"24 часа"

България не е пред фалит!

Изданието цитира думите на вицепремиера Симеон Дянков: Предното правителство три пъти отлага решението за професионалните фондове. Ще го разрешим. Но и фонодвете да ни убедят, че могат да плащат разумни пенсии. В интервю за изданието финансовият министър бе категоричен, че въпреки многото трудни моменти се движим в правилна посока. "Във фискалния резерв има над 6,5 млрд. лв. - с 2 млрд. лв. над законовия минимум. Парите ще стигнат не само тази година, а и за следващата, така че пенсии, заплати и всичко останало ще се плаща по график. За третото тримесечие на тази година имаме положителен резултат - приходите на държавата са по-големи от разходите. Проектобюджетът вече е разгледан в 2/3 от парламентарните комисии. В парламента влязоха и тези на НОИ и НЗОК. Работим по план, така че в средата на ноември той вече да е приет. Изтеглянето му не е нужно", убеден е министърът.

"Собственици на дискотеки с 12 имота, но без лев доход"

Вестникът информира, че ревизиите на фирми и граждани, собственици на заведения по Черноморието, продължава. Като резултат са се очертали няколко парадоксални случая - при 11 собствениците официално не са получили нито лев доход в последните 5 години, въпреки, че един от тях има на свое име 11 имота, а други трима по 7. Всеки, който не може да докаже произхода на парите си, ще получи ревизионен акт. В него освен недекларираните суми ще има лихви за забавата и глоби. Някои преписки ще бъдат пратени в прокуратурата за търсене на наказателна отговорност. Данъчните припомнят, че Наказателният кодекс предвижда до 8 г. затвор за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на имоти.

Опозицията вече е събрала 70 подписа, необходими за внасяне на искане за анкетна комисия "Цветанов", предава думите на Сергей Станишев "24 часа". създаването на тази комисия бе поискано най-напред от РЗС, а по-късно БСП ги подкрепи. Сред подписалите се има и депутати от ДПС. "Министър Цветанов дължи много отговори, засега те са безкрайно неубедителни, човек трябва да има ясен произход на своите средства и имоти", каза Станишев. Той отхвърли обвиненията, че социалистите имат съпричастие в източването на проекта за "Цанков камък", по повод, изказаната от премиера теза, че не Ахмед Доган, а БСП са виновни по този казус. По време на кабинета "Сакскобугготски" са заложени финансовите параметри на съоръжението, а строителят е избиран от австрийското правителство и БСП няма никаквоотношение към това, заяви Станишев.

 

"Труд"

"С обещания не се работи."

С такъв плакат начело премина полицейското протестно шествие край централата на МВР, пише "Труд". Към 300 полицаи надуваха вувузели или свиреха с уста, но никой от сградата не излезе при тях. Заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) Галентин Грозев обяви, че сред основните искания на синдиката са ясни гаранции за ресурсното осигуряване на служителите, запазване на сегашните условия и възраст за пенсиониране, промени в Закона за МВР, свързани със синдикалната дейност. Федерацията настоява и за участие в тристранния съвет наравно с КНСБ и КТ "Подкрепа".

 

"Сега"

допълва темата със съобщението, че недоволните полицаи са се оплакали от натиск, от страна на началниците си, който рязко се е засилил след обявяването на безсрочния им протест преди една седмица.

Ваксините срещу свински грип този сезон ще са безплатни за всички българи, отразява информация на здравното министерство "Сега". Досега за тях не плащаха само деца, бременни и работещите в болниците. А в Кюстендил и Дупница дори вече са започнали да имунизират всички желаещи безплатно. Епидемиолозите очакват два грипни щама тази зима - свински грип и т.нар. "Пърт". Безплатните ваксини на МЗ осигуряват защита само за първия. В същото време в страната за пореден път липсват двете нови ваксини, които от 1 април са включени в Националнияъ имунизационен календар и са задължителни за децата. "В МЗ вече са доставени 41 625 дози срещу пневмококи. Дозите се раздават на РИОКОЗ в страната, а чрез тях и на личните лекари", отговориха от МЗ. От тази година децата задължително се имунизират с петвалентната ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце. Досега държавата не плащаше имунизация срещу хемофилус инфлуенце, причинителят на някои видове менингит, а децата получаваха четворна ваксина - против полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш. Включването на новите имунизации е увеличило двойно бюджета за ваксини - от 13 млн. лв. на 26 млн. лв., и заради недостига на средства доставките постоянно се бавят. А практикуващите нетрадиционна медицина ще трябва или да имат медицинска специалност, или да работят под контрола на лекари, предвиждат промените в Закона за здравето, подготвени от МЗ.

 

"Телеграф"

оповестява, че вместо левче от догодина пенсионерите ще плащат по 2,40 лв. за преглед, 3 500лв. ще е най-високата такса за избор на екип.

 

В анализ "Земя" тълкува стратегията на БСП, очертана на 47-я й конгрес, в която се откриват толкова много "Защо?". Идващите 12 месеца ще покажат да ли конгресните решения ще останат на хартия и как БСП би могла да стане партия на живата практика, ане стопяваща се сила.

 

 

В първите 15 месеца управление рейтингът (разликата между одобрението и неодобрението) на премиера Бойко Борисов е спаднал от 52 до 23%, а на оглавяваното от него правителство - от 12% на минус 10% сега, публикува проучване на "Галъп" от началото на октомври "24 часа". Ако изборите бяха днес обаче, ГЕРБ би победил с 35,2% подкрепа срещу 13,8% вот за БСП и дори би могъл да спечели с абсолютно мнозинство. И ГЕРБ, и БСП са стабилизирали резултата си. На трета позиция остава ДПС с 6,8%, а за Синята коалиция и "Атака" гласуват по 3%. Реабилитирането на България в очите на ЕС (46%) и борбата с престъпността и корупцията (34%) са двата кита, на които се крепи кабинетът "Борисов", обобщи социологът Андрей Райчев. На дъното е здравеопазването, неодобрението за което е стигнало от минус 37% до минус 62%. Неодобрение има към данъчната ни политика (-21%), образованието (-24%), селското стопанство (-25%), производството (-28%), цените (-49%). Социолозите отчетоха спад в опасенията от безработица - от 77% през януари т.г. до 48 на сто сега. Това било симптом за излизане от кризата.

"Земя" предлага свой акцент върху проучването на "Галъп" с думите на политолога Андрей Райчев: "Това правителство е най-скъпото от Аспарух насам. Разговор за политика не се води в правителството, ние непрекъснато задлъжняваме и всичко е въпрос на време", отбелязва Райчев.

За "Дума" Живко Георгиев, директор по изследванията в ББСС "Галъп", прави перифраза на популярна реплика от времето на Петър Стоянов, констатирайки, че фабриката за илюзии на ГЕРБ е вече затворена. За една година управляващите извървяха пътя от най-голямото добро до най-малкото зло. Високите рейтинги не са непременно индикатор за успех.

БТА