24 часа

Радосвет Радев в интервю за "24 часа" обръща внимание на парадокса на деня, в който политическите врагове на кабинета "стискат палци" той да успее в установяването на данъчната коректност за всеки гражданин на РБ. Законите да са единствената мярка, прилагана еднакво и към бедни, и към богати, при деклариране на доходи и имущество.

24 часа, както и останалите ежедневници, посвещават първата си страница на освобождаването на Алексей Петров от съда. Отразена е гледната точка на обвинението, защитата, съдиите. Вътрешният министър Цветан Цветанов смята за притеснително, че след толкова много работа, след толкова ясно изразени мотиви на предишните състави за това, че има рекет, би могло да се окаже натиск върху свидетелите. Освободен е от ареста и Митко Лебешовски, обвинен като член на бандата "Наглите" и помагач в отвличанията на Ангел Бончев и жена му.

Министри, работодатели и синдикати се договориха за 1,5% скок на осигурителната вноска от догодина, пише "24 часа". Предложението на Симеон Дянков за повишаване на възрастта и стажа на категориите от първа и втора група от 2011 г. е взривило диалога на тристранката.

Бизнес и синдикати са се споразумели също така увеличението на минималните осигурителни доходи за идната година да е средно с 5,6%. Най-високо - с 12,5%, ще се увеличат те за бармани, сервитьори, хотелиери и обслужващ персонал в туризма и ресторантьорството. Това важи за 74 икономически дейности и 9 групи професии - от началниците до нискоквалифицираните кадри.

Държавата да поеме разходите по ваксинирането поне за хората от рисковите групи, отразява думите на националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова "24 часа". Страната ни е една от малкото в Европейския съюз, в която възрастни, малки деца, хронично болни и медицински работници сами трябва да плащат за имунизацията срещу грип. Съвременните препарати давали от 70 до 90% гаранция за защита. Респираторните и грипни заболявания съставляват до 30% от всички болнични в страната. Средно 69 325 души влизат в болница с пневмония като усложнение, а 2100 умират. 72% от тях са над 60 г.

Пишем тройка на депутатите за законите, сочи проучване на гражданското сдружение за анализ и оценка на правния ред "Юридически барометър", информира "24 часа". Само в първите 6 м. от годината са изменени и допълнени общо 39 закона, а с ревизията и на подзаконовите нормативни актове числото скача на 108. "Има случаи, в които на съда му се налага да се консултира с "Държавен вестник" по време на съдебно заседание"призна председателят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Честотата на промените в Закона за устройство на територията се изразява с 44 поправки от 2001 г. досега. Най-голямо объркване сред гражданите какви са правата и задълженията им, пораждат новостите в закона за здравето и Кодекса за социално осигуряване. Там средно настъпват промени по 7 пъти годишно. Това води до липса на предвидимост и стабилност в обществения живот, е заключението на анализаторите.

 

Труд

Метро, магистрала "Люлин" и студенти от едноименния столичен квартал обеща на Перник премиерът Бойко Борисов, пише "Труд". В миньорския град той откри най-новото висше училище у нас - Европейския политехнически университет. Университетът тръгва с 63-ма български студенти. От 1 януари 2011 г. ще влязат и 30 чужденци от различни страни. Преподавателите са 30. Ще се залага на индивидуалното обучение, "за да не се обезличават студенти като в другите вузове".

"На всеки 20 дена ще се редуваме с министър Росен Плевнелиев да проверяваме как върви изграждането на магистрала "Тракия", цитира думите на премиера Борисов "Труд". "Българският строителен бизнес да се постарае да настигне гърците и "Трейс", ако иска да прави магистрали. Очакват ни "Струма", "Хемус" и София-Ниш, затова от изключителна важност е магистрала "Тракия" да бъде завършена в срок и при договорените условия, добави още Борисов.

"Труд" развива проблема с незаконите имоти с интервюто на Петър Диков, главен архитект на София: "Становището ми е, че сграда без строителни книжа и разрешения, изградена върху чужд имот, няма никакво основание да се смята, че ако държавата я придобие, с този акт тя става законна. Опасно е да се разсъждава, че такива сгради могат да се конфискуват и държавата да ги обяви за законни и да ги ползва по някакъв начин",е становището на г-н Диков.


Атака

Каракачанов и СКАТ излъгаха 330 000 българи, които се подписаха в петицията срещу членството на Турция в ЕС, оповестява "Атака" на първа страница. Агент Иван (псевдонимът, който Държавна сигурност е дала на лидера на ВМРО) и измамниците от бургаската кабеларка се договориха с властта провеждането на референдума да се отложи за след 10-20 години. Партия "Атака" е за допитване веднага, уведомява изданието.

Темата на вестника обвързва разрухата на държавните железници с имената на Иван Костов и Вилхем Краус. "След трите опита за убийство на БДЖ - от Костов, царя и Станишев, железниците все още са живи", е изводът на "Атака".

"Атака" цитира министър Игнатов, присъствал в Перник на откриването на ЕПУ, че държавните университети трябва да са 12-13, а не 37. Догодина ще има сливане на университети, убеден е Игнатов.

 

Дневник

 Хаотичните действия на кабинета се превръщат във фактор за обществено недоверие, казва пред "Дневник" Геновева Петрова, политолог, изп. директор на "Алфа Рисърч". Личните акции на министрите дават доверие в аванс на кабинета. Но отказът от реформи, честата смяна на позиции и приемането на нерядко противоречиви спрямо заявената политическа ориентация на партията решения постепенно, но трайно разочароват десните избиратели.

 
Дума

"Министърът на веселието" е наливал пари в ГЕРБ, твърди "Дума". Свиленградският крупен бизнесмен Павлин Паришев-Парко е спонсорирал ГЕРБ от самото учредяване на партията, стана ясно вчера. Името на Паришев нашумя покрай нареченото като "министерство на веселието" незаконно митничарско селце Ставри Димитрово на язовир "Ивайловград". Самият Паришев се сдоби с прякора "министър на веселието". Близостта на крупния бизнесмен с партията на Борисов датира от самото й учредяване. Той е и единственият, който успя да узакони мигновено имота си в незаконното митничарско селце. Междувременно вчера стана ясно, че прокуратурата се заема с "веселото село".

Дума" изразява позиция, че движението на влаковете ще е под въпрос за 2 години. Около 80% от пътническия състав на БДЖ е без валиден сертификат и движението му на практика е незаконно.


Телеграф

"Телеграф" смята, че Алексей Петров – Трактора е пуснат от приятеля си - ген. Веселин Пенгезов, председател на САС. Изданието уточнява, че спешно търсят закрила на свидетелите в чужбина.


Земя

"Земя" поставя свой акцент в образователната тема с думите на Станишев: Управляващите задушават образованието. Учените у нас получават заплати от по 180 лв., вината е на финансовия министър, който води политика за убийство на образованието в България, убеден е лидерът на социалистите. Анализът на същото издание коментира защо и как бакалските сметки на управляващите сриват духовните дворци на нацията. Политическият елит ни наказва да прежалим театрите, оперите, филхармониите, киното, литературата и дори живота си, са констатациите на "Земя".

БТА