Вестник Труд

"Мъртвите души" не променят вота"

Това казва в интервю проф. Красимир Калинов, член на ЦИК. Той обяснява, че ако
процентите на неверните имена в избирателните списъци са в рамките на 6-7 на сто, това са около 500 хиляди, но не и 1 млн. сбъркани имена. В действителност около избирателните списъци витаят много митове, което води до силно надценяване на влиянието на т.нар. "мъртви души". Калинов посочва още, че в момента се чака решение на Конституционния съд да има или не интернет гласуване. Ако сега КС се произнесе със забрана, през следващите 10 години трудно би могло да се говори за гласуване по интернет в България. Освен това гласуването по интернет ще проработи и от него ще има смисъл, когато имаме електронно правителство.

"Правителството на ГЕРБ не може за три години да направи България средноевропейска държава, включително и по доходи, както обеща премиерът Бойко Борисов миналата година"

Върви се точно в обратната посока. Бедността се разширява неимоверно, е цитирано изявление на лидера на БСП Сергей Станишев по време на публично обсъждане на управленския проект на левицата в социалната сфера. В документа на червените е записано, че когато те поемат управлението ще създадат повече от 200 хил. нови работни места и ще намалят безработицата до под 8%.

Вестник 24 часа

"С излишните бройки в администрацията може да се справи само външна компания, защото няма как чиновниците да кажат, че са излишни"

Официалната легенда е, че въпреки няколкото 10-процентови съкращения са се появили допълнителни структури, които трябва да изпълняват поети ангажименти пред ЕС. Въпросът е защо не се закриват други, от които вече няма нужда. Това може да го направи външна организация или компания. Още повече че има специална европейска програма "Административен капацитет", която може да отпусне средства за подобна цел. Дори да се вложат бюджетни пари за подобен външен одит, възвръщаемостта им ще е гарантирана.

"Ако се прави "Белене", ще е с руска технология"

Това казва в интервю Владимир Каролев - консултант, общински съветник от НДСВ. Той посочва, че анализът, който банката HSBC ще направи, ще даде алтернативи - ако се прави или не "Белене", какво означава това за икономиката и за енергетиката ни. Решението накрая ще е политическо. Това, че вече са похарчени пари, не е основание проектът да продължи. Има смисъл да се инвестират още пари в АЕЦ "Белене", ако се докаже, че има полза да се влагат.

Вестник Сега

"Лекарският съюз незаконно наложи минимална цена на преглед"

В неделя на своя събор съсловната организация реши да задължи всички лекари, които преглеждат пациенти без направления от здравната каса, да искат поне 24 лв. такса за услугата. Сумата не само е висока за голяма част от населението, но и противоречи на два здравни закона, според които лечебните заведения сами определят цените за всичко, което не се плаща от НЗОК. "Решението за налагане на минимална цена на частните прегледи бе взето заради определяне на необосновано ниски цени", обясни председателят на БЛС Цветан Райчинов. Определената минимална цена може да бъде третирана и като
картелно споразумение.

"Чиновниците успешно замениха мутрите"

Вече 2 години кабинетът на Бойко Борисов, който се кичи с етикета "десен", не може да проумее едно просто нещо - не объркани министри, които менят мненията и идеите си с всеки изгрев на слънцето, не обемисти програми за изход от кризата, на които най-голямото предимство е, че не се изпълняват изобщо, а бизнесът ще измъкне страната от кризата. И няма нужда да му се помага - просто трябва да не му се пречи. Елементарно е за прозрение, но как тогава ще се оправдае армията от чиновници, която с всеки изминал ден се увеличава? Затова и управляващите измислят нови и нови форми на рекет, с които да сюрпризират най-вече легално работещия и плащаш данъци бизнес. Защото нелегалният нито някой го тормози, нито се впечатлява от документи, които няма намерение да спазва.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова не смята да последва примера на вътрешния министър Цветан Цветанов и да направи публично достояние резултатите от ревизията на доходите си, която данъчните вече са приключили. Това обяви тя и се позова на служебна тайна. Проверката започна след обвиненията на РЗС, че е взела 150 000 лв. от фирма "Титан
АС" под формата на наем. 

"Четири месеца след шумния скандал с изтеклите записи от разговори на митничар №1 Ваньо Танов с министри и самия премиер Бойко Борисов властта се опитва да потули случая"

При положение че дори Брюксел поиска в междинния си доклад гаранции от София срещу злоупотребите със СРС. Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви преди дни, че СРС скандалът е "затворена тема". Самият Танов, който първоначално бе възмутен и огорчен, че МВР го подслушва и разработва сина му, вчера обяви, че няма никакво значение дали го подслушват.

"В НДСВ тлее скандал покрай номинацията за столичен кмет"

Царската партия официално обяви две имена - на бившия просветен министър Даниел Вълчев и на общинския съветник Владимир Каролев. На тези кметски избори в София партията е решена да издигне самостоятелен кандидат. Формално обаче и двамата не са предлагани от структурите.

"Само един процент от българите имат доходи, които им позволяват да живеят комфортно"

33% успяват да се справят с парите, които вземат. Бедността у нас беше показана с поредно изследване, този път проведено от КНСБ. Бедността е големият проблем пред българското общество според 69,4% от работещите, а за 46 на сто - икономическата криза, 52,8% се притесняват от корупцията. Престъпността и лошото здравеопазване са други недостатъци на обществото ни. Любопитното е, че сред проблемите не е некачественото образование. В същото време се оказва, че 80% от хората работят в предприятия, в които работодателите никога не са инвестирали в развитие на човешкия капитал.

"От всички програми в най-лошо състояние, с най-голямо изоставане е ОП "Околна среда"

Това казва в интервю Меглена Плугчиева - заместник-шеф на комисията по усвояване на средства от ЕС и депутат от левицата. Година и половина не бяха достатъчни на МОСВ, за да покаже ново управление по програмата и по тази причина Брюксел не е уважил искането за изплащане на споменатите 14,5 млн. евро, които са по вече изпълнени проекти. За 2 г. управление на ГЕРБ има само един нов проект във водния сектор. Това е много тежка ситуация и има опасност сериозно да загубим пари. Другата програма, в която е пълен хаос, е тази за селските райони. Там след поредната смяна на ръководството ще се наложи ревизия в правилата на работа.

Вестник Монитор

"Теодора Захариева, председател на Федерация Български пациентски форум, посочва, че в механизмите на пазарната икономика не вижда как някой може да регламентира такава цена"

Всеки един лекар е достатъчно ангажиран общественик, за да прецени сам каква да е цената на личния му преглед, когато не е по здравна каса. Според Захариева самите доктори няма да се съгласят с тези единни цени и едва ли идеята ще намери приложение. Малко е некоректно на фона на 150 лева пенсия и при положение че човек не може да си вземе направление, хората да бъдат принуждавани да плащат по 24 лева на преглед. Ние бихме подкрепили лекарите за едно реално остойностяване и това да бъде цената на първичния преглед с направление. Струва ми се, че това е доста по-разумно, допълва Захариева.

Вестник Дума

"Българският пациент плаща най-много лични средства за здраве в сравнение с останалите европейци"

Нашенецът доплаща около половината от стойността на медицинската услуга, докато европеецът - 1/5 до 1/4. Българинът плаща и около 80% от стойността на лекарствата, докато европеецът доплаща около 20-25%. Обществените разходи на глава от населението в България са 5 до 6 пъти по-малко, отколкото в другите страни от ЕС. В същото време най-недружелюбна към пациентите е здравната система в България.  Българите са в дъното на класацията от около 30 държави, дори след Албания, Хърватия, Румъния. БТА