Труд

Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани, съобщава на първа страница "Труд". Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия. Фасадата трябва да е в един цвят. Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж.
Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, уточняват от СОС. Поводът - от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности е остъклявал терасата си, без проект и разрешение от общината. Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

Мащабна полицейска операция под кодовото име "Скрап" е проведена в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик, цитира съобщение на пресцентъра на МВР "Труд". Задържани са петима души - Бойко Бъзовски, Емил Бъзовски, Емил Димитров, Явор Кръстев и Йоана Димитрова. Разбитата организирана престъпна група се е занимавал с укриване на данъци в особено големи размери и пране на пари. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет от дейността на групата, възлизат на около 30 000 000 лева. Установено е, че на територията на страната членовете на групата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти.

 

Капитал Daily

 

След Съюза на съдиите и известни адвокати по наказателни дела поискаха огласяването на имената на съдиите, с които вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че всекидневно разговаря и те го подкрепят, пише "Капитал Daily". Проблемът, както подчертават и адвокатите, е в това, че министърът е началник на дознателите, а те събират доказателствата за обвинението. Принципът за справедливост и "слепота" на Темида изключва възможността за подкрепа между съда и разследващите. По Европейската конвенция за правата на човека това е безусловна причина за отвод и адвокатите с пълно право питат кои са приятелите на властта, за да поискат оттеглянето им от делата, които гледат.

 

Сега

В анализа на "Сега" се казва: "
Няма вече "Бърза помощ". Свиквайте. Системата едва креташе, а минаването й към тел. 112 окончателно я разруши. Който смята, че все още има "Бърза помощ" в България, просто защото е абсурдно да няма, значи е израснал с мисълта, че държавата е длъжна да гарантира националната сигурност на гражданите си и явно е раждан преди 1980 г. А който смята, че липсата на адекватна спешна помощ се дължи на работещите в тази система, е напълно заслужил нивото на медицинска услуга, която те ще му предложат. Причините за колапса на центровете за спешна помощ са отдавна известни и също толкова отдавна никой не прави нищо, за да подобри състоянието на тази система.

 

Няколко дни след като се разбра, че януарските сметки за парно са скочили драстично, икономическият министър Трайчо Трайков настоя ДКЕВР да провери цялата верига от производството до разпределението на топлинна енергия, включително системата за дялово разпределение, информира "Сега". "В рамките на една топлофикация има различни сметки. На някои драстично са увеличени, а на други с малък процент. Когато е налице такова разминаване, има проблем", категоричен бе министърът. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че причината трябва да се търси в разпределението и в топлинните счетоводители. От енергийния регулатор побързаха да се дистанцират от евентуални активни мерки срещу големите суми за топлото. Институциите си прехвърлят вината за рекордните сметки за парното. По този повод депутат от ГЕРБ предлага задължително въвеждане на дистанционното отчитане и монтиране на термокамери от топлинните счетоводители, като мярка срещу кражбите на топлоенергия.


24 часа


Константин Пенчев, национален омбудсман, казва пред "24 часа": "
Изборът на лекар е рекет, а не право на пациента. За болния най-важното е кой и как ще го лекува. Това е основна медицинска услуга, а не допълнителна, че да се заплаща. Докторите трябва да са адекватно заплатени, а гражданите - адекватно лекувани. Изненадан съм от бързата реакция на здравния министър и депутатите от ГЕРБ", споделя омбудсманът на републиката.

 

"24 часа" резюмира: "Студът и снегът ни струват почти 1,2 млрд. лв." 1,1 млрд. лв. са изхарчени за ток и парно, 20 млн. за въглища и дърва, 50 млн. за чистене на пътища. Ако едно домакинство премине на газ, подаряват му 3000 лв., оповестява ежедневникът. Това става само срещу молба. За целта са предвидени 10 млн. евро от международния фонд "Козлодуй", обясни енергийният министър Трайчо Трайков. Преминалите на газ ще доказват инвестицията с първите си сметки. Схемата ще е насочена към жителите на 28-те града у нас с най-висока запрашеност. Сред тях са София, Перник, Бургас, Плевен. "България изостава критично по газификацията на домакинствата. В момента едва 2% се отопляват със синьо гориво. Искаме да станат 30 на сто", каза министър Трайков.

Дума

 

"Орязват малките общински болници", е водещото заглавие на "Дума". Приеха закон, който нито една парламентарна група не харесва. Изискването за минимален брой болнични легла, които трябва да имат лечебните заведения, може да унищожи десетки малки болници, заявиха депутатите от опозицията. Тази идея може да се окаже и противоконституционна, коментираха и от ГЕРБ, и от опозицията, и припомниха, че преди време ВАС атакува подобна теза на здравното министерство. Дори здравният министър Стефан Константинов декларира, че е готов да се откаже от текстовете, понеже не били основната цел на законопроекта. По думите му най-важни за реформата в здравеопазването са текстовете, свързани с приемането на Националната здравна карта: тя ще определя колко болници ще има в различните области. НЗОК ще има възможността да сключва договор с максимален брой болници. Очаква се да се намали броят на болниците, които получават финансиране от касата.

 

Новинар

 

"30 000 лева бонус и за шефката на НЗОК за 2011 г.", твърди "Новинар". Това съобщават от "Синята коалиция". Над 2 млн. лева за раздадени като допълнителни възнаграждения в НЗОК. Това са пари, събрани от глоби. За целта в средата на миналата година е издадена и методика, но със задна дата. Според инструкцията бонусите за управителя и подуправителя на НЗОК са 1,5 % от всички събирани от касата глоби. Вътрешното разпределение е 60 % за Нешева, а за нейния заместник 40 на сто. По изчисления на сините това означава, че Нешева е получила над 30 000 лева, а подуправителят около 25 000 лева. "Неморално е в криза и време, когато премиерът и кабинетът отправят апели за икономии, под масата министерствата да си раздават бонуси", коментира синият депутат Димо Гяуров. Отделно са парите, които се разпределят на база на незаетия щат, които според Гяуров са още 2.5 млн. лева.

 

За "Монитор" вицепремиерът Цветан Цветанов заявява: "Костов е в симбиоза с БСП. Не приемам да се помилват престъпниците, а да се нехае за жертвите."

"
Телеграф" анонсира: "Парното иска да ни изсели" - тези, които не могат да плащат, да си продадат имота - даде скандален съвет Огнян Димитров от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.