която ще постави България в съвсем друга орбита".

Вестник Пари

"Европейската комисия разследва поръчка за телекомуникации у нас"

ЕК е заподозряла българската администрация в корупционни практики при избирането на доставчиците за телекомуникационни услуги, уточнява изданието. От Брюксел вече са изпратили писмо до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в което се иска повече информация за няколко конкретни обществени поръчки и начините за провеждането им. Причината за разследването е жалба, подадена от втория по големина мобилен оператор в България "Глобул". Жалбата е подадена до комисията още през ноември м. г. Според източници на изданието в нея се съдържат няколко примера за дискриминационни условия за търговете за мобилни услуги, които са писани така, че само един оператор да може да спечели. БТА