24 часа

Нов модел на автомобила Дачия ще бъде пуснат на пазара, като първите бройки са специално за България, Румъния и Турция. Това съобщава германската преса. Колата ще струва 7250 евро и ще е във формата на малък пикап. Тя ще поема товар до 800 кг., ще има само две места в кабината, защото е предназначена за товари. След като види как се продава у нас и издържи ли добре на пътищата ни, дачията ще бъде пусната и в Западна Европа.

Идва време за евтини ски. От утре на Пампорово нощувката пада с 50%. До този момент легло за вечер струваше между 40 и 200 лева. В 3-звездните хотели ако останете 4 делнични дни, петата нощувка е безплатна.

Вдигат парите на войската с 30%. От 1 януари 2009 година заплатите на кадровите военнослужещи ще скочат с 20%, с още 10% ще бъдат вдигнати заедно с възнагражденията на цялата бюджетна сфера през юли.

Атакуваме Азия с наши вина. България ще търси нови пазари за вино заради нарастващата конкуренция в ЕС. Две трети от българският експорт на вина е за Русия, където държим 25% от пазара е цитиран да казва шефът на винарската камара Пламен Моллов.

Вестник Труд

Над 20 нови кораба влизат в частния БМФ. Поне толкова плавателни съща ще бъдат закупени, съобщава председателят на консорциума Кей Джи Маритайм шипинг Кирил Домусчиев. Компанията е единственият кандидат, който подаде оферта за покупката на 70% от Българския морски флот. Предложена е цена от 440.1 млн. лева плюс 779.880 лева инвестиции за първите 10 години след сделката. Ако купим по-големи кораба, бройката може да падне до 15, но ако вземем по-малки, може и да са 30, казва още Домусчиев. Ще се купуват по 2 или 3 кораба на година, като повечето плавателни съдове ще пристигнат след 2010 година. В момента значителна част от флота на БМФ е на 25-30 години, а няколко са произведени дори през 1967 година Очаква се Агенцията за приватизация до десетина дни да излезе с доклад по офертата на Кей Джи. В случай, че компанията бъде избрана за купувач, с нея ще се преговаря месец- два за изготвянето на приватизационния договор.

На националния празник вестник Труд публикува интервю с литературоведа професор Никола Георгиев. Много трудно се прави свобода и много трудно се живее свободен. И в личния, и в обществения живот човешкото същество си е създало идеала за свобода, който не може да изпълни, казва професорът от Софийски университет.

Вестник Стандарт

50% от добива на подземни богатства у нас е незаконен това смятат от Българската минно- геоложка камара. Според представителите й ние сме единствената страна, в която 3 министерства отговарят за подземните богатства. Камарата предлага с оглед защита на ресурсите да бъдат въведени мобилни групи, по подобие на митническите.

Вестник Монитор

Вносители декларират дънки на 50 стотинки. Дънки, които се продават на пазара у нас по 30-40 лева, са били декларирани пред митниците за жълти стотинки. Контейнерите със стоката са влизали в края на миналата година в страната, а фирмите вносители са обявявали, че внасят панталони от изкуствен плат. По тази схема един чифт дънки е бил деклариран между 50 стотинки и един лев, а държавата е претърпяла огромни загуби, научил вестника от свои източници. Веднъж влязла у нас, стоката се е продавала свободно по пазарите на значително по-високи цени. За проблемите с китайския внос потвърди пред Монитор говорителката на РМД-София Станиела Бедринова.

Закон спира инвестиция на Тотал в България. Френската компания Тотал иска да прави автоматични колонки за зареждане с течни горива с магнитни карти у нас. Пречки в българския Закон за ДДС обаче вероятно ще провалят инвестицията. При зареждане на горива от колонките плащането няма да става на каса, а чрез специални магнитни карти. Потенциалните клиенти са предимно фирмите за превози. Системата дава възможност да се отчитат борсовите цени на петрола, а оттам и на горивата.
Преди около месец представители на компанията посетили Министерството на финансите. За да стане инвестицията възможна у нас те поискали да се промени Закона за ДДС, който изисква издаване на фактура в 5-дневен срок след зареждането. Системата на Тотал, която действа в цяла Европа, обаче предвижда издаване на фактура два пъти месечно.

Поискал съм Националната агенция за приходите да направи оценка на последствията, ако законът бъде променен, коментира пред Монитор заместник-министърът на финансите Кирил Желев. Той обаче бе категоричен, че законодателството няма да се прекроява заради една фирма.

Тотал оперира в над 130 страни и има 95 000 служители. За 2006 г. тя е извършила продажби за 153.8 млрд. евро.

Вестник Телеграф

Траур след празника. От Министерски съвет ще решават дали да бъде обявен всенароден траур за загиналите при пожара във влака София- Кардам. От правителството призоваха концертите за 3-ти март да бъдат ограничени или отложени.