"24 часа"

Всяка нова къща с данък - лукс 30%

Изданието отразява предложените от ведомството на Симеон Дянков промени в Закона за местните данъци и такси. Дори минаването през годишен технически преглед на колата ще е възможно, ако собственикът покаже бележка от общината, че си е платил данък сгради, такса смет и не дължи нито лев на държавата. С по-голям данък ще се облагат колите с мощност над 149 киловата. По сметки на експерти това означава, че налогът за нова мощна кола ще е над 1000 лева.

Изданието поставя акцент върху нюанс от речта на лидера на "Атака" в парламента, изразен в думите му, че партията няма така силно да подкрепя ГЕРБ, ако управляващите не се интерсуват от българския народ и пренебрегват националните ценности. Президентът, цитиран от същия вестник, е убеден, че няма място за референдум сега. Той категорично смята, че българският интерес изисква да сме заобиколени от страни членки на ЕС, в това число и Турция.

 

"Труд"

"Данъчен валяк ни мачка от догодина, общините могат да вдигат данък сгради до 80%."

От 2011 г. имоти с данъчна оценка над средната за съответната община да се облагат с данъка за останалите жилища, но завишен с 30%, пише в проекта. Предвидена е и формула за пресмятане на средната данъчна оценка за община, която ще се одобрява от общинския съвет и ще се обявява на сайтовете до 1 март всяка година. Данъчни експерти сметнаха, че по нея всяка нова къща в община с преобладаващо стари и малко на брой имоти ще плаща данък лукс. В същото време в скъпите квартали облагането за богати собственици ще засегне по-ограничен брой къщи, защото там средната оценка за общината е по-висока. С до 10% по-високи данък сгради и такса смет ще плащат догодина живеещите в елитните квартали на София, съобщи зам.-кметът на Столична община Минко Герджиков.

Хотелиерите ще плащат от 2011 г. туристически данък вместо досегашната такса, която се събираше от туристите. Това предвиждат още промените в Закона за местните данъци и такси. Размерът на данъка ще се определя от общинския съвет и ще зависи от категорията на хотела. Единствено хижите ще са освободени от този данък. Най-малко 10 лв. на легло и най-много 20 лв. ще е размерът при хотелите с 1 звезда. При двузвездните ножицата ще е между 10 и 40 лв. на легло. 20-60 лв. и 30-100 лв. пък са рамките за данъка на три- и четиризвездните хотели. 120 лв. на легло пък е максималната граница за луксозните петзвездни хотели.

Цветанов да се оттегли се от поста, настояват от БСП, пише още "Труд". "БСП и парламентарната група на "Коалиция за България" настояват за изчерпателни и честни отговори на въпросите за имотното и финансовото състояние на министъра на вътрешните работи. Г-н Цветанов дължи не на БСП, а на българските граждани отговор, защото тук под въпрос е поставен смисълът на ГЕРБ и почтеността на сегашното управление на страната", заяви Ангел Найденов. Въпросите пред Цветанов и пред ГЕРБ са много, включително и за времето, в което той е бил зам.-кмет и лидер на партия, заключиха от БСП

"Пишеш срещу гейове, влизаш в затвора"

Затвор за журналисти, които подбуждат към всякакъв вид дискриминация, предлага правителството. Това означава, че авторите на публикации, обидни за гейовете, възрастните хора, неграмотните, бедните или богатите, могат да се озоват зад решетките. Министрите приеха поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 г., глоба между 5000 и 10 000 лв. и обществено порицание за този, който подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци.

Изданието констатира последното място на България по свобода на медиите, според годишната класация на "Репортери без граница". Страната ни е на 70 място от 178 държави.

Пред "Труд" Сахлим Карамустафа, автор на излязлото скоро от печат изследване: "Съпротивата на българските турци", заявява: "ДПС изживя времето си. Сред избирателите на движението цари огромно разочарование. Очаквам на следващите избори резултатът на партията да падне драстично и Доган да си подаде оставката."

 

"Атака"

"От Пловдив партия "Атака" повежда битката за българския интерес"

С голяма снимка на първа страница вестникът илюстрира как българи от всички краища на страната посрещат Волен Сидеров, а брошурата с речта му в НС за визитата на Ердоган се разграбва за минути. Потвърдена е решителната позиция на националистите да настояват за прекратяване на договорите с ЕРП-тата, за решаване на проблема с турските новини и регулацията на лихвите. Решението на ГЕРБ и ДПС да отхвърлят искането на "Атака" за референдум по повод членството на Турция в ЕС е станало катализатор за присъствието на хиляди българи на протестния митинг на партията в Пловдив, прави своя извод изданието.

 

"Стандарт"

дооформя с правна стилистика, породените несъгласия между ГЕРБ и партия "Атака", репликирайки: Волен плаши Бойко с развод. Вестникът информира, че по-рано през деня пък депутати от РЗС и "Атака" за малко да влязат в ръкопашна схватка в парламента, докато са обсъждали дали да има референдум за влизането на Турция в Европейския съюз.

 

"Дума"

твърди, че има ескалация на социалното напрежение и тя е свързана с колебливостта на правителството и неговата неспособност да реши възловите промени в социалната сфера. Това е виждането, споделено в Кърджали, и от президента Георги Първанов. Държавният глава предупреждава, че изострената политическа и социална ситуация може да разклати стабилността на управлението.

 

"Класа"

акцентира върху 6-те искания към кабинета, отправени от БЛС и синдикатите с 6 искания към кабинета. Дават месец на правителството да осигури адекватен бюджет за 2011 г. Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков уточни, че сред основните искания е да се осигури финансиране на здравната система, да се платят в срок от един месец дължимите от НЗОК суми на болниците до юли, както и сумите, дължими отздравното министерство за спешна помощ, хемодиализните центровеи психиатриите.

 

"Сега"

твърди, че най-лесно е да съкратиш няколко чиновници, но това не е реформа. Ако искаме трайни и мащабни резултати, реформата би трябвало да е много повече от рязане на щатни бройки и икономии от заплати. Сега предстои второто действие на новата административна стъпка на кабинета "Борисов". Нейният диригент, вицепремиерът Дянков, обещава да "оптимизира" сериозно държавния апарат - преди всичко като го свие с 15%. Товабезспорно ще облекчи бюджета. Но само за известно време.

 

БТА