24 часа

Водеща не само за 24 часа, а за всички големи ежедневници е новината, че комисар Кристалина Георгиева е избрана за европеец на годината в ежегодния авторитетен конкурс, организиран от европейското издание на "Юръпиен Войс".

 

Какво ли не преживя Кристалина Георгиева от февруари насам, коментира вестникът. Обикаляше из лагерите с оцелели след разрушителното земетресение в Хаити, прелетя да види как се възстановява след труса Чили, забради се с шал, за да утешава лично оцелели от наводненията в Пакистан и облече защитен костюм, за да инспектира пробитото хвостохранилище в Унгария. А ето че сега я удостояват с най-престижната награда за европейски политик.

"Това, което виждам, е едно особено чувство на достойнство у хора, преживели бедствие. Видях го в Хаити, видях го в Пакистан, виждам го навсякъде. То ме зарежда. В това вярвам - в хората в беда, но с високо вдигнати глави. Работила съм в много бедни страни и съм виждала как буквално пред очите ми се отлепват от дъното. Затова за мен невъзможни неща няма. Да не забравяме, че има много богати държави, които само преди едно поколение са били много бедни. Едно поколение отделя Норвегия, Сингапур, Южна Корея от времето на бедността до времето на богатството", споделя пред "24 часа" Георгиева.

 

Шестима служители на Комисията за отнемане на престъпно имущество са уволнени за изтичане на информация, извежда под глава "24 часа". В последните 3 г. те са били уличени като къртици на Маргините и на съпругата на Самоковеца Ангелинка. Точно тези хора написаха анонимния донос, че назначавам роднини в комисията, казва в интервю на по-задна страница шефът й Стоян Кушлев. "По смисъла на Закона за конфликт на интереси - категорично няма свързани лица. Дори и извън този закон изброените в анонимката лица не са ми роднини. Въобще в комисията няма назначени мои роднини", категоричен е Кушлев.


Труд


Министърът на културата Вежди Рашидов е подведен от външността на Мишел Бонев, подчертава "Труд". Това стана ясно от коментара на премиера Бойко Борисов пред Нова ТВ по повод скандала с пътуването на Рашидов до Италия с частен самолет на разноски на актрисата от български произход, пише изданието. В интервю за "Труд" министърът на културата Вежди Рашидов споделя мнението си, че приемайки частно финансиране от актрисата, не е нарушил нито Етичния, нито моралния кодекс. В отговор на въпроса каква е поуката след този "женски скандал" Рашидов казва: "Във война, която се води не с оръжие, а с помия, няма победители и победени. Има опръскани с помия." Министърът на културата отрича да е имал "пръст" в отпускането на 300 000 лева държавна субсидия за филма на Бонев. Скандалът стана повод за пореден път кинодейците да поискат оставката на Рашидов, но по думите му човекът, който може да му я поиска е само министър-председателят Бойко Борисов. "Но да погледнем нещата от другата страна - кои са хората, които ми искат оставката, какви са успехите им, за които са получили държавна субсидия. Дали не трябва аз да им "поискам оставките"?, пита Рашидов.

 

Върви ли тайна операция "Медиците"?, пита под глава "Труд". Според изданието вместо срещу мафията, МВР и прокуратурата обявиха като че ли война на медиците. Арестуват лекари "на едро". Вчера 4-ма доктори от Горна Оряховица бяха прибрани в килии по подозрение в умишлено убийство на новородено. Само дни по-рано хвърлиха в ареста двама неврохирурзи от Благоевград, като обвиниха за невярна диагнозата , която поставили на човек, бит от полицаи. След 3 дни и нощи зад решетките съдът напълно оневини д-р Любен Кавраков и д-р Александър Сивиков и ги пусна. Арестуваните вчера д-р Стефан Лазаров, д-р Димитър Сотиров, д-р Катя Гоцева и д-р Михаил Милатович също са невинни, убедени са колегите им. Според тях става дума не за убийство на бебе, а за спонтанен аборт, пояснява изданието.

На по-задна страница, в интервю за "Труд", д-р Александър Сивиков (завеждащ отделение по неврохирургия и ортопедия в благоевградската болница) разказва за задържането му. Според Сивиков МВР системата "те третира като хлебарка, която всеки може да стъпче, абсолютно безправен си и безсилен".

 

Софийската районна прокуратура започна досъдебно производство срещу бившия изпълнителен директор на ДФ В коментар за "Труд" евродепутатът Ивайло Калфин смята, че "комедията" с бившия ръководител на ДФ "Труд" допълва, че има и втори агроначалник с диплома "менте". Варненският шеф на "Напоителни системи" ЕАД Ивайло Комитов е разследван за фалшива диплома за висше образование. Той бе назначен на поста на 3 февруари т.г. Още през юни Варненската районна прокуратура е образувала наказателното производство срещу Комитов. Повдигнато е обвинение, че на 15 септември м.г. шефът на държавното предприятие е използвал "неистински официален документ с невярно съдържание" - диплома за висше образование.

Сега

Законопроектът за разформироването на БАН тръгна с процедурен фалстарт, коментира "Сега". Опозицията в образователната комисия в НС успя да отложи гледането на проекта. Това е вторият случай, в който партиите извън ГЕРБ успяват да бламират мнозинството в комисията, където силите са разпределени поравно. Реформата в БАН успя - академията спря да работи, е заглавието над коментара в "Сега". От октомври насам учените прекарват принудително в неплатени отпуски половината от всеки месец и се разписват на половината от заплатите си, се посочва в статията.
БТА