24 часа

"24 часа" съобщава: "Главата на Андрей падна наполовина, Елен го сменя в общината". Два месеца и половина след изборите шефът на столичния СОС подаде оставка. Новият председател на общинския съвет в столицата ще се казва Елен Герджиков. Той сяда в стола на досегашния Андрей Иванов, който напуска след лична среща с партийния лидер Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, състояла се във вторник вечерта. Новината бе съобщена от вицепремиера на пресконференция вчера. Той се извини за необичайния час на срещата - 8.00 часа - на репортерите, но го оправда с големия медиен интерес.

След публикации, уличаващи Иванов в забавяне на важни решения, и твърдения за оплаквания на бизнесмени пред премиера, в интервю за "24 часа" той заяви, че е готов да си подаде оставката, ако Борисов му я поиска. Тръгна слух за договорка между него и премиера Борисов, според когото Иванов трябвало да остане на поста само 3 месеца. Целта била оттеглянето да мине без скандали и негативи за партията в София. Иванов обаче не спазил уговорката. Самият той твърди:" Нито един от слуховете, които чух за себе си, не е верен!" Според кмета г-жа Фандъкова: "Оставката е основателна!" А оценката на кандидата за столичен кмет от БСП - Георги Кадиев - за случващото се е: "Андрейивановщината си остава". Нов или стар? Все на Цветанов, е коментарът на в-к "Труд".

"Отнеха партийни постове на 4-ма депутати", пише "24 часа", от "Труд" добавят: "ГЕРБ е почнал отстрел на началници". Областната структура в Пазарджик ще бъде ръководена от Дончо Баксанов, който в момента е областен управител на Пазарджик. За област Разград структурата ще бъде ръководена от Валентин Василев, също областен управител. Депутатът Иван Петров, областен ръководител на Хасково, ще бъде заменен от Иво Димов, издигнат като кандидат за кмет на община Димитровград. За област Велико Търново депутатът Христо Христов отстъпва поста на Даниел Панов - кмет на общината. "Млад, енергичен човек с мениджърски способности", каза за него вицепремиерът Цветанов.

Новата парламентарна година започна със скандал около "Атака, уточнява ежедневникът. Сигнал до главния прокурор Борис Велчев за открадната каса от стаята на парламентарната група е пратил лидерът на националистите Волен Сидеров. В първия пленарен ден в кулоарите вървят и "залагания" ще се разпадне ли "Атака" и кой би бил следващият отцепник. Националистите останаха само 10 и ако още един напусне, групата -тя ще се разпадне. Сидеров бе категоричен, че партията му няма да подкрепя кабинета. Соцлидерът Сергей Станишев каза: "Парламентът е станал гумен печат на ГЕРБ".

Труд

Жена загина в оръжейна фирма, съобщава "Труд". До габровското село Чарково взрив в испанска фирма за боеприпаси смъртоносно е ранил 49-годишна жена и пратил един работник в болница. Инцидентът е станал при разглобяване на тайванска мина.

Монитор

Пред "Монитор" Николай Стойнев, зам.-председател на СОС, казва: "Ще си върнем къпалнята "Мария Луиза". Първата задача, която сме поставили на новото ръководство, е да направи пълна проверка на финансовото състояние на Общинска банка. Успяхме да я върнем на София преди месец и с това приключихме дългата история, в която тя се управляваше от миноритарните собственици. Общинските фирми традиционно предоставят услуги, които се ползват от много столичани. Почти всеки има мнение за това как да работят транспортните дружества и пазарите, какво да се промени в "Топлофикация". Затова търсим мениджъри, които да имат опита и способностите да управляват максимално добре и прозрачно фирмите, които засягат живота на всички софиянци", очерта част от свършеното и предстоящето пред СОС г-н Стойнев.

Телеграф

За "Телеграф" проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, казва: "Тази година грипът закъсня, но ще избухне скоро. Препоръката на проф. Кожухарова е, който е здрав и все още не се е ваксинирал, да го направи, като превенция срещу заболяването. "Грипът е много трудно предвидим като поведение - не се знае кога ще набере сила и ще започне. Епидемията от варицела ще продължи до април. Най-полезният съвет, който мога да дам, е да не се разчесват мехурчетата, за да не остават белези".

Археолозите на "Струма" обещаха на премиера да приключат до юни работата си, за да не пречат на аутобана, така "Телеграф" предава разразилия се скандал, в който Борисов се подигра на научния труд на археолозите. В района на строящата се в момента магистрала бе открит тракийски некропол. "Слагайте ватенки, ако трябва ще ви осигурим топли дрехи, палатка и калорифери, но строежът на магистралата не трябва да се забавя", каза премиера при инспекцията на строителството на лот 1, според „Телеграф“. Една диаметрално противоположна история разказва "Дневник".

Класа

"Глобите на депутатите няма да отиват за болни деца", отразява решението на мнозинството в НС "Класа". Поправката в правилника на парламента бе блокирана с гласовете на 73-ма народни представители, които гласуваха "въздържал се". Председателят на ПГ на ГЕРБ - Красимир Велчев обяви, че групата му принципно подкрепя идеята, но ще я вкара и одобри с пакета от предложения за промени в правилника на НС. И вчера, както и през декември, той изтъкна, че групата на ГЕРБ е събрала през 2011 г. от глоби 65 000 лева, от които е дарила 61 500 лева, но е внесла във фонда за лечение на деца и 1 200 000 лева от партийната субсидия.


Оценка "бедствие" е задължителна за пътищата ни" - съобщи Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел. При финансирането на инфраструктурни проекти в България трябва да се прави оценка и на опасността от природни бедствия като наводнения и земетресения, при които може да пострада съоръжението. Промените са идея на екипа на еврокомисаря по хуманитарна помощ и вече са одобрени от Еврокомисията, като част от пакета за кохезионната политика за следващата финансова рамка 2014-2020 г. Еврокомисията ще иска от всяка страна да направи свой профил за риска до края на годината и да каже как ще се справи с него. Според приетите промени страните вече трябва да предоставят на разположение екипи и техника, с които да реагират при криза и природни бедствия.